ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Ynsan Hayatynda Faydaly Gydalar... (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234495)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:35 PM

Ynsan Hayatynda Faydaly Gydalar...
 
Kur'ân gibi ilâhî, mûcize ve kyyâmete kadar insanlara rehber olan bir kitapta, insan hayatyna faydaly bazy gydalaryn ayry ayry isimlerinin yer almasy dikkat çekicidir. Yakla?yk 28 adet besin maddesinin özel isimleriyle belirtilmesinde nice hikmetler ve syrlar hattâ ziyâde faydalar vardyr. Hadîs-i ?eriflerde isimleri ve faydalary zikredilenler de göz önüne alyndy?ynda insanlaryn syhhatli bir beslenme için bu tavsiyelere uymaktan ba?ka çâreleri yoktur. 1-Acur 2-Ayva 3-Bal 4-Çörek otu 5-Et 6-Hurma 7-Yncir 8-Kabak 9-Kâfûr 10-Karpuz 11-Kekik 12-Kyna 13-Kimyon 14-Mantar 15-Misk 16- Misvak 17-Nar 18-Salatalyk 19-Sarymsak-so?an 20-Sinameki 21-Sirke 22-Su 23-Susam ya?y 24-Süt 25-Tere 26-Turunç 27-Zeytinya?y Kur'ân-y Kerîm'de acurdan ?öyle bahsedilmektedir: “Hani siz demi?tiniz ki, Ey Mûsâ, biz bir yeme?e dayanamayaca?yz, bizim için Rabbine duâ et de bize yerin bitirdi?i sebzesinden, « acur» undan, sarymsa?yndan, mercime?inden, so?anyndan çykarsyn…” (Bakara, 61) . . Hadîs-i ?erîflerde acur ile ilgili rivâyetler ?öyledir: Abdullah b. Câfer -radyyallâhu anh-: “Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- acuru ya? hurma ile beraber yerdi.” buyurmu?tur. Ba?ka bir rivayette de: “Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, hyyar ve acuru bal ile beraber yerdi.” buyrulmu?tur. Hazret-i Âi?e -radyyallâhu anha- da acurun ya? hurmayla yenmesinin kilo aldyrdy?yny (besleyici oldu?unu) ifade etmi?lerdir. Kabakgillerden olup salataly?a benzer bir sebzedir. Özellikle yazyn yeti?ir ve salatalyktan biraz uzunca, daha açyk renktedir. En iyisi olgun ve taze olanydyr. Midenin harâretini teskin eder ve susuzlu?u giderir. Mesâne a?rylaryna iyi geldi?i gibi, tohumu idrary söktürür. Kokusu baygynly?a faydalydyr. Yapra?y ile sargy yapyldy?y zaman köpek ysyrmasyna kar?y tedâvî edicidir. Mide öz suyu için iyi de?ildir. Fakat hurma, kuru üzüm, bal veya zencefil ile birlikte yenildi?i zaman yan etkisini giderir. AYVA Ayva, 5-6 metre yüksekli?inde, Mayys-Haziran aylarynda beyaz veya pembe çiçekler açan bir meyve a?acydyr. Bütün Anadolu'da, özellikle baty bölgelerinde daha fazla olmak üzere yeti?tirilir. Eski Yunanistan'da ayva, Afrodit'e ithaf edilmi?tir. Afrodit heykellerinin sa? ellerinde syklykla ayvaya rastlanyr. O zamanlardaki dü?ünlerde gelinle damat, evlilik törenine ahenk ve mutluluk katmak üzere ayva yerdi. Bu âdet Ortaça?a kadar gelmi?tir. Ayva, tamamen olgunla?tyktan sonra a?acyndan toplanyr. Yapraklary ve tohumlary suda kaynatylarak, meyvelerinden ise komposto veya ?urup yapylarak faydalanylyr. Yapraklar ve meyveler pektin, tanen, glikoz, sakkaroz, elma asidi ve C vitamini ta?yr. Ispanak, herkesin bildi?i güzel ve makul bir ky? sebzesidir. Terkibinde demir bulunu?u yüzünden kansyzlara da iyi gelir. Lapa halinde iken ylyk ?ekilde bo?aza sarmak bo?az a?rysyna, ha?lamasyny yemek gö?üs tutuklu?una, pekli?e ve ?eker hastaly?yna iyi gelmektedir. Yyice kyyylyp, ya?mur suyunda ha?lanyr ve yüze sürülürse cildi besledi?i gibi kadife gibi yumu?aklyk da verir. Besleyici ve kuvvetlendirici bir özelli?e de sahiptir. Havuç, sarysy, kyrmyzysy hatta beyaz olan türleri vardyr. Tohumunu yemek börek a?rylaryny gidermeye, iyice temizleyip kaynattyktan sonra birer kahve fincany içirilmesi çocuklaryn ishalini kesmeye, tohumunun suyunu içmek sarylyk hastaly?yna ?ifâ verir. Ayryca çi? olarak yemek de, di? etlerini besleyip kuvvetlendirmeye yarar. Lahana, memleketimizde çok yeti?en ve çok yenilen bir ky? sebzesidir. Salatasy ve tur?usu i?tah açar. Vitamin yönünden oldukça zengin "C" vitamini ta?ydy?yndan vücudu kuvvetlendirir ve canlandyryr. Yçinde kükürt de bulundu?undan, eski hekimler lahanayy ba?yrsak kurtlaryny dökmek için ilaç olarak kullanyrlardy. Lahana bu ?ifaly yanlarynyn yany syra mide ve ba?yrsakta gaz yapan hassaya da sahip oldu?u için fazla yemek, gazdan ötürü rahatsyzlyk verebilir. Elma, her mevsimde bulunur. Kabuklaryny atmayyp; kurutarak çay gibi pi?irilerek, yemek üzerine içmek sindirimi kolayla?tyryr, gö?sü yumu?atyr ve bol idrar söktürür. Elmanyn kabuklary soyulduktan sonra güne?te kurutulup uzunca bir süre saklanabilir. Bu kabuklary bir kavanozda toplamakla ayny zamanda mükemmel bir elma sirkesi de elde edilebilir. Gül, çiçeklerin en güzeli, en soylusu ve en çok çe?itlisi olarak tanynyr. Çiçek olarak bahçeleri salonlary süsledi?i gibi esansy, ya?y ile parfümlere kary?my?, reçeliyle mutfaklara girmi?tir. Ayryca ev ilacy olarak da kullanylyr. Çiçe?in yapraklary kaynatylyp suyu içirilirse ishali keser, ba?yrsaklara rahatlyk verir bu suyla yapylacak gargara da bo?az ve bademcik iltihaplaryna iyi gelir. Göz nezlesinde de kullanylyr. Maydanoz, mideye olan faydasyndan dolayy eskilerin "Midenuvaz" adyyla andyklary bir bitkidir. Her iklim ve toprakta yeti?ir. Kaynatyp suyunu içmek a?yz kokusunu giderir, a?yz ve mideyi rahatlatyr. Taze maydanozu ezip yaraya basmak ary sokmasyna iyi gelir. Çörekotu, çörek, simit, pide gibi hamur i?lerinin üzerine koku ve lezzet vermesi için serpilir. Vücuda kuvvet ve çeviklik verdi?i gibi i?tahy da açar. Sindirimi kolayla?tyryr. Koklamak ba? a?rysyna iyi gelir. Nezlede tütsüsü yapylyr. Tohumlar dövülüp zeytinya?ynda kaynatylyr ve bel a?rylarynda sancyyan yerlere sürülür. Ölüm hariç her ?eye ?ifâ olarak kullanylmaktadyr.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.