![]() |
Besin Grupları
Ölçülü beslenmek her besin grubundan yeterli miktarda tüketmek anlamına gelir.
Çünkü hiçbir besin tek başına suçlu değildir ve hiçbir besin de tek başına mucize yaratmaz Siz her gün yemeniz gerekenleri dengelemeyi öğrenirseniz her besinden yiyebilirsiniz. Yasaklar gerçekçi ve uzun süreli başarıya götürmezler. Vücudumuzun her gün 40 farklı besin öğesine ihtiyacı vardır ; bunlardan üç tanesi bize enerji verir diğerleri ise vitamin ve mineraller ile hayati öneme sahip olan su'dur
Ekmek, sebzleler , patates, pirinç, kurufasulye, makarna, mısır, meyve şekeri, şeker, gibi besinler karbonhidratları oluşturur. Sağlıklı bir diyette günlük besin alımının yüzde 50 -55'i karbonhidratlardan karşılanmalı. Proteinler, et, süt, peynir yumurta gibi hayvansal gıdalardan karşılanır ve günlük kalorinin yüzde 10 - 15'ini proteinler oluşturmalıdır Vücut ısısının düzenlenmesinde, bazı vitaminlerin emilmesine yardımcı olan yağlar ise günlük kalorinin yüzde 25 - 30'unu karşılamalıdır. Ancak hergün 40 farklı besin öğesini ve oranlarını takip etmeniz zor olacağından besin gruplarını takip etmeniz daha kolaydır . Hergün aşağıdaki besin gruplarından tüketmeye özen gösterin Hergün aşağıdaki besinleri tükettiğinizden emin olun : Süt Grubu (süt,yoğurt,ayran, cacık) Peynir (et grubu yerine de düşünülebilir ve haftada 1-2 kez yumurta ile değiştirilebilir) Et grubu (kırmızı et, tavuk,balık,hindi ve tüm hayvan etleri ürünleri) Ekmek grubu (pilav,makarna, patates, bulgur, çorba vb besinler ekmek yerine geçerler Meyve (Tüm meyveler yenilebilir ancak önemli olan porsiyon miktarlarıdır) Pişmiş Sebze (Tüm sebzeler bu gruptadır, çiğ yenebilen salatalık,domates, biber vb yeşillikler sınırsız yenebilir) Yağ ( Bitkisel yağlar ve özellikle zeytinyağı tercih edin)
En az 2 gün Balık tüketmeye çalışın pişirirken tava yerine ızgara veya buğulama tercih edin En az 1 gün Kurubaklagil ( mercimek,kurufasulye, nohut vb) tüketmeye gayret edin En az 4-5 gün yağlı tohumlardan 1 avuç fındık veya 10-15 badem veya 5-6 parça ceviz tüketin Beslenme programında sınırlandırmamız gereken besin grupları Şekerli besinler, hamur işleri, kızartmalar, sakatatlar, salam, sosis, sucuk gibi yağlı besinler, alkollü içecekler... Meyve, Sebze, Et farketmez.. Fazla yediğiniz herbir besinin vücudunuzda yağ deposuna dönüşeceğini unutmayın ve ölçülü beslenmeyi alışkanlık haline getirin!.. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.