ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ülke & Şehirler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Hiroşima Barış Anıtı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=250061)

Prof. Dr. Sinsi 07-17-2012 11:36 AM

Hiroşima Barış Anıtı
 
Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi (Japonca: ?????, Genbaku D?mu) olarak da bilinen Hiroşima Barış Anıtı,Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bölümlerinden biridir. 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdan biri olan yapı, Hiroşima'ya atom bombası saldırısı sonucunda yaşamını yitiren kişilerin anıldığı başlıca yerlerdendir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

İnsanlığa karşı kullanılan ilk nükleer bomba 6 Ağustos 1945 tarihinde saat 08:15'te gerçek hedefini ("T" biçimindeki Aioi Köprüsü) ıskalamış ve kubbenin hemen tam üstünde (patlamanın meydana geldiği yer kubbeye 150 m uzaklıkta ve yerin 600 m üstündeydi) patlamıştır.
Diğer yıkıntılarla birlikte ortadan kaldırılması planlanan Genbaku Kubbesi görece az zarar gördüğü gerekçesiyle yerini korumuştur. Hiroşima yeniden kurulurken eski günlerin simgesi olan kubbenin varlığını sürdürmesi tartışma konusu olmuştur.
Anıtın Dünya Mirasları'na kabulü sırasında Çin farklı çekinceleri olduğunu belirtmiş ve Birleşik Devletler temsilcisi alınan kararda imza sahibi olmamıştır. Çin, anıtın resmen tanınmasının Japonya'nın savaş sırasındaki saldırgan tutumundan doğan can ve mal yitimlerini gölgeleyeceğini öne sürmüştür. Birleşik Devletler ise bir "savaş alanı" anıtının tarihsel bağlamla tam olarak örtüşmediği kanısındadır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Hiroşima Barış Anıtı adıyla da bilinen Atom Bombası Kubbesi ve çevresinin panoramik manzarası: solda atom bombasının asıl hedefi olan "T" harfi şeklindeki Aioi Köprüsü, sağda Hiroşima Barış Anıtı ve sağda Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nı birbirine bağlayan Motoyasu Köprüsü görülmektedir.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Barış Anıtı, dünü ve bugünü

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Atom bombası kubbesinin gece görünümü

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Kubbenin Aioi Köprüsü'nden görünümü

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Kubbe levhası

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Kent sakinleri Hiroşima Barış Anıtı'na yürürken (6 Ağustos 2004)


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.