![]() |
Saray Helvası Tarifi..
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Bu da herhalde, literatürdeki en kalorili tatlılardan biri olsa gerek. Şu malzemelere baksanıza… Ama sadece bir parça bile, insanı kıvamıyla doyuruyor. Çok güzel gerçekten. Koyduğunuz kabı daha küçük tutarsanız, daha kalın helva dilimleriniz olur. Kabı büyük tutup, ölçüleri iki katına çıkarın, asla demeyeceğim Belki başka bir sitede olsaydık, olabilirdi… Annemin çok eski bir tarifi kendisi. İrmik helvası ve un helvasından sonra, helvaları üçleyelim istedim. Malzemeler:- 250 gram tereyağ / margarin (veya ikisinin karışımı) - 500 gram un (4 su bardağı) - 500 gram toz şeker (3 su bardağından bir parmak eksik) Unu tencereye koyup, en kısık ateşte uzun uzun kavurun. (Sürekli başında durmanıza gerek yok, gidip gelip karıştırabilirsiniz.)Unu kavurmaktaki maksat, un kokusunu kaybetmek. Yoksa, unun renginin değişmemesi gerekiyor. Un kavrulduktan sonra, içine yağı ekleyin. Yağ erirken karıştırın. Biraz sonra da şekeri ekleyin. Bu sırada altı çok kısık şekilde açık kalabilir. Ama bir süre sonra kapayın ki, unun rengi sararmasın. Şeker iyice eriyinceye kadar, eze eze yedirin. Şeker erimezse, ağzınıza çıtır çıtır gelebilir. Saray helvasını bir kaba, iyice bastıra bastıra döşeyin. Ardından, baklava dilimleri halinde kesin. Bizim gibi tırtıklı bıçak kullanmazsanız, belki daha hoş bir görüntü elde edersiniz Üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında en az birkaç saat dinlendirin. Not: Sırf tereyağ kullanıldığında, bayağı ağır oluyor, ama tabii ki güzel kokuyor. Yine de bir sürü insana çok gelebilir. Yağ seçimini size bırakıyorum. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.