![]() |
Karbonhidratlar...
MONOSAKKARİTLER
¦Hücre zarından geçerler ¦Hidrolize uğramazlar ¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar ¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır ¦Fotosentezin ilk ürünleridir ¦Hücrede depolanmazlar ¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar ¦Suda çözünürler ¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler ¦Enerji verici olarak kullanılırlar ¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz ¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabino z DİSAKKARİTLER ¦Hücre zarından geçemezler ¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler ¦Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz ¦Suda çözünürler ¦Kanda bulunmazlar.Sütte bulunurlar ¦Yapısında glikozit bağı vardır Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz Glikoz + Glikoz ----------Mal toz + Su Glikoz + Früktoz ----------Sukroz + Su Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su POLİSAKKARİTLER ¦Hücre zarından geçemezler ¦(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar. ¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler. ¦(n-1)kadar su harcanır. ¦Kanda bulunmazlar. ¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır ¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır. ¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir. ¦Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez. Çeşitleri 1- Nişasta: Lügolle mavi renk verir. 2- Glikojen : lügolle kahve rengi verirler. 3- Selüloz: lügolle boyanmazlar. 4- Pektin 5- Kitin Polisakkaritlerin Genel Özellileri Nişasta ¦N kadar glikozun dehidrasyon undan oluşur. ¦Olayda n-1 kadar H2O oluşur. ¦Olayda n-1 kadar glikoz bağı kurulur. ¦Bitkilerde depo karbonhidrattır. ¦Suda çözünmez. ¦Hücre zarından geçemez. ¦Sentezleri hücre içinde olur. ¦Hidrolizlerinde n-1 kadar su harcanır. ¦Hidrolizleri hücre içinde ve hücre dışında olabilir. ¦Lu gol ile mavi , mor rengi verir. ¦Amilaz enzimi ile maltoz a yıkılırlar. ¦Kanda görülmez. Selüloz ¦n kadar glikoz dehidrasyonu ile birleşmesinden oluşur. ¦Olayda n-1 kadar ters glikoz bağı oluşur. ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar. ¦Sentezleri hücre içinde gerçekleşir. ¦Hayvanlarda bazı bakteriler ve birkaç omurgasız hariç hidroliz enzimleri bulunmaz. ¦Bitkilerde yapı karbonhidrattır. Hücre çeperini oluşturur. ¦Suda çözünmezler. ¦Lugol ile boyanmazlar. Glikojen ¦N kadar glikozun dehidrasyon ile birlaşmesinden oluşur. ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar. ¦Olayda n-1 kadar glikozit bağı kurulur. ¦Sentezleri karaciğer ve çizgili kas hücrelerin de gerçekleşir. ¦Hayvansal depo karbonhidrattır. ¦Suda çözünür. ¦Hücre zarından geçemez. ¦Sentezleri Hücre içinde gerçekleşir. ¦Hidrolizinde n-1 kadar su harcanır. Olay hücre içinde ve hücre dışında gerçekleşebilir. ¦Lugol ile kahverengi rengini verir. ¦Kanda görülmez. Görevleri ¦Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır. ¦Bitki , mantar ve bazı bakterilerin hücre çeperi esas maddesini oluşturur. ¦Hücre zarlarında protein ve yağlarla bileşikler oluşturarak tanımlayıcı ve tanıyıcı maddeler olarak görev yaparlar. ¦DNA , RNA , ATP , FAD , NAD gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.