![]() |
Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi
Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi
Bedenimizin ihtiyaç duydu?u demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sa?laryz. Sebzeler asyl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir. Taze bir sebzenin % 70′i su, % 3.5′u protein ve % 1′i ya?dyr. Az ya? içermesi sebebi ile diyet programlary için de sebze önemlidir. Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasynda ku?kusuz fark vardyr. Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarynda besin de?erlerinde azalma olur. (E?er sebzeleri dondurarak saklamayy tercih ediyorsanyz parçalamadan saklamayy tercih edebilirsiniz.) Ayny ?ekilde taze sebzelerin a?yry ha?lanarak ya da pi?irilerek yenmesi durumunda da sebzeler ta?ydyklary de?eri önemli ölçüde kaybedebilirler. Sebzeleri bir ço?umuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz. Aslynda sebzeler konservelendi?inde, çi? ve dondurulmu? sebzelere kyyasla daha yüksek oranda besin de?erini kaybederler. Örne?in fasulye çi? ile kyyaslandy?ynda pi?mi? ya da dondurulmu? fasulye lif de?erinin % 25′ini, vitamin de?erinin ise % 10′unu kaybeder. Konserve olarak ise bu de?erleri neredeyse % 50′ye yakyn yitirir. Sebzeleri genel olarak çi? tüketmeye pek aly?yk de?ilizdir. Oysa ki, yspanak, karnybahar salata olarak, patates, salatalyk meyve olarak rahatlykla tüketilebilir. Sebzelerin ta?ydy?y besin de?eri ile yeti?tikleri topra?yn do?ally?y arasynda da ilinti vardyr. Topra?yn verimli olmasy halinde sebzeler içerdikleri besin de?eri açysyndan daha faydaly olacaktyr. Öte yandan a?yry gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginle?tirilmi? sebzelerin de sa?ly açysyndan yan etkileri oldu?u ?üphesizdir. Tarym ilaçlary sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yykamalyyyz. Buzdolabynda saklarken sebzeleri mümkün oldu?unca naylon po?etlerde saklamalyyyz. do?rusu da sebzenin alyndyktan sonra kysa bir süre içinde tüketilmesidir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.