![]() |
Niye Emzirmelisiniz?
Bebek için;
• Emzirmek anne ve bebek arasında duygusal bağın gelişmesini sağlar, annelik güdüsünün oluşumuna yardım eder. • Anne sütü bebek için en mükemmel , elde edilmesi kolay ve ucuz besindir. • Anne sütünün sindirimi kolaydır. • Anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka düzeyleri daha yüksek olmaktadır. • Anne sütü bebek dışkısının (mekonyum) bağırsaklardan atılmasını kolaylaştırır. • Anne sütü bir bağırsak hastalığı olan Crohn’ a karşı koruyucudur. • Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirici maddeleri içerir. • Anne sütü alan kız bebeklerin ileriki yaşantılarında meme kanseri görülme riski daha azdır. • Anne sütü yerine mama ile beslenene bebeklerde şeker (diyabet) hastalığı görülme riski yüksektir. • Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde ani bebek ölümü sendromu daha fazladır. • Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde alerji görülme riski daha fazladır. • Anne sütü bebekte astım ,kulak enfeksiyonu görülme ihtimalini azaltır. • Anne sütü bebeği ishale ,bakteriyel menenjite, solunum sistemi enfeksiyonlarına karşı korur. • Anne sütü bebeği gece körlüğü gibi bazı görme kusurlarına ve juvenil eklem romatizmasına karşı korur. • Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde ileriki yaşlarda obezite (şişmanlık) daha sık görülür. • Anne sütü alan bebeklerde reflü hastalığı daha az görülür. • Anne sütü aşıların etkinliğini arttırır. • Anne sütü her zaman hazır olarak, uygun ısıda ,uygun konsantrasyonda besin maddesi içerir. • Anne sütü bebeğin çene yapısı ve diş sağlığı için yararlıdır. • Anne sütü bebek için doğal sakinleştiricidir ve ağrı kesici görevi görür. Anne için; • Emzirmek anne ve bebek arasında duygusal bağın gelişmesini sağlar, annelik güdüsünün oluşumuna yardım eder. • Emzirmek rahmin çabuk toparlamasını sağlar, kanamayı azaltır. • Fazla kilo alan annelerin hızlı kilo vermesine yardımcı olur. • Emziren annede ileride rahim kanseri görülme riski azalır. • Emzirmek annede ileride yumurtalık kanseri görülme ihtimalini azaltır. • Emzirmek annede ileride meme kanseri görülme ihtimalini ciddi bir şekilde azaltır. • Emzirmek annede fibrokistik meme hastalığı olasılığını azaltır. • Emzirmek annede ileride kemik erimesi riskini azaltır. • Emzirmek endometriyozis gelişimini baskı altında tutar. |