![]() |
Süt Ve Yoğurt Grubu
Süt ve yerine geçen yiyecekler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan yiyeceklerdir. Bu yiyecekler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin öğesini içerirler. Tüm yaş grubundaki insanların her gün düzenli olarak bu grup yiyeceklerden tüketmeleri gerekir.
Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yapı taşıdır ve sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. Tüketilmesi önerilen miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir. Sütte bulunan kalsiyumun büyük çoğunluğu vücut tarafından kullanılabilir bu nedenle kalsiyumun en önemli kaynağı süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünleri yağ içeriği yönünden de zengindir. Doymuş yağ ve kolesterol ile yağda eriyen A vitamini içerirler. Yağ ve kolesterol alımını diyette sınırlandırmaları gereken kişilerin yağ miktarı azaltılmış süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekir. Günümüzde süt ve sütten yapılan bir çok yiyeceğin az yağlı ya da yağsız seçenekleri bulunmakta ve marketlerde yaygın olarak satılmaktadır. Süt ürünlerinden bazı peynir türlerinin tuz içeriği yüksektir. Tuz tüketimini azaltması gereken hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığı gibi özel durumu olan bireyler az tuz içeren peynirleri tercih etmelidir. Süt Değişimleri (1 porsiyon miktarları) 1 Bardak süt (200 ml) 1 Bardak Yoğurt 2 Bardak Ayran (ev yapımı) 1 Bardak Ayran (hazır) 1 Bardak Kefir Kemik Gelişimi İçin Öneriler Yetişkin bireylerin her gün 2 porsiyon, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların ise her gün 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen yiyeceklerden tüketmeleri gerekir. Süt ve süt ürünleri doğrudan tüketilebileceği gibi, çorbalarda, yemeklerde, tatlılarda da kullanılabilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.