ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Tatlıdan Sonra Süt Ve Ayran, Çürüğü Azaltıyor (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=287391)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 03:23 AM

Tatlıdan Sonra Süt Ve Ayran, Çürüğü Azaltıyor
 



Tatlıdan sonra süt ve ayran, çürüğü azaltıyor


Meyve suları, kek,
kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel,
gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini
artırıyor.
Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, tatlı
yedikten sonra süt, ayran içmenin ve peynir yemenin, şekerin ve ortaya
çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek
çürük
riskini azalttığını söyledi. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt.
Nihan Hızır ise, öğünlerden sonra ve ara öğünlerde ciklet çiğnemenin de

çürük riskini azaltan bir etki yarattığını belirtti.

Süt, ayran ve peynirin
tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum,
flor
ve fosfor ile
çürüğe
karşı doğal bir savunma sağlıyor. Ksilitol içeren şekersiz cikletlerin
çiğnenmesi de tükürük akışını hızlandırdığından çürüğe karşı koruyucu
özellik taşıyor. Öğün sonrasında, öğün aralarında şekerli besinler
tüketildikten hemen sonra 15-20 dakika ciklet çiğnenmesi, dişler
üzerindeki yapışkan yiyecek birikintilerini uzaklaştırarak
çürükten
koruyucu etki yapıyor.
ŞEKER İHTİYACINIZI MEYVEYLE
KARŞILAYIN

Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren
Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, şunları söyledi:

"Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim. Sıvı
içecekler, katı yiyeceklere göre şekerli de olsa dişler arasından
uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan,
çürük
oluşturma riskleri daha azdır. Yapılan araştırmalara göre muz tek başına
tüketildiğinde daha fazla
çürük
riski taşırken, süt veya tahıllarla birlikte tüketildiğinde
çürük
oluşturma riski azalmaktadır."
Ülkemizde süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 15-25 seviyesinde
olmasına karşın, çay ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50lerde
olduğuna değinen Dr. Özdemir,
diş
çürüklerini önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

Yemek aralarında çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme ve kolalı
içecekleri tüketmemeye özen gösterin


Şekerli yiyecek ve içeklerin yerine süt , yoğurt, ayran, yumurta, elma,
havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri tercih edin


Dişlerinizi günde en az iki defa

fırçalamaya çalışın


Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden
sonra su ile ağzınızı çalkalayın


Öğünlerden sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin


Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda iki kez dişhekimine kontrole
gidin
FIRÇALARKEN ÇOCUKLARA ÖRNEK OLUN


Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt. Nihan Hızır, süt dişlerinin dış
yapısının yumuşak olması nedeniyle, çocuklarda

çürüklerin hızlı ilerlediğine dikkati çekti. Bunu önlemek için
de anne ve babanın ayna karşısında dişlerini

fırçalayarak çocuklara, bu alışkanlığı kazandırması gerekiyor.
Bebeğin sütü severek içmesi için sütün içine şeker koymanın ve emziğin
lokum ve şekerli yapışkan gıdalara batırılmasının yanlış olduğunu
belirten Hızır, şöyle konuştu: "Çocuklar bu şekerli biberon ve emzikle
uyuduklarında, biberon
çürüğü
oluşuyor. Ayrıca çocuklarda süt dişleri 2,5 yaşında tamamlanıyor, 20
tane diş oluyor. Dişler tamamlandığı zaman,

fırçalamaya özendirmek lazım. Bunun için de
flor
oranı yüksek macunlar tercih edilmeli." Hızır, şekerli gıdaların yanı
sıra, annenin kullandığı ilaçlar, çocuğun geçirdiği enfeksiyon
hastalıklarının da dişte
çürümelere
yol açtığını söyledi.
YUMUŞAK FIRÇA, AŞINDIRMAYAN
MACUN

Dişhekimi Dr. Oğuzhan Özdemir ve Dişhekimi Nihan Hızır, doğru
diş
fırçalama ve macun seçimi hakkında da bilgi verdi. Yapılan
araştırmalar doğru teknik ve uygun fırça-macun ile dişlerin günde 2 kez,
sabah ve yatmadan evvel, en az 1,5 dakika süreyle

fırçalanmasının
çürükten
ve dişeti hastalıklarından korunmak için yeterli olduğunu gösteriyor.
Çok sık

fırçalamaktan ziyade, sert bir fırçayla, büyük grenli (özellikle
sigara içenler için geliştirilmiş diş macunları büyük partiküllere
sahiptir ve aşındırıcı özellikleri daha fazladır) macunların
kullanılması, çok bastırarak ve sert bir şekilde 3-5 dakika sürelerle

diş fırçalamak diş minelerine uzun vadede aşındırma yaparak
zarar verebiliyor. Yumuşak kıllı bir fırça, normal bir diş macunu ile

fırçalamanın dişlere bir zararı olmuyor.


Kaynak: Hekimim


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.