ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Sporda Sa?lyk Ve Beslenme - Sporcu Hastalyklary (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234456)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:41 PM

Sporda Sa?lyk Ve Beslenme - Sporcu Hastalyklary
 
Genel Bilgiler

Sportif yaralanmalar, genelde spor dallaryna özgü özellikler içerir. Çe?itli spor dallaryndan bazy örnekler verirsek, ?öyle bir tablo ile kar?yla?yryz:
Ege Üniversitesi Typ Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Klini?i’nde 1983-87 yyllary arasynda yapylan bir ara?tyrmada, be? yyllyk periyot süresince klini?e ba?vuran 1560 spor yaralanmasy vakasy incelenmi?tir. Yaralanmalaryn yüzde 22’si kontüzyon (ezilme), yüzde 20’si fraktür (kyryk) olarak bulunmu?tur. En syk yaralanan bölgenin ise yüzde 60 ile alt ekstremite (alt taraf) oldu?u belirlenmi?tir. Ayryca sporcularda sportif yaralanmalaryn dy?ynda, bir de overuse (a?yry kullanma) kökenli çok sayyda yaralanma görülmektedir.
Girgin, futbolcularda genellikle syyryklar, ezikler, yüzeysel ekimozlar (çürükler), basit kas travmalary, kas kramplary, basit ayak bile?i burkulmalary, basit burun kanamalary, bel ve syrt bölgesinde geçici yaralanmalar, boyun bölgesi travmalary, ka? ve ba? bölgesi yaralanmalary görüldü?ünü belirtmektedir. Dagarov ve Slanchev ise ara?tyrmalarynda, futbolcularda syklykla distorsiyon (burkulma), kontüzyon (ezilme), menisküs lezyonlary ve kas rüptürlei (kopmalary) görüldü?üne de i?aret etmektedir. Futbolcularda syk görülen yaralanmalardan biri de kasykta uylu?un iç-üst kysmynda meydana gelen a?rylardyr. Burada futbolcularyn dizlerinin tam ekstansiyonda iken (gerilmi? iken) baca?yn kalça ekleminde a?yry abduksiyonu (uzakla?masy) ile dirence kar?y topa çykarak savunma yapmasy, yada bu pozisyonda topa kayarak müdahalesi adduktör (yakla?tyrycy) kaslaryn a?yry gerilmesi ve hareketin sonucu tendon (ba?) kopmalaryna veya kemiksel de?i?ikliklere neden olur.
Basketbolcularda ise yumu?ak doku lezyonlary (kontüzyon, hematom, yüz yaralanmalary, lif kopmalary, kramplar vb), eklem travmalary (ba? lezyonlary, menisküs lezyonlary, omuz çykyklary), kyryklar ve büyük yaralanmalar görülebilmektedir.
Ko?ucular üzerinde yapylan bir çaly?mada da sporcularda en çok kas ve tendon zorlanmalary, eklem ve ba? yaralanmalary ile menisküs lezyonlary görüldü?ü saptanmy?tyr. Bunlaryn nedeni olarak da antrenman (yanly? antrenman, a?yr antrenman ve antrenman syrasyndaki ani de?i?iklikler), anatomik faktörler ile ayakkaby ve zemin gösterilmi?tir.
Halterde daha çok yumu?ak doku yaralanmalary syklykla görülmektedir. Bu yaralanmalar haltercilerin gövde ve gö?üs kafesi kaslarynda, syrt kaslarynda ve el bile?inde ortaya çykabilir.
Boks özelinde ise en çok yaralanan bölge yüzdür. Bilindi?i gibi boks sporunda öncelikle yumruklaryn hedefi yüz ve çenedir. Bu nedenle yüzde hafif ekimozlardan (çürüklerden) ba?lamak üzere, önemli kyryklara ve yüzdeki organlaryn ciddi yaralanmalaryna kadar de?i?ik derecelerde yaralanmalar görülebilir. En çok yaralanma kas yarylmalarydyr. Ayryca ikinci planda ve zamanla olu?an yaralanma ise boksörlerde burun kemi?inin kyrylmasy, çökmesi ve burundaki konkalaryn deviasyonudur. Bilindi?i gibi boksta geçici ?uur kayyplary syk görülür. Bu alynan darbenin ?iddetine, sporcunun dayanyklyly?yna ve tecrübesine ba?ly olarak farkly sürelerle devam eder. Geçici ve kalycy beyin zedelenmeleri boksta görülen olaylardyr.
Judocularda el bile?i ve parmakla ilgili yumu?ak doku yaralanmalary, diz bölgesinde sathi syyryk, intra ve ekstra artiküler hematom (eklem içi ve dy?yna kan birikmesi), ba?, kapsül ve menüsküs lezyonlary (yaralanmalary) ile çe?itli kafa travmalary görülebilir.
Kayakçylarda ise ayak bile?i yaralanmalary, krus (bacak) yaralanmalary, diz eklemi yaralanmalary, kafa travmalary, omurga yaralanmalary, donmalar ve ultraviyole yanyklary görülmektedir.

