| Prof. Dr. Sinsi |
07-16-2012 09:44 PM |
Ürik Asitten Zengin Besinler
Ürik Asitten Zengin BesinlerÜrik asit yüksekliği (hiperürisemi) kanda ürik asit yüksekliği demektir ve 40 yaş üstü kişilerde -15 civarında bulunur. Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kan düzeyi artar. Yükseklik yapısal olabileceği gibi bazı faktörlerin sonucu olarak da kan düzeyi artar: - Şeker hastalığı
- Tiroid bezinin fazla çalışması
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Alkol alımı
Hastaların u’inde şikayet olmaz. %’inde ise çeşitli problemler görülür: - Eklem iltihabı (artrit)
- Böbrek taşları
- Böbrek hastalığı
- Kemiklerde ürik ait depolanmaları
- Ürik asit yüksekliğinde diyet önemlidir. Diyet ile ürik asit düzeyini % civarında düşürmek mümkündür
Aşağıdaki besinler ürik asitten zengin olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır: - Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb)
- Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb)
- Midye, karides, havyar, istiridye
- Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir. Ürik asit suda erir ve bol miktarda et suyuna geçer
- Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
- Maya ve maya içeren besinler
- Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.
Düşük miktar ürik asit içerenler (bunları rahat yiyebilirsiniz):Ekmek, beyaz undan yapılmış mamuller (aslında sağlık için tam –kabuklu- tahıldan yapılmış olan ekmekler -esmer ekmek- daha sağlıklıdır, ancak ürik asit yüksek ise bundan kaçınmak gerekir. Özellikle kilo problemi olanlar beyaz undan yapılmış mamullerden kaçınmalıdır) - Peynir, mısır, mısır ekmeği
- Yumurta
- Meyve suları ve meyveler
- Dondurma (kolesterolü yüksek olan ve kilo problemi olanlar kaçınmalı)
- Süt
- Makarna
- Kuruyemiş
- Çay
- Beyaz pirinç
- Sebzeler (kuşkonmaz, karnabahar, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak dışında)
|