ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Tiroid Hastalıklarının Nedenleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=289903)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 01:12 PM

Tiroid Hastalıklarının Nedenleri
 



TİROİD HASTALIKLARININ NEDENLERİTİROİD HASTALIKLARINA SEBEP OLAN VE KATKIDA BULUNAN FAKTÖRLER: Stres (özellikle ani ve şiddetli stres), iyot yetersizliği, tiroid bezesinin iltihapları, ailesel geçiş (genetik, kalıtım) sayılabilir.

TİROİD HASTALIKLARINDA YAŞ FAKTÖRÜ Tiroid hastalıkları gençlerde daha az görülür. Yaş ilerledikçe guatr görülme şansı artar. Gençlerde guatr, gelişmeyi etkilemesi açısından daha hızlı hareket etmeyi gerektirir. Ayrıca, gençlerde tiroid nodülünün kanser çıkma şansı daha yüksektir.

TİROİD HASTALIKLARINDA KALITIM (GENETİK)-AİLESEL GEÇİŞ Tiroid hastalıklarında kalıtım (ailesel geçiş) etkilidir, ancak gerek guatrda gerekse diğer hastalıklarda çevresel faktörlerle desteklenmediği sürece ailesel geçiş her zaman hastalık ortaya çıkarmayabilir. Kimler Risk Altındadır? Yüksek yoğunluklu stres altında çalışanlar, kötü ve yetersiz koşullarda yaşayanlar (yoksulluk), deprem ve savaş gibi ağır felaketlerin yaşandığı toplumlar, ani iş ve eş kayıpları risk grubu olabilir ama unutmamak gerekir ki tiroid hastalıkları herkeste görülebilir. Amerikan menşeli bir tiroid internet sitesine (www.thyroid.com) göre bazı çok ünlü manken ve sinema oyuncuları ve hatta bazı Amerikan Başkan ve eşleri de tiroid hastası olup tedavi görmüş veya hala tedavi görmektedir. Stresten Uzak Durun! Tiroid hastalıklarının geçmişi incelendiğinde yüksek dozlu ani stres sık rastlanılan bir durumdur. Zehirli guatrda ve Hashimato hastalığında strese maruz kalmak sık olarak karşımıza çıkar. İş kaybı, ailede ve çevredeki ani ölümler, evlilik sorunları bu stresler arasında sayılabilir. Savaş bölgelerinde, savaş sonrasında tiroid hastalıkları çok sık görülen hastalıklardandır.

İyotlu Tuz İyotlu tuz kullanımı ile bütün tiroid hastalıklarının önüne geçebilmesi mümkün değildir. İyotlu tuz, sadece iyot eksikliği olan bölgelerde kullanılır. İyot eksikliği mevcut olduğu bilimsel araştırmalarla saptanmamış bölgelerde ve ülkelerde iyotlu tuz kullanılmaz. Bir ülkenin genel olarak tümünde iyotlu tuz kullanmak yerine iyot eksikliği bilimsel güvenilir metodlarla saptanmış olan şehir ve bölgelerde kullanılması gerekir. Ayrıca, son zamanlarda gittikçe üzerinde durulan bilimsel bir yaklaşıma göre iyot eksikliği olmadığı halde iyotlu tuz kullanan toplumlarda 1) Haşimato Hastalığı (oto-immün tiroidit), 2) Zehirli guatr, 3) Papiller tiroid kanseri `nin daha sık görüldüğü savunulmaktadır.Guatrın Önüne Geçilebilir Mi? Bu konuda yapılacak şeyler sınırlıdır. Stresten uzak kalmak, dengeli beslenmek, iyotlu tuz kullanmak dışında yapılacak çok fazla bir şey yok.Kaynak: cocukkbb


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.