1-Spor sakatly?y nedir?
Spor sakatlyklary genel olarak sportif aktiviteler syrasynda meydana gelen her türlü hasaryn kolektif adydyr. Groh’a göre spor yapan 40 ki?i ba?yna a?a?y yukary büyük bir kaza, 4000 ki?ide bir sakatlyk durumu ve 40. 000 ki?ide bir de ölüm vakasy dü?er. Spor dallaryna göre kazalarda ba?ta %10 ile futbol gelmektedir bunu % 6 ile güre? % 3ile hentbol ve boks izler atletizmde % 1 kayakta ise % 0. 5 tir.

2-Spor sakatlyklarynyn nedenleri nelerdir?
Spor sakatlyklarynyn olu?ma nedenlerini iki ana grupta toplayabiliriz. Bunlar internal (ki?isel) ve eksternal (çevresel) nedenlerdir.
Ki?isel nedenler: Fiziksel eksiklikler, fiziksel uygunluk ‘aerobik dayanyklylyk, kuvvet, sürat, beceri, çeviklik), psikolojik faktörler ‘konsantrasyon, riski kabullenme), fiziksel yapy ‘boy, kilo, eklem stabilitesi, vücut ya? dokusu yüzdesi), ya?, cinsiyet.
Çevresel nedenler: Sporun tipi, sportif aktivite süresi, hadisenin yapysy, rakibin ve takym arkada?larynyn rolü, zeminin durumu, y?yk, emniyet tedbirleri. , yava?lama için yeterli mesafe, malzemeler, iklim ko?ullary ‘ysy, nem, rüzgar) antrenör, maç yönetimi ‘kurallar ve hakemlerin kurallary uygulamasy).

3-Spor sakatly?ynyn ciddiyeti nedir?
Bir spor sakatly?ynyn ciddiyet derecesini anlayabilmek için alty temel olguyu de?erlendirmek gerekir. Bu olgular; spor sakatly?ynyn tabiaty, tedavi ?ekli ve süresi, sporda uzak kalynan süre, kaybedilen i?günü, kalycy hasar, maliyet. Y?te, bir spor sakatly?ynyn ciddiyeti bu olgularyn tek tek ele alynyp, de?erlendirilmesi sonucu anla?ylyr.

4-Spor sakatlyklarynyn önlenmesindeki genel kurallar nelerdir?
Öncelikle ilk yapylmasy gereken konu sporcularyn periyodik sa?lyk kontrollerdir. Bu kontroller ile sezon ba?ynda sporcunun mevcut durumu ortaya konulur. Eksiklikleri belirlenir ve o eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemler hekimin önerisi çerçevesinde alynyr. Bu noktada belirlenen eksiklikler hem fizyolojik parametreler, hem fiziksel uygunluk, hem de direkt sa?lyk ile ilgili eksiklerdir.
Spor sakatlyklarynyn olu?masynda en önemli etkenlerden biri yetersiz ysynmadyr. Bu nedenle ysynmaya, özellikle stretch ‘germe) egzersizlerine büyük önem verilmelidir.
Burada fiziksel aktivite sonrasy yapylacak so?uma da önem ta?ymaktadyr. Her aktivite sonrasy mutlaka so?uma da önem ta?ymaktadyr. Her aktivite sonrasy mutlaka so?uma egzersizleri yapylmalydyr.

