ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Kumpiri Nasıl Tüketmeli? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=242973)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:46 PM

Kumpiri Nasıl Tüketmeli?
 
Kumpir, her ne kadar çok uzun yıllar anneler ve nineler tarafından kuzineli sobalarda kış günlerinin içimizi ısıtan yiyeceği olarak bilinse de, 90’lı yılların başlarında popülerleşerek yeme-içme pazarına girmeye başlamıştır. Her fast food ürününde olduğu gibi önce gençlerin tercihleri arasına giren kumpir, hamur ve et seçeneklerinin dışında besleyici ve doyurucu alternatif bir seçenek sunduğundan diğerlerinden ayrı bir yerde konumlandırılabilir. . Daha çok kış yiyeceği olarak düşünülse de özellikle yaz akşamları deniz kenarında yemesi de çok keyiflidir.
Biliyoruz ki kumpirin ana maddesi patatestir. Patates, karbonhidrat yönünden zengin bir kök sebzesidir. Karbonhidratlar günlük beslenmemizin U-60 ını karşılayacak oranda almamız gereken temel enerji kaynağımızdır.
Aynı miktar portakalın yarısına yakın miktarda C vitamini içerdiğini çoğumuz bilmesek de, küçükten büyüğe hepimiz çok severiz patatesi. Nişasta oranının ve fırınlanmış patates in glisemik indeksinin yüksek oluşu bazılarımızı korkutabilir. Ancak diyabet yani şeker hastası değilsek bu korkuları fazla yaşamamamız gerekir. İstanbul un kumpir le özdeşleşmiş semti olan Ortaköy de gezerken kumpir yemek zevk olmalı çoğumuz için.
Kumpirimizin yapılışını izlerken seçeceğimiz içerikler önemlidir aslında.
Mesela kumpirimizi şu iki şekilde hazırlatabiliriz.

1) Büyük boy haşlanmış patates + 2 yemek kaşığı tereyağ+ 2 yemek kaşığı kaşar peyniri + 1 yemek kaşığı yeşil zeytin+ 1 yemek kaşığı siyah zeytin+ 1 büfe sosis+ 3 yemek kaşığı rus salatası+2 yemek kaşığı haşlanmış mısır+ 2 yemek kaşığı mayonez+ 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 1 su bardağı kola=840 cal
Bu kalori hepimizin gözünü korkutabilir haklı olarak. Ama yine çoğumuz saatlerdir gezmiş ve çok acıkmış olarak süper karışık ta denen bu seçeneği seçebiliriz.

Birde şu seçeneğe bakalım;

2) Büyük boy fırınlanmış patates+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 2 yemek kaşığı mısır+ 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı zeytin +1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu= 380 cal

Bu ikinci seçenekle yarı yarıya kaloriden kazanıp tereyağ, kaşar peyniri ve mayonezin verdiği fazla yağdan özellikle kolesterolümüzü artıracak doymuş yağdan korunmuş oluruz.
Ayrıca nitrit ve nitrat tan zengin olan sosis’in sağlıklı beslenmede pek yeri olmadığından birinci seçeneği tavsiye etmem.
İlk seçenekte mayonez ve rus salatası da seçmiştik. Bu seçenek özellikle yaz aylarında iyi koşullarda muhafaza edilmeyen ürünlerle bizde besin zehirlenmelerine kolaylıkla neden olabilir. Çünkü mayonez çok kolay bozulabilecek çiğ yumurta içerir. Ki yağ oranı da hayli fazladır.
Kumpirimizin yanına alacağımız içecekte önemli tabiî ki. İkinci seçenekte seçtiğimiz taze sıkılmış portakal suyuyla menümüzün hem vitamin hem antioksidan miktarını arttırmış oluruz.
Bunun gibi besin seçimlerimizde biraz dikkatli olduğumuzda, kötü yanlış gibi görünen seçenekleri çok sağlıklı ve leziz öğünlere dönüştürebiliriz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.