![]() |
Makedonya
Nüfus: 2,038,514
Yüz ölçümü: 25,713 km² Para birimi: Denar (MKD) Telefon kodu: 389 Başkent: Üsküp Yönetim Biçimi: Parlementer Demokrasi Önemli şehirleri: Manastır, Kumanova, Pirlepe, Kalkandelen, Gostivar, Ohrid Komşuları: Kuzeyde Sırbistan, Batıda Arnavutluk, Güneyde Yunanistan, Doğuda Bulgaristan Ekonomi: Meyve ve sebzeler, Tütün, Şarap, Et ve canlı hayvan, Tekstil, Madenler, Orman ürünleri, Turizm Voltaj: 110 Volt Dil: Makedonca, Arnavutça, Türkçe, Sırpça Din: e Ortodoks, 3 Müslüman Makedonya iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği İklim: Ilıman karasal iklim görülür. Sıcak ve kurak yaz ayları, soğuk ve yağışlı kış ayları vardır. İlkbahar sonbahardan daha serin ve yağışlıdır. Genel bilgi: Balkanların kalbinde, yeşil vadiler ve turkuaz göller içinde hayat bulan bir ülkedir. Makedonya'nın sahip olduğu çok sayıda kilise ve cami, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mükemmel mimari ve sanat eseri örneklerindendir. Ortaçağ manastırları, uzun bir geçmişe sahip Türk pazarları ve asma bahçeleri, ülkeye bambaşka bir hava katar. Ülkenin kuzeyinde Vardar Nehri üzerinde bulunan başkent Üsküp, görülmeye değer çok sayıda esere ev sahiplği yapar. Holy Saviour Kilisesi, Kursumli An ve Suli An Kervansarayları, Mustafa Paşa Camii, Nerezi Manastırı, Kent Sanat Galerisi ve Kent Müzesi görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Doğal tektonik bir göl olan Ohrid Gölü kenarında yer alan Ohrid, Makedonya'nın en önemli turizm kentlerinin başında gelir. Kentte çok sayıda antik kilise bulunur. Saint Sophia Katedralli, 11. yüzyıldan kalma mimarisiyle göz kamaştırıcıdır. Kentin Car Samoil's Kalesi'nin görkemli duvalarından ve kulelerinden muhteşem göl ve kent manzaraları insanı mesteder. Ülke Mutfağı: Dağlık yapısı nedeniyle Üsküp’te hayvancılık ve kısıtlı olarak sebzecilik gelişmiş halde. Bu durum yörenin mutfağını da etkiliyor. Ağırlık et yemekleri ve köftelerde. Ohri Gölü’nde tutulan buraya özgü alabalıklar da oldukça lezzetli. Yerel mutfağın en sevilen tatlarının başında bir tatlı olan “kaymakçina” geliyor. Tatlı, süt, yumurta, şeker ve undan mürekkep. “Yugoslav Salatası” ve “Köprülü salatası” olarak da bilinen “manca”, patlıcan, domates, yeşil biber, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanıyor. Kemiksiz kuzu etinden yapılan “Makedon yahnisi” de meşhur bir başka tat. Kentte ayrıca güveçte enfes kuru fasulye de pişiriliyor. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.