5-Kas yorgunlu?u nedir?
Antrenmansyz sporculara da a?yr ve aly?mamy? kas kasylmalaryndan 1-2 gün sonra ortaya çykar.
Ayny zamanda a?yr sportif yary?malardan sonra da sporcularda görülen akut (kysa süreli) kas a?rylarydyr. Söz konusu kaslar her hareket denemesi syrasynda ve dokununca a?ryly, bazen ?i? ve serttir. Sporcular arasynda “hamlyk” olarak adlandyrylyr.
Kas yorgunlu?u ile ilgili çe?itli hipoaaaler ortaya sürülmü?tür. Bunlardan bazylar ?unlardyr:
a. aaaabolizma bozuklu?u hipoaaai: Laktik asit (süt asidi) ve di?er asitli aaaabolizma artyklarynyn birikmesi.
b. Yltihap hipoaaai: Aseptik, asidoza ba?ly iltihap.
c. Kas sertle?mesi hipoaaai: Kasyn a?yry derecede sertle?mesi.
d. Mekanik hasar hipoaaai: Kas zorlanmasy, kas gerilmesi.
Kas yorgunlu?unun özellikle negatif i? (fren görevi) yapan kaslarda meydana geldi?i gözlenmi?tir.

6-Kas yorgunlu?u nasyl atlatylyr?
Kas yorgunlu?unun hiçbir tedavi yapylmadan, salt istirahat ile 3-4 gün içinde geçti?i ve a?rylaryn dindi?i bilinmektedir. Bu konudaki hyzlandyrycy genel önlemler olarak ?unlar önerilebilinir:
a. Sauna, b. 26-28 derece sycaklykta yüzme havuzu, c. Söz konusu kaslar üzerine ylyk yslak kompresler, hafif masaj antifilojistik ilaçlar (voltaren, tilcotil gibi) antioksidan C ve E vitamini.

7- Strain (Kas gerilmesi) nedir?
Kas gerilmesinde her zaman geri dönü?ü (reversibl) bir i?levsel kas yaralanmasy söz konusudur. Bu noktada ani eksantrik (kasyn boyunun uzady?y) kas faaliyeti syrasynda kas elastikiyetinin synyryna eri?ti?i, fakat bu synyryn a?ylmady?y bir durum söz konusudur. Bu synyryn a?yldy?y noktada artyk kas gerilmesinden söz edilemez, o zaman kas zorlanmasy veya parsiyel kas yyrtylmasyndan söz edilir. Kas gerilmesi kas liflerine paralel meydana gelir. Özellikle de kas-tendon ba?lanty bölgelerine rastlar.

8-Kas zorlanmasy nedir?
Burada birkaç veya birçok kas lifi anatomik olarak zarar görür. Kas zorlanmasynda kas liflerinin sykly?y ve elastikiyeti zorlanyr. Ba? dokusu ve tek tek kas lifleri kopar. Kasyn devamlyly?y korunur.

9-Parsiyel (Kysmi) kas yyrty?y nedir?
Burada kas lifi demeti büyük oranda zarar görür. Parsiyel (kysmi) kas yyrty?ynda yerinde kas liflerinin büzülmesi söz konusu olur. Parsiyel (kysmi) kas yyrty?y maksimum kontraksiyon (kasylma) syrasynda olu?ur. Bunu uyaran etken, tek tek kas liflerinin geriliminin ani de?i?imi ile ortaya çykan hareket uyumsuzlu?udur. Bu de?i?im iki etken sonucu olu?ur:
a. Kuvvetli direnç.
b. Zyt kaslaryn kontraksiyonu

10-Kas yyrtylmasy nedir?
Kas yyrtylmasynda elle hissedilebilen ve gözle görülebilen bir kas erimesi söz konusu olmaktadyr. Kas yyrtylmasy birdenbire olur ve buna ilgili kas gruplarynda ?iddetli a?ry e?lik eder. Kas yyrtylmasynyn nedenleri iki tanedir:
a. Maksimal kontraksiyonda (kasylmada) hareket koordinasyonsuzlu?u.
b. Kasylmy? kasyn ?iddetli bir dirence kar?y ani hareketi.

