ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bayanlara Özel (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=393)
-   -   Filmmor Kadın Filmleri Festivali (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=240306)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:52 PM

Filmmor Kadın Filmleri Festivali
 
Filmmor Kadın Filmleri Festivali


Beyhan Tayat, Endüstri Mühendisi

Mart 2011

Bebeğim olduğundan beri hamilelik dahil 3 yıldır iş-ev dışı faaliyetlerim azalmıştı. Kadın etkinliklerine de katılamıyordum. Bu sene kendimi zorlayıp Filmmor'un kısa filmlerini izledim. İyi ki de zorlamışım. Filmlerle kendime geldim. Filmmor'a festival için buradan çok teşekkürler. Gösterim çok sert başlayıp tabiri caizse daha yumuşak, güçlendirici filmlerle devam etti. Aşağıda filmlerin festival tanıtımları ve peşinden benim kısa izlenimlerimi okuyabilirsiniz. Festival hala devam ediyor kaçırmayın derim.


Birlikte Güçlü!/Women's War/Kvinnornas Krig

İsveç, 2010, DV, Renkli/Color 22',

Boşnakça, Swahilii, Fransızca

İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Marika Griehsel


2009 yılının baharında Balkanlar'daki kadın örgütleriyle, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sosyal hizmet görevlileri buluşurlar. Her iki ülkedeki kadınlar birbirlerini ziyaret eder, kadınlara yönelik cinsel taciz ve istismar konusunda birlikte çalışır, deneyim ve bilgilerini paylaşırlar.


Anlaşılacağa üzere çok sert bir filmdi. Tecavüzün nasıl savaşlarda bir silah olarak kullanıldığını çok açık gösteriyordu. Kongo'da yarım milyon kadına tecevüz edilmiş. İnanılmaz. İçlerinde 16 yaşında pek çok genç-çocuk var. Kürtaj yasakmış ve tecavüze uğrayanlar aileden dışlanıyormuş. İnsanın dişlerini sıkmadan izlemesi zor bir belgesel. Oradaki aktivistlerden birisi "tecavüzle atom bombası gibi, biyolojik silah gibi mücadele edilmesi gerekiyor" dediğinde yaşananların ben dahil herkesin başına gelebileceğini hissettim. Bir savaş durumunda her yerde benzer şeyler yaşanabilirdi. Çünkü bu Afrika'daki yoksulluk ya da eğitimsizlikle ilgili değildi. Bosna'da , Hırvatisdan'da benzer şeyler yaşanmıştı.


Roman Havası/The Life of Roma Women /Zivljenje Romskih Zensk

Slovenya, 2009, DV, Renkli/Color 6' 42", Slovence, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Martina Hudorovic Katarina Resek

Senaryo: Martina Hudorovic, Katarina Re?ek Görüntü Yönetmeni: Martina Hudorovic, Katarina Resek Kurgu: Martina Hudorovic


Novi Sad'da Romanlar'ın yaşadığı bir yerleşim yerinde, kadınların gündelik yaşamları, sorunları ve umutlarına dair.



Büyükanne/Grandmother/Cika

Slovenya, 2008, HDV, Renkli/Color 8' 30", Slovence, İngilizce Altyazılı

Yönetmen/ Filmmaker: Martina Hudorovic Senaryo/Script: Martina Hudorovic Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Dzeni Rostohar Kurgu/Editing: Martina Hudorovic Yapım/Production: Tom Gomizelj


Büyükanne, bir yandan ekmek yaparken, torunu Martina ile kadınların yaşamlarının izlerini de sürerek yaşamını, kendi öyküsünü paylaşıyor...


Roman havası ve Büyükanne Slovenya'da yaşayan roman kadınların durumunu anlatan filmlerdi. Erken yaşta evlenen, çocuk yapan, yoksul kadınlar. Roman oldukları için kasabalara sokulmayan iş bulamayan dışlanan açlıkla mücadele eden kadınlar. Ama hepsi bir o kadar güçlü, direngen.


Erkeksiz Hayat/ Living Without Men/Zi Shu

İngiltere, Çin, 2010, DVCam, Renkli/Color 27', Cantonese, İngilizce Altyazılı

Yönetmen/Filmmaker: Luo Yi

Senaryo/Script: Luo Yi Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Luo Yi Kurgu/Editing: Luo Yi Müzik/Music: Jun Ho Lee Ses/Sound: Olive Lai Yapım/Production: Luo Yi


Çin'de yaşayan 20 yaşına geldiklerinde karşılarında iki seçenekleri olan kadınlar ya hiç görmedikleri bir erkekle evlenecekler ya da bundan böyle evlenmemeyi tercih edeceklerdi. Tercihlerini ikinci seçenekten yana kullanan kadınlar, koca ve çocuklara bakmaktansa, çalışıp kendi paralarını kazanıyor, emekli olunca da huzurevine gidiyorlardı. Film, bugün 90'lı yaşlarında olan"erkeksiz hayat"ı seçmiş kadınların, gururlu, yalnız ama pişmanlık içermeyen hikayelerini anlatıyor.


Herkesin evlendiği ve çocuk yaptığı bir ortamda bu kadınların varlığı farklı seçeneklerin mümkün olduğunu gösteriyor. Evlenmemişler ve çocuk yapmamamışlar. Fabrikalarda çalışarak kendi anlatımlarıyla bağımsız ve özgür bir yaşam sürmüşler. Pişman değiller. O zamanlar Çin'de evlenmeme yemin etmek modaymış.


Kadınlar Konuşa Konuşa/Talking Heads (Muslim Women)

İngiltere, Hindistan, 2010, DVCam, Renkli/Color 27', İngilizce

Yönetmen/ Filmmaker: Fathima Nizaruddin

Senaryo/Script: Fathima Nizaruddin Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Fathima Nizarudin Kurgu/Editing: Fathima Nizaruddin Ses/Sound: Fathima Nizarudin Müzik/Music: Ram Prashant Yapım/Production: Fathima Nizarudin


Müslüman kadınları "kurban" olarak sunan ana akım medyayı eleştiren yönetmen, filmde her birinin kendi tanımlarıyla farklı bir Müslüman kimliği olan üç kadınla konuşuyor."Tanrının dost sesi" ile kendi hikayesini de anlatarak?


Son film Londra'da yaşayan 3 müslüman kadınla söyleşiler içeriyordu. İkisi örtülü olan kadınlar müslümanlığın kendi kimliklerinin parçası olduğunu ve kendilerinin oldukları gibi kabul edilmeleri gerektiğinin altını çizdiler. Üniversitede okuyan, politika ile uğraşan aktif kadınlardı. Başörtülerinden dolayı önyargılı davranışlarla mücadele etmek zorunda kalıyorlardı.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.