Prof. Dr. Sinsi |
07-16-2012 09:37 PM |
Havalar Soğuyor, Doğru Beslenmeye Dikkat!
Sonbaharın başlangıcı ile her ne kadar hava sıcaklıkları normal olsada hava değişimlerinden dolayı kendinizi soğuklardan korumalısınız.Havaların değişmeye başlamasıyla soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığı artıyor.
Bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirecek,artan enerji ihtiyacımızı karşılayacak protein, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin besinleri tercih etmeliyiz.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre vücut direncini yüksek tutmak için, antioksidan etkiye sahip besinlerden A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Ancak bu öğelerin besinlerden doğal olarak alınması vücutta yararlılığı açısından daha iyi olacaktır.
Yapılan araştırmalarda aşırı yağ tüketiminin vücuttaki bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği görülmüştür,ayrıca fazla ağırlık artışına sebep olur. Gereksiz yağ tüketiminden kaçınmalı; katı yağlar yerine sıvı yağları tercih etmeli ve etin yağlı kısımlarını tüketmemeliyiz. - Süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine özen göstermeliyiz.
- Her gün bol sebze ve meyve tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyeler, yeşil biber, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler,kırmızı meyve ve sebzeleri yeterli miktarda almak için günde 4-5 porsiyon tüketmeliyiz.
- Antioksidan olarak görev yapan A ve E vitamini yeterli miktarda alınmalıdır. Kırmızı et, balık, süt, yumurta, portakal, elma A vitamini bakımından zengin kaynaklardır. E vitamininin yeterli alınması için haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmeli, yemeklerde sıvı yağ kullanılmalı, yeşil yapraklı sebzeler,fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir.
- Balıkta beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle imkanlar dâhilinde haftada 2-3 kez yenilmelidir.
- Tahin-pekmez karışımı mineral vitaminlerince zengin bir besin öğesidir . Mineral olarak demir ve kalsiyumca zengindir.Tahinin en büyük özelliği protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, esansiyel yağ asitler ve lesitin bakımından çok zengin olmasıdır.Pekmezin içerdiği demir, kolayca emilmekte ve günlük demir ihtiyacının yüzde 35 i karşılanabilmektedir 2 yemek kaşığı pekmezde (20 gram), insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir bulunur.
- Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alınmalı.Yeterli sıvı alındığında vücuttaki toksinler atılır, vücut fonksiyonları düzenli çalışır,metabolizma dengesi sağlanır ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşir.Bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur,adaçayı, kuşburnu ya da açık çay gibi içeceklerin tercih edilmelidir.
Dyt. Sezgin Düzen
|