11-Kas yyrty?yny hazyrlayycy etkenler nelerdir?
Bu etkenler dört ana ba?lyk altynda toplanabilir. Bu ba?lyklar syrasyyla ?unlardyr:
a. So?uk ve kaslaryn yetersiz kanlanmasy (yetersiz ysynma).
b. Lokal ve genel a?yry yorgunluk.
c. Yetersiz antrenman düzeyi.
d. Yary?ma öncesi yapylan yetersiz hazyrlanma
12-Myositis ossificans (Kas kemikle?mesi) nedir?
Kas kemikle?mesi gizli kas yaralanmalarynyn istenmeyen sonuçlaryndan biridir: Burada bir kas yaralanmasynyn, çe?itli nedenlerle tam olarak tedavi edilmemesi sonucu kas içinde kemi?e benzer bir yapy olu?ur. Kysaca iyi tedavi edilmemi? kontüzyon ve hematomun syk rastlanan bir komplikasyonudur. Bu da kasyn ait oldu?u eklemde a?ry ve çaly?ma bozuklu?una yol açmasy demektir.

13-Kas kemikle?mesi neden olu?ur?
Kas kemikle?mesi a?a?ydaki nedenlerden olu?ur:
a. Tam iyile?memi? kas yaralanmasyna yüklenilme.
b. Nedbe olu?masyny önleyecek ilaçlaryn o dönemde lokal olarak kullanylmasy.
c. Yen kas zorlanmasy ve kanamalara neden olabilecek ?ekildeki masajlar, yanly? masaj.

14-Kas kemikle?mesi genelde nerede görülür?
Kas kemikle?mesi genelde sporcularda M. Quadriceps femoris (Dörtba?ly uyluk kasy) ile kalça adduktörlerinde (baca?yn içeriye do?ru kapanmasy) görülür.

15-Eklem faresi nedir?
Eklem faresi, herhangi bir nedenle bir kykyrdak parçasynyn kopup, eklem içinde hareket etmesidir. Sonuçta bu olu?um eklem fonksiyonlaryny bozar.



Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:41 PM

Sporda Sa?lyk Ve Beslenme - Sporcu Hastalyklary
 
16-Masajyn spor yaralanmalaryndaki rolü nedir?
Sportif kas yaralanmalaryndan korunmada ve yaralanmanyn tedavisinden sonra masaj bir rol oynamaktadyr. Masaj, kaslary maksimum çaly?maya hazyrlamakta ve kas yaralanmalaryndan korumaktadyr. Ayryca, antrenman veya yary?ma sonrasy olu?an yorgunluk verici maddelerin kas hücrelerinden daha süratli uzakla?masyna yardym eder.
Masajyn fizyolojik etkileri ?unlardyr:
a. Kan ve lenf dola?ymyny düzenler: Burada refleks yoluyla arteriol (küçük atardamar) ve kapillerin geni?lemesini sa?lamak suretiyle aktif rol oynar. Venlerin ‘toplardamarlar) bo?almasyna yardymcy olmak suretiyle de mekanik olarak görev yapar.
b. Uyarma ve sakinle?tirme yoluyla sporcunun kendini subjektif olarak daha iyi hissetmesini sa?lar.

17-So?uk tedavisi ne zaman yapylmalydyr?
So?uk tedavisi, sportif sakatlyklaryn tedavisinde kullanylan ana tedavi yöntemlerinden biridir. So?uk tedavisi yaralanmadan sonraki ilk 48-72 saat içinde yapylmalydyr.

