ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Epilepside Yanliş Bilinen Gerçekler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=287962)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 12:45 PM

Epilepside Yanliş Bilinen Gerçekler
 

Genel Sağlık Haberleri

Epilepsi hakkında halk arasında bilinen bazı hurafeler ve doğrular, Hindistan Epilepsi Organizasyonu tarafından yapılan bu açıklamada...


Yanlış: Epilepsi geçiren insanlar farklıdır, farklı güçlere sahiptir.
Gerçek: Hastalar kriz sırasında kontrol dışı davranış gösterirler ve çoğu zaman bunun farkında bile olmazlar, ancak bu doğa üstü bir güçten dolayı değil, hastalığın kendisinden kaynaklanmaktadır. Her insan gibi bu kişilerin de büyücülere değil, tıbbi yardıma ihtiyacı vardır..

Yanlış: Kriz geçiren bir insana dokunulmaz. Dokunulduğu taktirde size de geçebilir.
Gerçek: Kriz geçiren hastaların doğru şekilde yapılmış yardıma ihtiyacı vardır. Hastalık kesinlikle temas yoluyla geçmez

Yanlış: Epilepsi kalıtımsal, aileden geçicidir.
Gerçek: Hastaların BüYüK bir bölümünde hastalık kalıtsal değildir. Sadece epilepsinin belli türlerinde, % 2 - 4 kalıtımsal epilepsi görülebilmektedir ki bu da epilepsinin kalıtımsal olduğunu söylemek için çok düşük bir orandır.

Yanlış: Aileden birinde epilepsi olması bir kusur, lanettir, bu kişi saklanmalı insan içine çıkarılmamalıdır.
Gerçek: Ne yazıkki günümüzde hala bu tür tatsız durumlar yaşanmaktadır. Bu sebeple, gerek eğitim, gerek arkadaş çevresinde bu durumu yok etmek için elden gelen her şey yapılmalıdır.

Yanlış: Epilepsi bir çeşit deliliktir, o nedenle akıl hastanesine kapatarak tedavi edilmelidir.
Gerçek: Epilepsi beyinde oluşan bir HASTALIKTIR. Bu nedenle epilepsi nöroloji uzmanı gibi doktorlar tarafından tedavi edilmelidir.

Yanlış: Epilepsi si olan çocuklar gerizekalıdır ve hiçbirşey öğrenemezler. Bu nedenle okula gönderilmemelidirler.
Gerçek: Epileptik çocuklar normal insanlardan bile daha zeki olabilirler. Tarih bu tür insanlarla doludur.

Yanlış: Epileptik kadınların asla çocukları olamaz, bu nedenle kesinlikle evlenmemelidirler.
Gerçek: çoğu zaman epilepsili kadınlar rahatlıkla ve hiçbir ters etki görülmeden sağlıklı çocuklar doğurabilir. Sadece hamilelik sırasında kullanılan ilaçların bebek üzerinde etkileri görülebilir ve bu durumu tüm doktorlar çok iyi bilmektedirler. Bu nedenle doktorunuz hamilelik döneminde ilaçları keserek veya azaltarak özel bir tedavi uygulayacaktır. Dünyanın hiçbir yerinde epilepsili kadınların evlenmesine karşı çıkan hiçbir yasa bulunmamaktadır.

Yanlış: Bir kriz hastanın avucuna bir anahtar koyarak veya soğan, sarımsak, pis kokulu bir ayakkabı koklatılarak geçirilebilir.
Gerçek: Tıbbi olmayan bu yöntemlerin en ufak bir faydası yoktur. Aile bireyleri ve öğretmenler kriz anında nasıl davranacaklarını mutlaka öğrenmelidir.

Yanlış: Evlenmek epilepsiyi geçirir.
Gerçek: Tayland ve Hindistan&;ın bazı bölgelerinde çok yaygın olan bu inanış tamamen yanlıştır. Epilepsi bahane edilerek kadınlar hiç istemedikleri kişilerle evlendirilebilmektedir.

Yanlış: Epilepsili bir kişi spor yapmamalıdır.
Gerçek: Epilepsili kişiler de spor yapabilir. Tabiki, yüzme, araba yarışları, dağcılık gibi riskli aktivitelerden uzak durulmalıdır. Futbol, basketbol, voleybol gibi kalabalıkla ve risksiz oynanan oyunların oynanmasında hiçbir sakınca yoktur. özellikle bilinen epilepsili bir çok uluslararası kriket oyuncusu bulunmaktadır.

Yanlış: Televizyon izlemek ve bilgisayar kullanmak epilepsiyi başlatabilir.
Gerçek: Epilepsili bir çok insan bu aktiviteleri rahatlıkla yapabilir. Fakat epilepsili insanların bazı grubu fotoepilepsi denen bir gruptandır. Bu grupta kriz parlayan veya yanıp sönen ışıkla başlamaktadır. Bu tür epilepsi genellikle EEG çekimlerinde Flaş kullanılması ile ortaya çıkarılır. Bu gruptaki kişilerin parlayan ve yanıp sönen ışıklardan ve fazla televizyon izlemekten uzak durmaları önerilir.

Epilepsi hastalarının hiçbir ilaç dozunu asla kaçırmamaları, çok uzun saatler televizyon izlememeleri ve her gün en az 8 saat uyumaları önerilir.

Epilepsi sadece bir hastalıktır. Astım, şeker veya hipertansiyon gibi sadece tıbbi niteliği olan bu hastalıkla sadece alanında uzmanlaşmış TIP doktorlarının ilgilenmesi gerekmektedir.

Epilepsi hastalarının hepsinin zeka yönünden zayıf olduğunu düşünenler için bir kaç epilepsi hastası :

Socrates (469-399 BC) - Yunan Filozof

Büyük İskender (356-323 BC)

Julius Caesar (100-44 BC)

Fyodor Dostoyevksy (1821-1881) - Rus Yazar

Joan of Arc (1412-1431) - Fransız ulusal kahramanı

Charles Dickens (1812-1870) - İngiliz Yazar

Napoleon Bonaparte (1769-1821) - Fransa İmparatoru

Vincent Van Gogh (1853-1890)

Carroll (1832-1898) - Yazar ve Matematikçi

Sir Issac Newton (1642-1727) - Bilim adamı ve MatematikçiKaynak : Indian Epilepsy Association, Bangalore


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.