![]() |
İsveç
Nüfus: 9,182,9275
Yüz ölçümü: 449,964 km² Para birimi: İsveç Kronu (SEK) Telefon kodu: 46 Başkent: Stockholm Yönetim Biçimi: Parlementer Demokrasi ve Anayasal Monarşi Önemli şehirleri: Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg Komşuları: Batıda ve Kuzeyde Norveç, Kuzeydoğuda Finlandiya Ekonomi: Orman ürünleri, Demir-çelik, Kimya, Motorlu Araçlar, Otomotiv, Makine Voltaj: 110 Volt Dil: İsveççe Din: Hristiyan (Luteryen) İsveç iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği İklim: Tipik kuzey iklimi görülmekte ve Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gündüzler çok uzun geceler ise o derece kısa olmakta. Kışları sıcaklıklar çok düşerken, gündüzler de kısalır. Genel bilgi: Avrupa'nın kuzeyinde, İskandinav Yarımadası üzerinde yer alan bir İskandinav ülkesidir. Norveç, Finlandiya, Baltık Denizi, Kattegat ve Skagerrak ile çevrilidir. Ülkenin farklı bölgeleri farklı iklim koşullarının etkisi altındadır. Kuzey Kutup Dairesi'nde yakın olan kuzey bölümü uzun ve çok soğuk kışların yaşandığı yerlerdir. Burada sıcaklıklar -40 dereceyi bulur. Güney bölümlerinde ılıman bir iklim yaşanır ve kışları soğuk ve bulutlu geçer. İsveç, modern dünyanın ve refah toplumunun günümüzdeki temsilcisi konumundadır. Sanatsal ve kültürel birikimiyle dünyanın öncü ülkelerinden biridir. Stockholm'de bulunan ve Picasso, Warhol gibi dünyaca ünlü İspanyol sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan Moderna Museet, bu kültürel zenginliğin en önemli yansımalarındandır. Ülkenin coğrafik yapısının çok yönlülüğü, günlük yaşamın çeşitliliğinde ve turizm potansiyelinin büyükülüğünde önemli rol oynar. Buzullara ev sahipliği yapan İsveç'in kuzey bölümü, macera arayanlar için ideal yerlerdendir. Bu bölgede yer alan Jamtland ve Harjedalen eyaletleri; rafting, dağ tırmanışları, karlı arazilerde macera dolu gezintiler için elverişli yerlerdir. Ülkenin batı bölgesi, bulundurduğu çok sayıda göl ile açık hava aktiviteleri için elverişli bir ortam sunmaktadır. Adeta deniz üzerinde yüzen bir kent olan Goteborg, ülkenin bu bölümünde yer alır. Goteborg'un kuzeyinde bulunan Bohuslan eyaleti, sadece su sporları açısından değil aynı zamanda tarih meraklıları için de popüler bir turizm merkezidir. Ülke coğrafyasına yayılmış sayısız göl ve su yolu, özellikle kendini güneyde gösterir. Her yıl onbinlerce turist, ülkenin bu bölümünde yer alan beyaz kumdan plajlara akın eder. Yine ülkenin güneyinde bulunan adalar, benzersiz atmosferleri ve fotoğrafik doğal manzaralarıyla dikkatleri çeker. Baltık Denizi'nde yer alan Gotland ve Oland adaları, özellikle yerli turistlerin uğrak yerleridir. Ülke Mutfağı: Karakter olarak Avrupa Mutfağı'na yakın olan İsveç Mutfağı genelde balığa dayalı bir mutfaktır. İsveçliler önceleri soğuk iklimlerine karşı dayanıklı olabilmek için çok fazla yağ tüketirlerdi. Ama 50 yıl kadar önce gerek sağlık politikası olarak, gerekse teknolojinin sağladığı kolaylıklarla, derin dondurucular gibi, sebze ve meyveleri uzun süre saklama olasılıkları doğdu ve bu nedenle de yağ tüketimini azalttılar. Bugünkü İsveç'te balık hala mutfağın temel besin maddesidir. Balık dışında tavuk ve domuz eti de çok tüketilir. Sığır eti ise az ve pahalı olduğu için fazla tüketilmez. İsveç'te, okyanusta, Baltık Denizi'nde ve tabii göllerde çok çeşitli balıklar vardır. Bu balıkları İsveçliler günlük olarak haşlama ve kızartma yerler. Salamura ve turşu yaparak hazırladıkları balıkları ise uzun vadeli olarak kullanırlar. İsveç'te ekmek en çok sabah kahvaltısında tüketilir. Ekmekler tamamen İsveç'e özgü kepekli rafine edilmemiş undan yapılır. Çok ince ve kurudur. Ekmeğin kurumasını sağlamak için, ekmek fırında iki kere pişirilir. Geleneksel olarak daire biçiminde olan bu ekmeklerin ortasında küçük bir delik vardır. Bu ekmekler İsveç'te hala ince borulara geçirilmiş olarak balıkçıların yoğun olduğu kıyı dükkanlarında bulunur. Öğle ve akşam yemeklerinde ekmek yerine genellikle patates yenir. 16. yüzyılda Avrupa'ya gelen patates 18. yüzyılda yani 200 yıl önce İsveç Mutfağı'na girdi ve çok önemli bir besin maddesi haline geldi. İsveçliler günde 3 öğün yerler. Sabah kahvaltısı İsveçliler için çok önemli değildir. Önemli öğünler öğle ve akşam yemekleridir. İsveçliler kahvaltıda ekmek, tereyağı, ciğer ezmesi, peynir ve marine edilmiş hareng balığı yerler. Öğle yemeği evde de dışarıda da yense daima sıcak yemektir. Et veya balık ve sebzeden oluşur. Sebze genellikle patatestir. Akşam yemeği genellikle, ekmek, peynir, salamura hareng ve salam çeşitlerinden ya da köfte veya herhangi bir et ve patatesten oluşan tek yemektir. İsveç Mutfağı'nm önemli bir yemeği ol |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.