ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Muş Köftesi (Dışı Etli İçli Köfte) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=250483)

Prof. Dr. Sinsi 07-17-2012 11:35 AM

Muş Köftesi (Dışı Etli İçli Köfte)
 
Muş Köftesi (Dışı etli içli köfte)



Rahman Rahim Allah’ın adıyla(Onlar ki) Allah anıldığı zaman kalpleri titreyen, başlarına gelen (sıkıntı)lara sabreden, namazı dosdoğru kılan ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden (hayır için) harcayanlardır.

(22/Hacc,35)


KÖFTE HARCININ MALZEMELERİ
250-300 gr yağsız ve iki defa çekilmiş kıyma
3-3,5 su bardağı ince köftelik bulgur
yoğurmak için su ve tuz
İÇ HARCININ MALZEMELERİ
6-7 tane orta boy soğan
150 gr orta yağlı kıyma
yarım demet maydanoz
karabiber,pulbiber,tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı
50 gr tereyağı yada sadeyağ
ayrıca üzerine kızdırılmış tereyağı yada sadeyağ
İÇİN YAPILIŞI
öncelikle iç harç yapılıp soğutulur.
soğanlar mümkünse robotta değilde bıçakla çok küçük doğranır.
tencereye yağ konmadan sadece soğanlar konur ve suyunu verip çekinceye kadar kavrulur.
suyunu çeken soğanlara kıyma eklenir .oda karıştırılarak suyunu salıp çekmesi sağlanır .
sırasıyla yağlar ve baharatlar da eklenerek iç harç pişirilir.
en son ince doğranmış maydanoz da eklenerek altı kapatılır.


KÖFTENİN YAPILIŞI

iki defa çekilmiş kıyma varsa evde tekrar robota konur bir kaşık tuzla iyice çekilir.
bizim buraların eti kuvvetlidir. ayrıca bir şey katmayız ama batıdaki etlerle yapılacaksa bu köfte robotayken kıymaya ,bir avuç tel şehriye eklenerek çekilebilir.
robotta çekilen kıyma yoğurma kabına alınır üzerine azar azar bulgur eklenir ve yoğurulur .arada avuçla suda eklenir harca bulgurun tamamı eklenir.
ben muşlu büyüklerimden özür dileyerek

bu aşamadan sonra parça parça robotta çekiyorum her parçaya da yarım çay bardağı su ekliyorum sonradan yoğurmamı kolaylaştırıyor.
yoğurma esnasında içine 2kaşık irmik ve 1 yumurta ekleyebilirsiniz.bu hamurun piştikten sonra daha sert olmasını ve dağılmamasını sağlar.
el ıslatılarak ve azar azar su eklenerek yumuşak bir köfte harcı yoğurulur(suyu kontrollu eklemek ve hamuru çürütmemek lazım)
artık bundan sonrası sizin maharetinize kalmış) cevizden küçük kesilmiş köfte harcını incecik açarak içine iç harçtan konur.tepsiye dizilir.
tencereye 2 su bardağı su konur ve kaynatılır bir çay kaşığı da tuz eklenir.
kaynayan tencerenin içine bütün köfteler dikkatlice yerleştirilir ve pişirilir.
servisi esnasında üzerine kızdırılmış tereyağı yada saden yağ gezdirilir.ŞÜKRÜMÜZ BOL OLSUN afiyet olsunn
alıntı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.