ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Köpekler Çikolata Yediklerinde Neden Ölür? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234513)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:32 PM

Köpekler Çikolata Yediklerinde Neden Ölür?
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Evde besledi?imiz kedi, köpek gibi hayvanlar, çikolata ve ?eker, kek, kurabiye,


çikolata cipsi, kakao tozu, kakao çekirde?inin kabu?u gibi kakaolu ürünlere çok


syk maruz kalyrlar. Ancak köpekler bu gibi kakaolu ürünlere oldukça duyarly


olduklaryndan syk syk zehirlenebilmekte, hatta bazen ölüme kadar varabilen vahim


sonuçlarla kar?yla?ylabilmektedir.


Türkiye’de Ramazan ya da Kurban Bayramy gibi evde çikolata ve ürünlerinin en


fazla bulundu?u zamanlarda bu tipten zehirlenme vakalaryna daha fazla


rastlanmaktadyr. Birçok köpek için kakaolu ürünler çekici gelmekte ve onlary


yemekten zevk almaktadyrlar. Köpekler do?alary gere?i ayrym yapmadan bunlary


yediklerinden, kedilerden daha çok etkilenirler.


Neden Çikolata Köpekler Yçin Zehirli?


Bilindi?i gibi çikolata kakaodan yapylan tatly bir yiyecek. Kakao ya da Hintbademi


A?acy 10-15 m. boyunda ve vatany Amerika ve Baty Afrika olan kaviflor (çiçeklerin


ya?ly dal ve gövdelerden çykmasy olayy) bir bitki, meyveleri kavun ?eklinde, küçük


bir salatalyk büyüklü?ünde, ucu sivri, tazeyken limon sarysy-kyrmyzy renkte,


kuruduktan sonra daha koyu olan ve açylmayan kapsüllerdir. Meyveleri çok


tohumludur. Beyaz ya da açyk mor renkteki ve badem ?eklindeki tohumlary kakao


tanelerini te?kil eder. Meyveler içerisinden çykarylan kakao tohumlary ya hemen ya


da bir süre fermentasyona byrakyldyktan sonra kurutulur. Fermentasyon sonucu


acy lezzet kaybolur ve aromatik bir koku meydana gelir.50 meyveden yakla?yk 1


kg tohum elde edilir. Taneler kavrulur, kyzylymsy kahverengi un haline getirilir ve


ya?y çykarylyr. Ya? çyktyktan sonra katyla?an kakao, yeniden ö?ütülerek çok ince


toz haline getirilir ki bu toz, kakao tozunu te?kil eder. Bunun bile?iminde kafein ve


teobromin gibi metil ksantinler bulunur. Ancak çikolata yapymynda kullanylyrken


kakao ya?y çykarylmaz. Bu ?ekliyle yakla?yk yüzde 40 karbonhidrat ve yüzde 18


protein içeren bol kalorili bir besindir. Asyl zehirli kysmy ise içerdi?i teobromin’den


ileri gelir.


Etkisini Nasyl Gösteriyor?


Bu tipten zehirlenmelerde merkezi sinir sistemi uyarysy, i?eme ve kalp atymynyn


hyzlanmasy (ta?ikardi) metil ksantinlerin hücre içi adenozin reseptörlerini


engellemesiyle ortaya çykar. Bunlar ayryca hücre içindeki kalsiyum yo?unlu?unu


da yükselterek kalp ve iskelet kasynyn kasylabilirli?ini artyryrlar. Bunun yany syra


hücre içindeki siklik adenozin monofosfat (cAMP) yo?unlu?unu da artyrdy?yndan


adrenalin ve noradrenalinin salyverilmesi de dolayly olarak hyzlanyr.


Duyarlylyk ve Klinik Belirtiler Nelerdir?


Teobromin ve kafeinin her birinin öldürücü dozu 100-200 mg/kg’dyr. Ama a?yr


zehirlenmeler ve ya?amy tehdit eden klinik belirtiler bu dozlaryn altynda da


görülebilir. Amerika Birle?ik Devletleri Hayvan Zehir Kontrol Merkezinin (APCC)


verilerine göre, 20 mg/kg teobromin alanlarda orta dereceli klinik belirtiler, 40-50


mg/kg teobromin alanlarda a?yr belirtiler ve 60 mg/kg teobromin alan köpeklerde


de felçler görülmektedir. Metilksantinler plasentayy geçerek anne karnyndaki


yavruyu da etkiler. Ayryca süte de geçtiklerinden henüz süt emen yavrular da


bundan etkilenirler...





Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.