18-So?uk tedavisinin yarary nedir?
So?uk uygulama ile yaralanan bölgede kan akymy azalyr. Dolayysyyla kanama azalyr. Tüm spor yaralanmalaryndan veya sakatlanmalaryndan sonra ?i?lik ve kanamaya ait i?aretler kaybolana kadar so?uk tedavisi yapylmalydyr.

19-So?uk tedavisi nasyl yapylmalydyr?
So?uk uygulamasy 2 saatte bir, 20 dakikayy geçmemek kaydyyla buz torbalary ile uygulanabilir. Bir günde toplam uygulama süresi 2 saati geçmemelidir.
E?er so?uk tedavisi derin dondurulmu? jellerle yapylyyorsa, 20 dakika yerine 13-14 dakika yeterlidir. So?uk uygulanan alanda deri direkt temastan korunmalydyr.

20-Bandajlamanyn önemi nedir?
Eklemde instabilite (sabitli?ini yitirmesi) olmasy spor sakatly?y için hazyrlayycy bir faktörü olu?turmaktadyr. Bandaj özellikle instabil eklemlerde fizyolojik hareketlilik synyrlarynyn ötesinde olabilecek hareketlere kar?y eklemi korur.

21-Kontüzyon nedir?
Direkt bir travma kar?ysynda cilt altynda dokularyn a?yry derecede ezilmesidir. Kylcal (kapiller) damarlardaki kan cilt altynda toplanyr ve bir ?i?lik olu?turur.

22-Hematom nedir?
Travma (darbe) ?iddeti ile kylcal damarlardan dy?aryya çykan kanyn yumu?ak kysymlar arasynda belirli birsahada toplanmasyndan ibarettir.

23-Fraktür (Kyryk) nedir?
Travma (darbe) ve di?er nedenlerle kemi?in anatomik bütünlü?ünün bozulmasyna kyryk denir. Kemi?in devamlyly?ynyn bozulmasy basit bir çatlak, geni? bir ayrylma veya çok parçaly olabilir.

24-Kyryk neden olu?ur?
Genel olarak kyryklar ya travma (darbe) ile olu?ur ya da patolojik (hastalyk) nedenlerle olu?ur.
Burada travmaya (darbe) dayaly kyryklaryn olu?masynda kemi?i dy?tan ve içten etkileyen kuvvetlerin ?iddeti, travmanyn (darbe) geli? yönü ve etkileme süresi kyry?yn durumunu belirler.
Kyry?yn olu?masyna neden olan kuvvetler itici, çekici, syky?tyrycy veya makaslayycy kuvvetler olabilir. Ayryca hastalyk, yorgunluk veya ya?lylyk nedeniyle doku direncinin bozulmasy, kemiklerde kyryk olu?masyna neden olur.

25-Fissür (Çatlak) nedir?
Çatlak özünde bir kyryk çe?ididir. Burada yani çatlakta kemi?in devamlyly?y sadece bir çatlak ile bozulmu?tur.

26-Distorsiyon (Burkulma) nedir?
Burkulma bir eklem zorlanmasydyr. Üç çe?it burkulma vardyr. Birinci derece burkulmada eklem hafif zorlanmy?tyr. Ykinci derece burkulmada eklem ba?larynda bazy kopmalar olu?mu?tur. Üçüncü derecede burkulmada ise ba?lar tamamen kopmu?tur.

BESLENME Gerek sa?lykly bir ortamda spor yapmak, gerekse yüksek sportif performansy elde etmede ba?arynyn temel unsurlaryndan birisi bilindi?i gibi ekip çaly?masydyr. Bu ekibin bir parçasy da hiç ku?kusuz beslenme uzmanydyr. Ülkemizde tam anlamy ile yerle?mese de ender olarak bu ekip bazy kulüpler de olu?turulmaya ba?lanmy?tyr. A?a?ydaki bölümde beslenme konusu ile ilgili çe?itli temel kavramlara ve pratikte kar?yla?ylan sorulara yanyt vermeye çaly?aca?yz. Bu konulardaki daha detayly bilgilere kaynaklarymyzdan veya bir beslenme uzmanyndan ula?abilirsiniz.
1- Dengeli beslenme nedir?
Sportif ba?lamda dengeli beslenme gerek antrenman, gerekse yary?ma periyodunda, sporcunun gerek duydu?u besin ö?elerinin, gerek duydu?u zaman diliminde alynmasydyr. Burada denge kavramy , sporcunun antrenman ve yary?mada harcayaca?y besin ö?elerinin sa?lykly bir biçimde alynmasy ve harcanmasynyn ardyndan yerine konulmasydyr.

