ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Sağlıklı Beslenme (Dengeli Beslenme) Planı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=287578)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 02:52 AM

Sağlıklı Beslenme (Dengeli Beslenme) Planı
 




Sağlıklı Beslenme (dengeli beslenme) Planı
(25-11-2002 - kaynak
: -www.yourdiabetesworld.com Çeviri: İlsu EROL)
Uyarı!: Sağlıklı
beslenme (dengeli beslenme) planı, size neyi hangi saatte yemeniz
gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir.
Sağlıklı Bir Beslenme (dengeli
beslenme) Planı Hazırlamak
Sağlıklı beslenme planı, size neyi
hangi saatte yemeniz gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir. Bu
plan, sizin kan şekerinizi kontrol etmenize ve uygun kiloya ulaşıp onu
korumanıza yardımcı olan, geniş fakat iyi organize edilmiş bir
stratejidir.
İyi bir beslenme planı, aynı zamanda
sizin üç temel besin kaynağı (protein, yağ, karbonhidrat), vitaminler ve
mineraller arasında sağlıklı bir denge kurmanızı sağlar.
Besin Piramidini Kullanın

Besin piramidi, sağlıklı ve dengeli
beslenmeniz için size yardımcı olan bir rehberdir. Beslenirken sağlıklı
seçimler yapabilmeniz için size yardımcı olur. Beslenme piramidinin altı
bölümünün her biri, günlük besin ihtiyacınızın bir bölümünü gösterir.

Her besin çeşidinden de almak önemlidir.
Alacağınız besinlerin büyük bölümünü alttaki geniş bölümünden daha küçük
bölümünü de üstteki küçük bölümden seçmeye çalışmalısınız.
Diyetisyeninizden Tavsiye Alın

Doktorunuz veya diyetisyeniniz,
sevdiğiniz yemekleri kullanarak dengeli bir beslenme planı
hazırlamanızda yardımcı olabilir. Bu beslenme planı sizin hayat
tarzınıza göre oluşturulacaktır. Diyetisyeniniz, gıda ürünlerinin
etiketlerinde yazan bilgileri anlamanıza yardımcı olabilir. Bu
etiketleri okumayı alışkanlık haline getirmeniz faydalı olacaktır.
Diyetisyeniniz, sağlıklı yemek tarifleri ve besin planlamanızda
kullanabileceğiniz diğer materyalleri bulmanıza yardımcı olabilir.

Alışveriş Yapmak ve
Yiyeceklerin Etiketlerinin Okunması
Alışveriş yaparken yiyeceklerin
içeriklerinin yazılı olduğu etiketleri okuyun. Etiketleri okumak
sağlıklı yiyecekleri seçmekte size yardımcı olacaktır.
Yağlı Besinleri Azaltın

Yağ alımını azaltmak, diyabetli olsun
ya da olmasın sağlıklı beslenebilmek isteyen herkes için son derece
önemlidir. Yağlardan alınan kalorinin, günlük kalori ihtiyacının %30unu
geçmemesi gerekmektedir. Yiyeceklerin etiketlerinde, ürünün ne kadar yağ
içerdiği veya toplam kalorinin ne kadarının yağlardan sağlandığı
bilgileri bulunmaktadır. Yemeklerinizi planlarken kullanabilmeniz için,
etiketlerdeki bilgileri doğru anladığınızdan emin olun. Unutmayın ki,
bir gram yağ, aynı miktarda karbonhidrat ya da proteinin iki katından
biraz fazla kalori içermektedir.
Et, Balık ve Peynir
Et, balık ve peynir alırken yağ
miktarlarını kontrol edin. Yağ oranı düşük ürünleri tercih edin. Ürün
%10dan daha fazla yağ içermemelidir.Eğer daha yağlı bir ürün
seçtiyseniz, küçük porsiyonlar yemelisiniz.
Ekmek ve Tahıllar

