ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Et Ürünleri Ve Kurubaklagiller Değişim Karşılıkları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=243008)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:40 PM

Et Ürünleri Ve Kurubaklagiller Değişim Karşılıkları
 


Değişim listeleri; birbirinin yerini tutabilen yiyeceklerin listesidir. Temel besin gruplarını ve bu grupta bulunan besinleri incelediğimizde bu listeler daha net anlaşılabilir.

Et ve et yerine geçen besinler; et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinlerdir. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Yağlı tohumlar diğer besinlere göre fazla yağ içerdiklerinden tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir.Bu grup besinler Proteinden, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi minerallerden, B6, B12, B1 ve A vitaminlerinden ve Posadan (kuru baklagiller) zengindir.



Et Değişimleri

(1 köfte kadar ete eş değer yiyecekler)

ET ÜRÜNLERİ MİKTAR
Normal ton balığı ¼ kutu
Light ton balığı ½ kutu (40 gr)
Köfte 1 adet
Hamburger köfte 1 adet
Pirzola 1 adet
Kokteyl sosis 1 adet
Yumurta 1 adet
Kokteyl sosis 1 adet
Salam 1 ince dilim
Jambon 1 ince dilim
Tavuk jambon 1 ince dilim
Biftek 1 ince dilim
Salam, jambon 1 ince dilim
Beyaz peynir 1 karper büyüklüğünde (30 gr)
Soya eti 1 köfte kadar
Kıyma 1 yemek kaşığı
Sakatatlar ( karaciğer, dalak, böbrek vb.) 1 yumurta büyüklüğünde
Tavuk 1 yumurta büyüklüğünde
Sakatatlar (karaciğer, dalak vb.) 1 yumurta büyüklüğünde
Soya eti 1 yumurta kadar
Beyaz peynir( yağsız) 1.5 karper büyüklüğünde
Tavuk ciğeri 1.5 yumurta büyüklüğünde
Normal sosis 1/2 adet
Lor peyniri 1/2 çay bardağı
Rokfor peyniri 1/2 karper büyüklüğünde
Kaşar peyniri 1/2 karper büyüklüğünde
Dil peyniri 1/2 karper büyüklüğünde
Tulum peyniri 1/2 karper büyüklüğünde
Cheddar 1/2 karper büyüklüğünde
Tavuk 1yumurta büyüklüğünde
İzmir köfte 2 adet
Yumurta beyazı 2 adet
Pastırma 2 küçük dilim
Çökelek (kuru) 2 yemek kaşığı
Balık 2 yumurta büyüklüğünde
Kuşbaşı et 3 - 4 parça
Tekirdağ köfte 3 adet
Beykın 3 adet
Sucuk 3 ince dilim
Çökelek lor peyniri (taze) 3 yemek kaşığı
Midye, karides, kalamar 5 küçük boy
Tofu 6 parça


KURUBAKLAGİL DEĞİŞİMLERİ
Nohut (pişmiş) 4 - 5 yemek kaşığı
Kuru Fasulye (pişmiş) 4 - 5 yemek kaşığı
Mercimek (pişmiş) 4 - 5 yemek kaşığı
Börülce (pişmiş) 4 - 5 yemek kaşığı
Barbunya (pişmiş) 4 - 5 yemek kaşığı

Aynı zaman bu ölçüdeki kurubaklagil çeşitleri 1 dilim ekmek yerine geçer.





Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.