2- Kaç çe?it karbonhidrat vardyr?
Karbonhidratlara göz atty?ymyza genelde iki gruba ayylyr. Basit karbonhidratlar ?eker, kompleksler ise ni?astadyr. Basit karbonhidratlar zengin yiyecekler;çay ?ekeri , akide ?ekeri meyve ?ekerleme ve pelteleri, karamela, lokum, marmelat, reçel, bal, pekmez, çikolata, tahin helva , kuru sebze, meyve ve pestiller. Kompleksler ise ekmek, bisküvi, kek, pasta pirinç, makarna , bulgur, bu?day, irmik, ?ehriye, tarhana, arpa, yulaf, mysyr, patates, kestane, barbunya, bezelye, börülce, iç bakla, kuru fasulye, nohut, mercimektir.

3- Kaç çe?it ya? vardyr?
Ynsan vücudunun enerji gereksinimi en ekonomik ?ekilde ya?larda sa?lanyr. Gerek ya?da eriyen vitaminler (A, D, E, K) gerekse elzem ya? asitleri (vücudun senaaaleyemedi?i için diyetle alynmasy gerekir) vücuda ya? ile alynyr. Ya?lar üç ana gruptadyr. Bunlar, doymu?, tekli doymamy? ve çoklu doymamy? ya?lardyr Doymu? ya?lar:etin ya?y, krema, kaymak içya?y, margarin, ya?ly süt ve ürünleridir. Tekli doymu? ya?lar;zeytinya?y ve yer fysty?y ya?ydyr. Çoklu doymamy? ya?lar da;mysyr pamuk, ayçice?i, soya, susam ve balyk ya?ydyr. Bilindi?i gibi doymu? ya?lar kan kolesterol düzeyini yükseltip, kalp hastalyklary ile ilgili bazy riskleri artyryr.

4- Proteinlerin vücuttaki görevi ve protein kaynaklary
Bilindi?i gibi organizmadaki hücreler sürekli bir yenilenme içersindedir. Bu noktada proteinlere büyük görev dü?mektedir. Ya?am süreleri farkly olan yypranan hücreler ölüp, yerine yenileri yapylmaktadyr. Proteinler enerji sa?lamanyn yany syra asyl görevleri olan bu yapyta?y görevlerini yerine getirir. Ayryca besin ö?elerinin kullanylmasynda görev alan enzim ve hormonlaryn yapysynda da proteinler bulunur. Enfeksiyonlara kar?y vücudun verdi?i sava?ta da proteinler yer alyr. Günlük enerji tüketiminin yakla?yk yüzde 10-15 ‘i proteinlerden sa?lanmaktadyr. Proteinler genelde bitkisel ve hayvansal kaynakly yiyeceklerden sa?lanyr. Burada iyi kaliteli hayvansal kaynakly yiyecekler;et, süt, peynir, yumurtadyr. Bitkisel kaynakly yiyecekler ise tahyl ve kuru baklagillerdir. Genel olarak proteinden zengin yiyecekler;süt, yo?urt, peynir, yumurta, kümes ve av hayvanlary, balyk ve deniz ürünleri, et ve ürünleri, kuru baklagiller ve ya?ly tohumlardyr.

