![]() |
Malta
Nüfus: 402,000
Yüz ölçümü: 316 km² Para birimi: Euro (EUR) Telefon kodu: 356 Başkent: Valletta Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet Önemli şehirleri: Vittoriosa, Mdina, Gozo ve Comino Adaları Komşuları: Akdeniz Ekonomi: Turizm, Tekstil, Elektronik, Kireçtaşı, Tütün Voltaj: 110 Volt Dil: Maltaca, İngilizce, İtalyanca Din: Hristiyan (Katolik) Malta iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği İklim: Akdeniz iklimi hakimdir. Sıcak ve kurak yazlar, serin ve yağışlı kışlar adayı etkisi altına alır. Genel bilgi: Malta,Akdeniz’deki konumu dolayısıyla, tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. Romalılar, Fenikeliler,Bizanslılar ve bir çok farklı antik kültür tarafından ele geçirilmiştir.Ülkenin her köşesinde bu tarihi zenginliğin izlerine rastlamak mümkündür. Malta Cumhuriyeti, Akdeniz’de Güney Avrupa’da Sicilya’ya sadece 93 km, Kuzey Afrika’nın 288km kuzeyinde yer almaktadır. Bu durum adalara ılıman bir iklim sağlamaktadır. Malta’da Neolitik döneme ait insan kları bulunmuştur. Arkeologlar bugünkü Gozo olan Ggantija’ daki tapınakların dünya üzerinde müdahale olmadan ayakta durabilen tek abide olduğunu belirtmektedir. Malta Akdeniz’de yer alan 3 büyük 2 küçük takım adadan oluşmaktadır. Bunlardan büyük olanalar Malta, Gozo ve Comino’dur. Adalardan en büyük olan 237km² lik Malta’dır. Gozo 68km², Comino ise 2km² büyüklüğündedir. Ülke Mutfağı: Malta mutfağı Arap, İtalyan, İspanyol ve İngiliz mutfaklarından etkilenmiştir. Sicilya mutfağıyla ise büyük benzerlikler göstermektedir. Elbette ki, bir adaya yakışacak şekilde, çok çeşitli deniz ürünleri yemeklerini bulabilirsiniz. Minestra ve Aljotta, Malta'nın farklı lezzetteki çorbalarıdır. Mevsimlik salatalar ve sebzeler, Malta mutfağında önemli bir yer tutmaktadır. Kırmızı şarap sevenlerdenseniz "Lachryma Vitis" ve "La Valette" şaraplarını mutlaka denemelisiniz. Malta yemekleri balık ve deniz ürünleriyle anılır. Ancak Malta'nın tropikal iklimi sayesinde bir çok sebze ve meyveyi bir arada bulmanızda mümkündür. Malta'ya özgü olan yemeklerin genellikle patlıcan kökenli olduğu söylenebilir. Malta mutfağının bir diğer başlıca yemeği ise makarnadır. Yemek kültürünü, birazda İtalyan tarzından aldıkları için pizza ve makarnayı her yerde bulabilirsiniz. Malta'da egzotik çorbaların sofralarda çok büyük önemi vardır. "Soppa tal-armla": Karnabahar çiçeği, ıspanak, hindiba, bezelye gibi sebzelere ek olarak içine konulan özel peynirlerle tatlandırılan bu çorbanın Malta'nın en meşhur yemeklerinin arasında olduğu söylenebilir. Keçi peyniri( gbejniet) denemek isteyeceğiniz tatlardan bir tanesi olabilir. Malta'da yemeklerde yanınıza eşlik edecek içecek; beyaz ya da kırmızı şarap olabilir. Malta üzümlerinden yapılan ya da İtalya ve diğer ülkelerden gelen birçok şarap çeşidini Malta’da bulabilirsiniz. Ancak şarap haricinde tüketilen bir diğer içecek ise biradır. Yerel biraları; Cisk Lager ve Hop Leaf Ale deneyebilirsiniz. Kinnie adı verilen portakal ve aromalardan yapılan alkolsüz yerel içecekleri de tavsiye edilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.