ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Sokakta Satylan Sütte Her ?ey Var... (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234470)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:39 PM

Sokakta Satylan Sütte Her ?ey Var...
 
Sokakta satylan sütler üzerinde yapylan bir ara?tyrmada, 1 mililitre sütün içinde 100 binden fazla bakteriye rastlanyrken, bu sütlerde mineral oranynyn dü?ük oldu?u ve süte ni?asta katyldy?y da tespit edildi.
Çyraklyk ve Yaygyn E?itim Genel Müdürlü?ü ve Tetra Pak'yn i?birli?iyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Anafartalar Yerle?kesi Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda yapylan, ''Sa?lykly Süte Ça?ry'' seminerinde konu?an Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Typ Fakültesi Yç Hastalyklary Anabilim Daly Ba?kany Prof. Dr. Serhat Ünal, gerekli tedbirler alynmady?ynda, besin de?eri açysyndan çok zengin ve yararly olan sütün, özellikle de?i?ik mikroorganizmalary ta?yyarak, çok zararly hatta ölümcül hastalyklara yol açabilece?ini bildirdi.







Prof. Dr. Ünal, temel besin maddelerinden biri olan süt ve süt ürünlerinin, en temiz ?artlarda, hilesiz olarak tüketime sunulmasy ve gerekli denetimlerin yapylmasynyn Sa?lyk Bakanly?y'nyn görevi oldu?unu belirtti.

150 Süt Örne?inde Yapylan Ara?tyrma

HÜ tarafyndan 150 çe?it süt üzerinde yapylan ara?tyrma sonunda, 1 mililitre sokak sütünün içinde 100 binden fazla bakteriye rastlandy?yny, ayryca bu sütlerin 20'sinde su miktarynyn yüksek, mineral miktarynyn dü?ük çykty?yny ve içine ni?asta katyldy?yny tespit ettiklerini belirten Ünal, ?öyle dedi:

''Türkiye'de tüketilen sütün büyük bölümü denetimden uzak, her türlü mikrobun bula?masyna açyk ?ekilde hayvandan sa?ylyp steril olmayan kaplar içinde, yine açyk ?ekilde sokakta satylmaktadyr.

Tüketilecek süt mutlaka kaynatylmaly, pastörize edilmeli ya da uzun ömürlü süt kullanylmalydyr. Sütü 95 derecede, 15 dakika kaynatmak mikroplaryn tamamyny öldürmeyebilir. Kaynatmakla sütün içindeki besin ö?elerinde yüzde yüze varan oranlarda azalma meydana gelir. Açyk sütün tüketilmesi, mikrobiyolojik açydan ve sütün besin de?eri açysyndan uygun de?ildir.'' Ünal, sütün sa?lykly tüketilmesi gereken bir besin oldu?unu, ancak, Avrupa ülkelerine oranla Türkiye'de ki?i ba?yna yylda 24 litre süt tüketiminin insan sa?ly?y ve geli?imi yönünden çok yetersiz kaldy?yna dikkat çekti.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.