ENERJY KONUSU
1- Ynsan vücudunun enerji kaynaklary nelerdir?
Tüm besinlerin bile?mesinde çe?itli kimyasal moleküller bulunmaktadyr. Bunlar “besin ö?esi” diye adlandyrylyr. A?yzda ba?layan sindirimin sonunda besin ö?eleri parçalanyr. Olaya enerji kaynaklary bazynda bakty?ymyzda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sa?lanyr. Bunlar syrasyyla; karbonhidratlar, ya?lar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve ya?lar egzersiz syrasynda temel yakyt olarak kullanylan enerji kaynaklarydyr. Proteinler organizmada yapyta?y olarak görev yaparlar.

2- Vücutta hangi enerji kaynaklary depolanyr?
Ynsan vücudundaki temel enerji kaynaklaryndan karbonhidratlar ve ya?lar depo edilir. Proteinler depo edilmez. Bu yüzden gerekli oldu?u kadar protein kullanylyr, geriye kalany dy?ary atylyr. Ayryca, fazla olarak protein almak çe?itli sa?lyk sorunlaryna da yol açabilir.

3- Hangi enerji kayna?y ne kadar enerji verir?
Karbonhidratlar ve proteinler gram ba?yna yakla?yk 4 kilokalori, ya?lar ise gram ba?yna 9 kilokalori enerji verir. Genel olarak kilokalori ve kalori de?erleri, ülkemizde birinin yerine kullanylan de?erlerdir.

4- Ynsan vücudu hangi ko?ullarda enerjiye gerek duyar?
Ynsan organizmasy üç ko?ulda enerjiye gerek duyar.


Bunlar: a. Bazal aaaabolizma, b. Fiziksel aktivite, c. Besinlerin spesifik dinamik etkisi
Burada bazal aaaabolizma organizmanyn dinlenik durumda ya?amyny sürdürmesi için gerek duydu?u enerji gereksinimidir. Bazal aaaabolizma ki?inin vücut a?yrly?y, ya?y , cinsiyeti, sa?lyk durumu ve di?er faktörlere göre de?i?ir. Fiziksel aktivite ise yürümekten, ko?maya;okumaktan, araba sürmeye kadar tüm fiziksel ve zihinsel aktivitelerimiz için gereksinim duydu?umuz enerjidir. Besinlerin spesifik dinamik etkisi ise, besinlerin sindirimi syrasynda ortaya çykan
ysynyn , ortadan kaldyrylmasy için harcanmasy gereken enerjidir.

5- Hangi sporda, hangi enerji kaynaklary kullanylyr?
Egzersiz syrasynda genelde karbonhidratlar kullanylyr. Özellikle kysa süreli aktivitelerde sadece bu enerji kayna?y kullanylyr. Egzersizin süresi uzadykça enerji kullanymynda ya?lar da devreye girer. Özellikle uzun süren aktivitelerde eforun süresi uzayyp, ?iddeti dü?tükçe vücut ya? depolary enerji üretiminde devreye girmektedir. Bu tür aktivitelere en belirgin örnek maratondur.

6- A?yrlyk çaly?malarynyn yapyldy?y dönemde hangi enerji kayna?y fazla alynmalydyr?
Genel olarak a?yrlyk çaly?masynyn yapyldy?y dönemlerde, amaç kuvvet geli?imi oldu?u için kasyn enine kesitinin büyümesi (hipertofi) söz konusudur.
Bu da organizmanyn gere?inden fazla protein kullanymy ile sa?lanyr. Y?te bu nedenle a?yrlyk çaly?malynyn yapyldy?y dönemde daha fazla protein alynmalydyr. Ama bu protein miktary mutlaka bir diyetisyen (beslenme uzmany) veya bir hekim tarafyndan belirlenmelidir. Unutulmamasy gereken, a?yry protein alymynyn çe?itli sa?lyk sorunlaryna yol açty?y, fazlasynyn ya?a dönü?üp depolandy?ynda ve geriye kalanynyn idrar yolu ile atyldy?ydyr.
Sa?lykly bireylerde günlük protein alymynda vücut a?yrly?ynyn her kilogramy ba?yna 0.8-1 gramlyk protein yeterli, özellikle kuvvet gerektiren sporlarda bu oran vücut a?yrly?y ba?yna 1. 5-2 gram, hatta 2. 5 grama kadar çykabilmektedir. Kuvvet çaly?malarynyn yeni ba?lady?y dönemlerde kas geli?imine yönelik ek kilogram ba?yna 7-8 gram protein önerilmektedir. Ama bu de?erler genel de?erlendirilir. Konu mutlaka bir uzman tarafyndan denetlenmelidir.

