![]() |
Arı Sütü Ülkemizde Bilinmiyor
Ülkemiz, arıcılık ve arı ürünleri üretimi açısından büyük imkanlara sahip olmasına rağmen bal dışındaki arı ürünleri fazla bilinmiyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Banu Yücel, gelişmiş ülkelerde arısütü, polen, bal, balmumu, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünlerinin tıp, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanıldığını söyledi. Balarısının ürünleri olan arısütü, polen, bal, arı ekmeği ve arı zehirinin değişik oran ve bileşimlerle hazırlanarak hastalıkların tedavisinde kullanılmasına tıp dilinde “apiterapi” adı veriliyor. Yard. Doç. Dr. Yücel, “Çin ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde, hastalıkları sadece arı ürünleriyle tedavi eden apiterapi merkezleri bulunmaktadır.” diye konuştu. Bal, kan şekeri seviyesini yükseltmek için en uygun besin maddesi. Bal, aynı zamanda iyi bir enerji kaynağı. Koyu renk ballar, açık renk ballara göre daha fazla mineral madde içeriyor. Banu Yücel, kansızlığı olan kişilerin koyu renkli balları yemesini önerirken, bu balların düzenli olarak yenmesinin kandaki hemoglobini yükselttiğini ifade etti. Bal, yapısındaki enzimler sebebiyle mikropları öldürücü bir özelliğe sahip. Ağız, boğaz ve bronş enfeksiyonlarıyla mide ülseri tedavisinde iyileştirici etkisi de var. Bunun yanı sıra balın yorgunluk giderici özellik taşıdığı, sinirleri teskin edici nitelikte olduğu da belirtiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve nekahet dönemindeki hastaların çabuk toparlanmasına yardımcı olduğu da biliniyor. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.