ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Ürik Asitten Zengin Besinler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=242984)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:44 PM

Ürik Asitten Zengin Besinler
 
Ürik Asitten Zengin BesinlerÜrik asit yüksekliği (hiperürisemi) kanda ürik asit yüksekliği demektir ve 40 yaş üstü kişilerde -15 civarında bulunur. Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kan düzeyi artar. Yükseklik yapısal olabileceği gibi bazı faktörlerin sonucu olarak da kan düzeyi artar:
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid bezinin fazla çalışması
  • İdrar söktürücü ilaçlar
  • Alkol alımı
Hastaların u’inde şikayet olmaz. %’inde ise çeşitli problemler görülür:
  • Eklem iltihabı (artrit)
  • Böbrek taşları
  • Böbrek hastalığı
  • Kemiklerde ürik ait depolanmaları
  • Ürik asit yüksekliğinde diyet önemlidir. Diyet ile ürik asit düzeyini % civarında düşürmek mümkündür
Aşağıdaki besinler ürik asitten zengin olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır:
  • Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb)
  • Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb)
  • Midye, karides, havyar, istiridye
  • Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir. Ürik asit suda erir ve bol miktarda et suyuna geçer
  • Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
  • Maya ve maya içeren besinler
  • Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.
Düşük miktar ürik asit içerenler (bunları rahat yiyebilirsiniz):Ekmek, beyaz undan yapılmış mamuller (aslında sağlık için tam –kabuklu- tahıldan yapılmış olan ekmekler -esmer ekmek- daha sağlıklıdır, ancak ürik asit yüksek ise bundan kaçınmak gerekir. Özellikle kilo problemi olanlar beyaz undan yapılmış mamullerden kaçınmalıdır)
  • Peynir, mısır, mısır ekmeği
  • Yumurta
  • Meyve suları ve meyveler
  • Dondurma (kolesterolü yüksek olan ve kilo problemi olanlar kaçınmalı)
  • Süt
  • Makarna
  • Kuruyemiş
  • Çay
  • Beyaz pirinç
  • Sebzeler (kuşkonmaz, karnabahar, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak dışında)


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.