ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Erkekler Kahvehanesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=394)
-   -   Bir Bucuk Yil Once Malasef Condyloma Hastaligini Kaptim Ve B (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=295531)

Prof. Dr. Sinsi 07-24-2012 12:46 AM

Bir Bucuk Yil Once Malasef Condyloma Hastaligini Kaptim Ve B
 




Soru:
Bir bucuk yil once malasef condyloma hastaligini kaptim ve bu sure icinde hep tedavi altindaydim (su ana kadar 5 sise (3.5 g) podophylotoxin %5 kullandim). Bu tedavi altindayiken condyloma yuzunden rahmin boynunda bir de erozyon olustu, Pap smear test yaptiktan sonra, erozyonu yaktirdim ve bir bucuk ay once doktorum artik daha tedaviye gerek duymayacagimi anlatti. Ancak 1 hafta once cinsel organimda tekrar kasintilar ve rahatsizliklar baslayinca merak ettmeye basladim. Su anda yurtdisinda bulundugum icin doktoruma basvuramam ve ne yapacagimi sasirmis vaziyetteyim. Bir de merak ettigim 2 sorum olacak.
1. Pap smear testin cevabinda HPV'in (human papilloma virus) bulunmadigi tespit edildi, ama okuduklarima gore, condyloma hastaligi zaten HPV'den kaynaklaniyor. Jinekologum, tanidik oldugu icin ve beni korkutmak istemedigi icin bu tur sorularima cevap vermekten kaciniyor.
2. Bu 1.5 yil icinde cinsel iliskilerden kacindim. tekrar, okuduklarima gore, korktugum su ki artik hic cinsel iliskiye giremeyecegim gibi geliyor. Diger insanlara da ayni hastaligi kaptirmaktan korkuyorum... zaten condom pek yardimci olamiyor. Bu yuzden de "asosyal" olmaya basladim. Doktorum tehlikeli olmadigimi tekrarliyor, ama yine de ona inanmam zor gibi geliyor.
Lutfen cevap verirseniz sevinirdim...
saygilarla

12.04.2008



Cevap:

Merhaba ,

HPV virüsünün genital mukozada oluşturduğu yaralara "genital siğil" denir. ******, *****, vulva veya anüs çevresinde ortaya çıkan birkaç milimetre çapında, kırmızımsı veya kahverengimsi papüllerdir. (kabarıklıklar)

Toplumda çok sık görülen bir enfeksiyondur. Kabaca her on kişiden birinde genital siğil olduğu söylenebilir.

HPV virüsünü kapar kapmaz hemen genital siğil ortaya çıkmaz. Klinik ortaya çıkması genellikle birkaç ayı, bazen yılları bulur. En sık cinsel temas yoluyla bulaşır ancak cinsel temas olmadan da bulaşması mümkündür.

HPV'nin 78 türü bulunur. Kana geçmez, HPV'nin aşısı yoktur.

Genital siğil ve kanser
Genital siğil tehlikeli bir hastalık değildir. Tedavisi vardır. Ancak bazı HPV türleri genital siğilin yanısıra anogenital kanserlere de (özellikle serviks kanseri) sebep olabilir. Her genital siğil vakası kanser olacak diye bir şart yoktur, ancak kanser olma riski artmıştır.

Genital siğil teşhisi nasıl konur?
Genital siğilin teşhisini cilt doktoru muayene ederek koyar. Teşhisi koyması için lezyonu görmesi gerekir. Doktor, lezyonların daha iyi görünmesi için cilde bazı solüsyonlar sürebilir -böylece siğiller beyaz renkte gözükecektir- veya büyüteçle yaraları inceleyebilir.

Tedavisi
Tedavide kullanılan ilaçlar

Keratolitik ajanlar: Üstteki deriyi içindeki HPV virüsüyle birlikte ortadan kaldıran, kurutan ilaçlardır.
İmmünmodülatörler: Bağışıklık sistemi düzenleyiciler. Etki mekanizmaları tam bilinmiyor. Ancak bağışıklık sisteminde bazı kilit maddeleri etkilediği sanılıyor.
İnterferonlar: Anti-viral, anti-tümör ve bağışıklık düzenleyici etkileri olan ilaç grubu.
Antimetabolitler: Kanser tedavisinde de kullanılan, hücre bölünmesini engelleyen ilaçlar.

Cerrahi yöntemler

Kriyoterapi: Siğili dondurarak tedavi eder. Özellikle *****teki ve vulvadaki lezyonlar için bu tedaviye iyi yanıt verirler. Ancak ağrı ve ödem gelişebilir.
Elektrokoter: Yine ilaca yanıt vermeyen büyük lezyonlar bu işelemle cerrahi olarak çıkarılıp kalan doku koterle yakılabilir.
LEEP: Kanca şeklinde bir koterle siğilin altından yakılarak siğil çıkarılır.

Size en uygun tedavi yöntemini cilt doktorunuzla birlikte seçmelisiniz. Genital siğil tekrarlayabilir. Çünkü virüs tekrar gelip bulaşabilir.

Bu hastalıkta en istenmeyen şey, genital siğilin kötü huylu bir tümöre, kansere dönüşmesi olasılığıdır. Özellikle serviks (rahim boynu) kanserlerinin %90'nın nedeni HPV'dir. O yüzden kendisinde veya eşinde genital siğil olan bütün kadınların rutin yıllık jinekolojik muayenelerine gitmeleri ve Pap-Smear testini -siğil iyileşse dahi- her yıl yaptırmaları şarttır. Yine tedavi edilmeyen genital siğillerin yaptığı lezyonlar ilerleyip *****, anüs, vulva, ****** kanserine dönüşebilir.

Sağlıklı ve keyifli bir yaşam dileklerimizle.



Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikayetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

12.04.2008


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.