![]() |
Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular
Birçok hastanın birçok konuda doktoruna sorabileceği sorular bulunmaktadır. Bu soruları listeledim cevaplarını size bizzat anlatarak yüzyüze vermek isterim. Arzu ederseniz bana bizzat ulaşmanızı öneririm. Kan kolesterolü hakkında ___ Kollesterol değerleri ne ifade ediyor? ___ Benim hedef kollesterol değerim nedir? ___ Kollesterolümü ne kadar zamanda bir inceletmeliyim? ___ Egzersiz kollesterol değerlerini nasıl etkiler? ___ Ne tip yiyecekler yemeliyim? ___ Kollesterol düşürücü ilaçlara ihtiyacım olacakmı? ___ Hedef kollesterol değerlerine ulaşmam ne kadar sürecek? Kalp krizi, ve cerrahi sonrası yiyeceklerle ilgili . ___ Neler yemeliyim? ___ Neleri sınırlandırmalıyım? ___ Yiyeceklerin üzerindeki etiketleri nasıl okumalıyım? ___ Pişirme ile ilgili ipuçları varmıdır? ___ Dışarıda yemek yemem uygun olurmu? ___ Fast-food restoranlarında neler yiyebilirim? ___ Porsiyonları nasıl kontrol edebilirim? ___ Ne kadar tuz kullanmalıyım? İlaç tedavisi hakkında ___ Bazı ilaçlar kullanmam gerekecekmi? ___ Ne tip ilaçlar alacağım? ___ Sigortam ialçlarımı karşılayacakmı? ___ İlaçlarla ilgili bir form alabilirmiyim? ___ İlaçlar hakkında bilmem gerekenler varmıdır? ___ Bazı yan etkilerle karşılaşacakmıyım? ___ İlaçların işe yarayıp yaramadığını nasıl anlayacağım? ___ İlaçları alıp almadığımı nasıl hatırlayacağım kolay yöntemler varmıdır? ___ İlacımı almayı unutursam ne olur? ___ İlaç alırken bazı ilaçlardan kaçınmalımıyım? ___ ***** alabilirmiyim? ___ İlaçlarımı ne kadar süre ile almam gerekecek? ___ İlaçlarımı almaya devam edecekmiyim? Yüksek tansiyonla ilgili ___ Tansiyonum ne olmalıdır? ___ Tansiyonumu kontrol altına almama yarayacak metodlar nelerdir? ___ Ne kadar aralıklarla tansiyonumu kontrol etmeliyim-ölçmeliyim? ___ Evde kullanılan tansiyon aletleri varmıdır? ___ Egzersiz yapmak kan basıncımı nasıl etkiler? ___ Günlük tuz-sodyum kullanmamın bir sınırı varmı? ___ Aldığım ilaçların içinde sodium varmı? ___ Tansiyon ilacı almam gerekecekmi? ___ Her zaman ilaç kullanmam gerekecekmi? ___ Neden kilo vermem gerekli? Hastane hakkında (cerrahi öncesi ve sonrası) ___ Hastaneye ne zaman geelceğim? ___ Ameliyat uygulanmadan önce ne olacak? ___ Ne kadar sürecek? ___ Ailem beni nerede bekleyecek? ___ Üzerimde cerrahi sonrası ne gibi kalıcı etkiler olacak? ___ Cerrahiyi uygulayacak doktorun bu konudaki deneyimleri nelerdir? ___ Uzun ya da kısa süreli olarak alacağım ilaçlar varmıdır? Kriz ya da ameliyat sonrası fizik aktiviteler hakkında ___ Fizik aktivite ne den önemlidir? ___Egzersiz yapabilirmiyim? ___ Spor yapabilirmiyim? ___ Benim için en uygun aktivite tipleri nelerdir? ___ Ne kadar aktiviteye ihtiyacım var? ___ Cinsel ilişki kurabilirmiyim? Fizik tedavi ve rahabilitasyon hakkında ___ Rehabilitasyona ne zaman başlamalıyım? ___ Ne sıklıkla rehabilitasyon programına gitmeliyim? ___ Sağlık sigortam bunu karşılıyormu? ___ Ne kadar sure ile tedaviye ihtiyacım var? ___ Rehabilitasyon programım bitince ne