![]() |
Çocukların Dili
Çocukların dilinden
İnci 4 ya da 5 yaşındaydı. O sabah kalktık 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını anlattım. Güzelce giydirdim. Saclarına renkli tokalar taktik. Siyah bayramlık ayakkabılarını da giydi. Bilgiç bilgiç karsıma geçip" Annecim bugün benim bayramım de mi? E o zaman ne duruyorsun öpsene elimi!!!" Gülsem olmaz şaşırsam olmaz bastan anlatsam hiç olmaz…Yere yatırıp gözlerinden yas gelene kadar gıdıklamıştım. Aksamına amcasına gittiğimizde kendinden 11 ay buyuk yeğenine anlatıyor. "Biliyor musun bugün bizim bayramımız anneme elimi öp dedim ama o beni yere yatırdı ve gıdıkladı" Ufuk cevap veriyor " Yani gıdıklama bayramı mı?" ( Özlem İ.) Sena Yaklaşık 18-20 aylıktı.Bu dönemde kalemlere ve birşeyler karalamaya çok merak sarmıştı. Bu dönemde anneannesi de onunla ilgilendiği zamanlarda "Gel Ali yazalım" diyerek onunla yazı yazıyordu. Bir gün eşim ile birlikte evin şeklini değiştiriken Sena’nın Aliiiii Aliiiii diye çığlıklarıyla irkildik. O an koltuğu kaldırmıştık ve koltuğun altına doğru attı kendini ve gülerek elindeki kalemi gösterdi. Meğerse bizim Ali kalemmiş! (Sema Ş.) Geçen hafta minik cadım Açelya Anneannesi ile birlikte bahçede çicek ektiler. Annemin gözünde Açelya hala küçücük ve önceleri bahçede gördüğümüz bütün küçük hayvancıklara "böcek" diyorduk. Annem toprağın arasında bir solucan görüyor ve "Açelya bak böcek" diyor.Bizim cadı da: "ÜÜF anane o böcek diil o bebek yılan" diyor. Bir kaç hafta önce bir arkadaşa misafirliğe gittik. Börekler cörekler yendi. Soframiz kalkti. Sohbet sirasinda bir arkadas daha geldi. Ev sahibi börek filan ikram etmek istedi. Fakat sonradan gelen arkadaş kararlıydı hic birşey yemiyeceğinden. Bu arada Açelya hanimda bir yandan oturmus oyun oynuyor bir yandan da kulakları hep konuşulanlarda. Birden kalktı yemek istemiyen arkadaşın önüne dikildi ve aynen şöyle dedi: " Yemek yemezsen büyümezsin o zamanda seni okula almazlar" Arada sirada Açelya- mız yemeğini yemek istemeyince biz ona öyle diyoruz da (Sibel Açelya 2,5 Y.) Bir akşam yatmadan önce oğlum Efe ile masal okumaya hazırlanıyorduk. Pamuk prenses ve yedi cüceler masalını bir kez daha okumaya başlamadan önce önce kitabı alıp resimleri incelemeye başladı ve aramızda şöyle bir diyalog geçti. Efe:Anne Kraliçe Pamuk Prensesin annesi değil mi? Zeliha:Evet ama üvey annesi. Pamuk Prensesden güzel olmak istediği için pek anlaşamıyorlar. Efe:Şu güzellik meselesini neden böyle büyütüyorlar hiç anlamıyorum. Bak mesela sen güzelsin ben güzelim ama hiç kavga etmiyoruz |