Ekmek ve tahıl ürünlerinin lif ve şeker
miktarlarını kontrol edin. Lif oranı yüksek, şeker oranı düşük ürünleri
tercih edin. Yüksek lifli ekmekler, 100 grda 6 grdan fazla lif
içermektedir.
Liflerin suda çözünen ve çözünmeyen iki
çeşidi vardır. Suda çözünen lifler, karbonhidratların emilimini ve kana
geçişini geciktirir. Böylece yemekten sonra kan şekerinin artışı gecikir.
Çavdar ve yulaftan yapılan ekmekler, suda çözünen lifler açısından
zengindir. Suda çözünmeyen lifler ise kabızlığı önlemek açısından size
yardımcı olabilir. Beyaz ekmek ve mısır gevreği, suda çözünmeyen lifler
açısından zengindir.
Tereyağı, Margarin
ve Sıvı
Yağlar
Bu ürünleri kullanacaksanız içerdikleri
yağın kalitesini göz önüne almalısınız. Bitkisel yağları kullanmak,
doymamış yağ oranının yüksekliği açısından daha sağlıklıdır. Zeytinyağı
ve ayçiçek yağı, yemek pişirmede ya da salatalarınız için idealdir.
Tereyağı kullanmak isterseniz ekmeğinize çok az sürerek kullanın. Süt Ürünleri Süt ürünlerinin, yağ ve şeker
oranlarını kontrol edin. Krema ve diğer çok yağlı süt ürünlerini
kullanmaktan kaçının.
Pek çok yoğurtlu ürün yüksek miktarda
şeker katkısı içermektedir. Eğer yoğurdunuzu tatlı yemek istiyorsanız,
doğal yoğurdun içine favori meyvenizi taze veya konserve olarak ekleyin.
Eğer konserve kullanırsanız, şeker katkısı içermeyen çeşitlerini tercih
edin.

anasayfa





anasayfa
Sağlıklı Bir Beslenme (dengeli
beslenme) Planı Hazırlama
Besin Piramidini Kullanın

Diyetisyeninizden Tavsiye Alın

Alışveriş Yapmak ve
Yiyeceklerin Etiketlerinin Okunması
Yağlı Besinleri Azaltın
Et, Balık ve Peynir
Ekmek ve Tahıllar
Tereyağı, Margarin ve Sıvı
Yağlar
Süt Ürünleri

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 02:52 AM

Sağlıklı Beslenme (Dengeli Beslenme) Planı
 




Sağlıklı Beslenme (dengeli beslenme) Planı
(25-11-2002 - kaynak
: -www.yourdiabetesworld.com Çeviri: İlsu EROL)
Uyarı!: Sağlıklı
beslenme (dengeli beslenme) planı, size neyi hangi saatte yemeniz
gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir.
Sağlıklı Bir Beslenme (dengeli
beslenme) Planı Hazırlamak
Sağlıklı beslenme planı, size neyi
hangi saatte yemeniz gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir. Bu
plan, sizin kan şekerinizi kontrol etmenize ve uygun kiloya ulaşıp onu
korumanıza yardımcı olan, geniş fakat iyi organize edilmiş bir
stratejidir.
İyi bir beslenme planı, aynı zamanda
sizin üç temel besin kaynağı (protein, yağ, karbonhidrat), vitaminler ve
mineraller arasında sağlıklı bir denge kurmanızı sağlar.
Besin Piramidini Kullanın

Besin piramidi, sağlıklı ve dengeli
beslenmeniz için size yardımcı olan bir rehberdir. Beslenirken sağlıklı
seçimler yapabilmeniz için size yardımcı olur. Beslenme piramidinin altı
bölümünün her biri, günlük besin ihtiyacınızın bir bölümünü gösterir.

Her besin çeşidinden de almak önemlidir.
Alacağınız besinlerin büyük bölümünü alttaki geniş bölümünden daha küçük
bölümünü de üstteki küçük bölümden seçmeye çalışmalısınız.
Diyetisyeninizden Tavsiye Alın

Doktorunuz veya diyetisyeniniz,
sevdiğiniz yemekleri kullanarak dengeli bir beslenme planı
hazırlamanızda yardımcı olabilir. Bu beslenme planı sizin hayat
tarzınıza göre oluşturulacaktır. Diyetisyeniniz, gıda ürünlerinin
etiketlerinde yazan bilgileri anlamanıza yardımcı olabilir. Bu
etiketleri okumayı alışkanlık haline getirmeniz faydalı olacaktır.
Diyetisyeniniz, sağlıklı yemek tarifleri ve besin planlamanızda
kullanabileceğiniz diğer materyalleri bulmanıza yardımcı olabilir.

