ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tıp / Biyoloji / Farmakoloji (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=599)
-   -   Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=235557)

Prof. Dr. Sinsi 07-15-2012 09:46 AM

Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi
 
Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi


Mide yanması denen olay yemek borusu ile mideyi ayıran halka biçimindeki kasın görevini yeterince yapamamasının sonucudur. Bu kas yediklerimizin mideye geçmesinden sonra kapanan bir valf gibi çalışır. Böylece midedekiler midede kalır ve yukarı çıkamaz. Şayet bu kas zayıf ya da gevşek ise yemek ve mide özsuları yemek borusundan yukarı doğru geçerek ağzınızda genellikle son yediğiniz yemeği anımsatan hoş olmayan bir acı asit tadı bırakır ve göğüs kemiğinizin ardında bir yanma hissine de neden olabilir. Asit reflüsü veya reflü mide yanmasının tıptaki adıdır. “Reflü” geriye doğru akmak demektir. Reflü hastalığından daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, bugün anlatmak istediğim sadece arada sırada olan mide yanmaları.



“Hemen herkes hayatında en az bir ya da birkaç defa bu şikayeti yaşamıştır” dersek abartmış olmayız. Hatta yapılan araştırmalar beş kişiden birinin haftada en az bir defa mide yanması yaşadığını gösteriyor.



Gece yemekleri sakıncalı

Şimdi gelelim mide yanmasının en sık rastlanan tetikçilerine... Bunlar kişiden kişiye değişir, ama yağlı yiyecekler, büyük porsiyonlar ve gece geç vakit yenen yemekler mide yanmasının ilk sıralarda yer alan suçlular olduğu biliniyor.



Çok yedikten sonra mide yanması sık rastlanan bir şikâyet. Dolu bir mide gerilince yukarıda sözünü ettiğimiz büzücü kas üzerindeki basınç artıyor, kas gevşiyor ve midedeki asit yanlış yöne (yemek borusuna) doğru kaçıyor. Burada yemeğin türü çok önemli değil, miktarının fazla olması mide yanmasını başlatıyor.



Ancak mide yanmalarınız oluyorsa yağlı gıdalardan uzak durmanız gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunların hem sindirimleri güç (midede daha uzun süre kalıyorlar) hem de mide özsularının asitliğini artırarak sindirim sisteminizi tahriş ediyorlar. Yemek borusu alt ucu kasının da tembelleşmesine ve gevşemesine neden oluyorlar.


Bazı içecek ve yiyecekler de mide yanmasını tetikleyebilir. İşte bunu sık yapanların bir listesi:

Alkol, özellikle kırmızı şarap


Karabiber, sarımsak, çiğ soğan ve başka baharatlar


Çikolata


Turunçgiller (portakal ve portakal suyu gibi) ve onlardan hazırlanan ürünler


Kahve ve kafeinli içecekler, çay dahil


Nane


Domates


Yemeklerden sonra mide yanmasını önlemek için ne yapmalı?

Öncelikle çok yemeyin. Büyük öğünler yerine her gün beş ya da altı küçük öğün yiyin. Yatmadan önce yemeyin. Yatmadan veya uzanmadan önce midenize besinlerin sindirimi için iki saat zaman verin. Yatmak hem sindirimi güçleştirir hem de mide yanmasını kolaylaştırır.





Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.