![]() |
Kansızlık Kilo Vermenizi Engelleyebilir!
Kansızlık özellikle kadınlarda çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Özellikle demir eksikliğine bağlı anemi yani kansızlık ülkemizdeki yaygın sorunların başında gelir. Anemi ile şişmanlığın ne ilgisi var diyebilirsiniz. Ben de bir diyetisyen olarak kansızlık ile şişmanlığın doğrudan ilişkili olduğunu bugünkü yazımda vurgulamak istiyorum. Çünkü birçok insanın kilo verememe, kilo alma ya da zayıflarken kilo vermenin durması sorununun altında yatan nedenlerden birisi anemi yani kansızlıktır. Deneyimli diyetisyenlerle bu konuda karşılaştığımız ve ortak kanıya ulaştığımız çok ilginç durumlar olmuştur.
Kanda bulunan hemoglobin maddesi dokulara oksijen taşımakla görevlidir. Hemoglobin demir ve proteinin birleşmesinden oluşan bir kan hücresidir. Demir eksikliği sonucunda kanda hemoglobin sayısında azalma görülür. Bu durumda dokulara, hücrelere oksijen yeterince götürülemez. Yeterince oksijen alamayan hücreler şeker ve yağı yakamaz. Sonuçta yakılmayan şeker, yağ ve proteinler vücutta yağ olarak depolanırlar. Sonuçta da kilo artışı ve şişmanlık oluşur. Bunu basit bir örnekle de anlatmak mümkün. Yanan bir mumun üzerine bardak kapatsanız yani hava ile temasını kesseniz yanmaya devam etmez ve mum söner. Aynı şeyin hücrelerde olduğunu hayal edin. Oksijen olmadığında yanma gerçekleşmiyor. Verdiğim bilgilerin, diyetisyenlerin de dikkatle takip ettiği daha doğru deyişle her diyetisyenin özenle ilgilenmesi gerken biyokimya, besin kimyası gibi ve benzeri konularla ilgili bilgiler olduğu açıktır. Diyetisyen bu noktada konuya beslenme ile ilgili çözüm önerileri açısından bakar. Doktorun teşhisi koymasını takiben konuya beslenme alışkanlıkları ve kansızlık ilişkisi açısından bakılması doğru olacaktır. Yapılan tetkiklerinizin sonucunda kansızlık yani anemi teşhisi konulduysa ve demir eksikliği ciddi boyutlardaysa doktorunuz mutlaka uygun bir tedavi önerecektir. Buna destek olmak için demirden zengin beslenin ve demir emilimini artıran C vitamini kaynağı yiyecekleri bolca tüketin. Kansızlığın tedavisinden sonra ‘size özel – uygun bir diyet programıyla’ kilo vermeye başlayacağınızdan emin olabilirsiniz. |
Kansızlık Kilo Vermenizi Engelleyebilir!
aynen bende olan da bu işte.demir eksikliğine bağlı kansızlık var çok çok ileri safhalarda değil çok şükür ama var ve ben bu yüzden yemesem bile kilo veremediğimi düşünüyorum.çok az bile yesem yada diyet yapsam bile çok az hatta bazen hiç kilo veremiyorum ve buda benim bütün motivemi yerle bir ediyor.doktor kan hapı vermişti kullanmıştım ama o da aşırı şişirdi beni iştahımı açtı falan diyetisyenede gitsem fayda etmiyo canım bu konuya çok sıkılıyor bir türlü zayıflayamıyorum çok çaba sarfedyorum ama olmuyo napcamm ben....
|