Alışveriş Yapmak ve
Yiyeceklerin Etiketlerinin Okunması
Alışveriş yaparken yiyeceklerin
içeriklerinin yazılı olduğu etiketleri okuyun. Etiketleri okumak
sağlıklı yiyecekleri seçmekte size yardımcı olacaktır.
Yağlı Besinleri Azaltın

Yağ alımını azaltmak, diyabetli olsun
ya da olmasın sağlıklı beslenebilmek isteyen herkes için son derece
önemlidir. Yağlardan alınan kalorinin, günlük kalori ihtiyacının %30unu
geçmemesi gerekmektedir. Yiyeceklerin etiketlerinde, ürünün ne kadar yağ
içerdiği veya toplam kalorinin ne kadarının yağlardan sağlandığı
bilgileri bulunmaktadır. Yemeklerinizi planlarken kullanabilmeniz için,
etiketlerdeki bilgileri doğru anladığınızdan emin olun. Unutmayın ki,
bir gram yağ, aynı miktarda karbonhidrat ya da proteinin iki katından
biraz fazla kalori içermektedir.
Et, Balık ve Peynir
Et, balık ve peynir alırken yağ
miktarlarını kontrol edin. Yağ oranı düşük ürünleri tercih edin. Ürün
%10dan daha fazla yağ içermemelidir.Eğer daha yağlı bir ürün
seçtiyseniz, küçük porsiyonlar yemelisiniz.
Ekmek ve Tahıllar

Ekmek ve tahıl ürünlerinin lif ve şeker
miktarlarını kontrol edin. Lif oranı yüksek, şeker oranı düşük ürünleri
tercih edin. Yüksek lifli ekmekler, 100 grda 6 grdan fazla lif
içermektedir.
Liflerin suda çözünen ve çözünmeyen iki
çeşidi vardır. Suda çözünen lifler, karbonhidratların emilimini ve kana
geçişini geciktirir. Böylece yemekten sonra kan şekerinin artışı gecikir.
Çavdar ve yulaftan yapılan ekmekler, suda çözünen lifler açısından
zengindir. Suda çözünmeyen lifler ise kabızlığı önlemek açısından size
yardımcı olabilir. Beyaz ekmek ve mısır gevreği, suda çözünmeyen lifler
açısından zengindir.
Tereyağı, Margarin
ve Sıvı
Yağlar
Bu ürünleri kullanacaksanız içerdikleri
yağın kalitesini göz önüne almalısınız. Bitkisel yağları kullanmak,
doymamış yağ oranının yüksekliği açısından daha sağlıklıdır. Zeytinyağı
ve ayçiçek yağı, yemek pişirmede ya da salatalarınız için idealdir.
Tereyağı kullanmak isterseniz ekmeğinize çok az sürerek kullanın. Süt Ürünleri Süt ürünlerinin, yağ ve şeker
oranlarını kontrol edin. Krema ve diğer çok yağlı süt ürünlerini
kullanmaktan kaçının.
Pek çok yoğurtlu ürün yüksek miktarda
şeker katkısı içermektedir. Eğer yoğurdunuzu tatlı yemek istiyorsanız,
doğal yoğurdun içine favori meyvenizi taze veya konserve olarak ekleyin.
Eğer konserve kullanırsanız, şeker katkısı içermeyen çeşitlerini tercih
edin.

anasayfa





anasayfa
Sağlıklı Bir Beslenme (dengeli
beslenme) Planı Hazırlama
Besin Piramidini Kullanın

Diyetisyeninizden Tavsiye Alın

Alışveriş Yapmak ve
Yiyeceklerin Etiketlerinin Okunması
Yağlı Besinleri Azaltın
Et, Balık ve Peynir
Ekmek ve Tahıllar
Tereyağı, Margarin ve Sıvı
Yağlar
Süt Ürünleri


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.