olacak? Ameliyat sonrası evde toparlanma periyodu ___ Hastaneden eve özel bir taşıma aracı ile mi gideceğim? ___ Yatakta kalmak zorundamıyım? ___ Ne kadar fizik aktivite yapabilirim? ___ Ailem bana nasıl yardım edecek? ___ Maddi-parasal yardım alacakmıyım ? ___ Duygusal yardım alacakmıyım? ___ Ne tip diyet yapacağım? ___ İlaçlar hakkında ? ___ Ameliyattan sonra gelişmiş olan bazı istenmeyen durumlar düzelecekmi? ___ Doktorumu ne zaman aramalıyım ? ___ Bu duygularım normal mi? ___ Depresyonda kalırsam ne olacak? ___ Cinsel ilişki kurabilirmiyim? ___ Ne zaman araba kullanabilirim ? ___ İşime ne zaman döneceğim? ___ İlk kontrole ne zaman gideceğim ? ___ Tekrar kriz geçirmeyi nasıl önleyeceğim? ___ Hayat tarzımda ne gibi değişiklikler olacak? Ameliyat sonrası hastane periyodu ___ Ameliyattan sonra ne olacak? ___ Ailem beni ne zaman ziyaret edebilecek ? ___ Ağrı ya da ateş olacak mı? ___ Yoğun bakımda ne olacak ? ___ Bu vücudumdaki tüpler ve teller ne olacak? ___ Monitörleri görebilirmiyim? ___ Alarm çalması ne demek oluyor? ___ Yoğun bakımda neler hissedebilirim? ___ Yoğun bakımdan ne zaman çıkacağım ? ___ Nefes borusu tüpü ne kadar kalacak? ___ Yoğun bakımdan ayrılınca ne olacak? ___ Yataktan ne zaman kalkabilirim? ___ En iyi uyuma pozisyonu nedir? ___ Ne yiyip ne içeceğim? ___ Ne zaman banyo yapacağım? ___ Yaralarım ne zaman iyileşecek? ___ Ne ilaç alacağım? ___ Ağrılar ne kadar sürecek? ___ Rehabilitasyona ne zaman başlayacağım? ___ Hastanede ne kadar kalacağım? ___ Ailem ne bilmeli? Cerrahi hakkında ___ Ameliyat olmam gereklimi? ___ Neden ameliyat olmam gerekiyor? ___ Ameliyat nasıl bişey? ___ Nasıl yapılıyor? ___ Riskleri nelerdir? ___ Ameliyat esnasında kalp krizi yada beyin olayı geçirme ihtimali ? ___ Ameliyatın alternatifi varmı, varsa neler? ___ Tekrar ameliyat olmam gerekebilirmi? ___ Ailem neleri bilmek zorunda? Semptomlar ve bulgular hakkında ___ Kalp krizini anginadan nasıl ayırdedebilirim? ___ Kalp krizini inmeden nasıl ayıredebilirim? ___ Geçici beyin olayını inmeden nasıl ayırdedebilirim? ___ Bu olayların semptomları nelerdir? ___ CPR nedir, nerede öğrenebilirim? Kalp ve beyin fonksiyon testleri nelerdir ___ Bunlar gerçekten gereklimi? ___ Nasıl yapılır ağrı verirlermi? ___ Test ne göstrecek? ___ Sonuçları nasıl alacağım? ___ Test esnasında monitöre bağlanacakmıyım? ___ Ne tip cihazlar kullanılacak? ___ Testlerin herhangibir rizki varmıdır? ___ Kalp ya da beyin krizine yol açabilirlermi? ___ Alternatifleri varmıdır? ___ Yapay kalp kapağım var bunlara zararı olurmu? ___ Kalp pilim var zararı olurmu? ___ Bunlardan sonra ileri testlere gerek olabilirmi? Kilo verme hakkında ___ Kilo verme ve fizik aktivitenin ne önemi var? ___ Ne kadar aralarla kilolarımı takip etmeliyim? ___ Ne kadar kilo vermeliyim? ___ Ne hızda kilo vermeliyim? ___ Benim için en uygun fizik aktiviteler nelerdir ? ___ Ne kadar fizik aktivite yapmalıyım? ___ Ne kadar kilo fazladır? ___ Arkadaşlarım ve ailemden ne tip bir yardım alabilirim? ___ Nerden bir diyetsyen bulabilirim? |