VYTAMYNLER
1- Kaç çe?it vitamin vardyr?
Vitaminler bilindi?i gibi vücut tarafyndan üretilemeyen ama ya?am için gerekli olan bile?iklerdir. Vitaminler genelde iki gruba ayrylyr. Bunlar suda eriyen ve ya?da eriyen vitaminler.
Ya?da eriyen vitaminler dört tanedir bunlar:A, D, E, K tir. Suda eriyenler ise ?unlardyr: B (B1 thiamin, B2-riboflavin, B6 piridoksin, B12)ve C vitamini (askorbik asit)

2- Suda eriyen vitaminlerin özellikleri nedir?
Bunlar B ve C vitaminleridir. Bu vitaminlerin özellikleri vücutta az bulunmalary ve depo edilmez olmalarydyr. Fazla alyndyklarynda ise idrar yolu ile atylyr

3- Ya?da eriyen vitaminlerin özellikleri nelerdir?
Ya?da eriyen A, D, E, K vitaminleri vücutta depo edilir. Fazla alyndyklary zaman vücutta toksit etkisi yaparlar. Yeti?kinlerde fazla alym onucu ba? a?rysy, bulanty, saç dökülmesi, ishal gibi belirti gösterirler.

4- Vitaminler ne zaman ve nasyl alynmalydyr?
Vitaminler gerek duyuldu?unda mutlaka bir hekim veya beslenme uzmany denetiminde alynmalydyr. Onlaryn hangisinin kullanylmasy gerekti?i , alynma sykly?y ve dozu mutlaka bir uzman tarafyndan belirlenmelidir.

5- Vitaminlerin performansa etkisi nedir?
Sa?lykly ve düzenli beslenen bir sporcu, normalde vitamin gereksinimini aldy?y besinlerden olarak sa?lar. Ama sporcular psikolojik olarak vitamin almalary gerekti?ini zanneder . Yetersiz ve fazla vitamin alymynyn performans üzerindeki etkileri çe?itli ara?tyrmalara söz konusu olmu?tur. Sa?lykly beslenen bir sporcu için birçok uzmanyn belirtti?i gibi vitamin alymy pahaly bir idraryn olu?masyna neden olur.

YARI?MA ÖNCESY Ö?ÜN
1- Yary?ma öncesi ö?ün ne zaman yenmelidir?
Yary?ma öncesi ö?ün yary?madan en az 3 saat önce yenmelidir. Bu süre belirli besinlerin süresidir. Son ö?ün süresi bazen 3. 5, bazen de 4 saat olabilir.
2- Yary?ma öncesi ö?ünde neler olmalydyr?
Son ö?ün sindirimi kolay besinler seçilmelidir. Sindirimi kolay ve enerji verici özelliklerinden ötürü karbonhidrat tercih nedeni olmalydyr.

3- Yary?mada öncesi ö?ün nasyl olmalydyr?
Yary?ma öncesi ö?ün için ?öyle örnekler verilebilir:Peynirli makarna, ?ehriye çorbasy, komposto, ekmek. Veya derisi soyulmu? tavuk, patates püresi, ?eftali, meyve suyu ve maden suyu kary?ymy

4- Yary?ma öncesi ö?ünde neler olmamalydyr?
Yary?ma öncesi son ö?ünde posasy fazla olan çi? sebze ve meyve olmamalydyr. Özellikle selülozik niteli?i olan bazy ye?il besinler içine sünger gibi su çekerek çok uzun sürede sindirilirler. Ayryca çok ya?ly yiyeceklerin de sindirim süreleri uzundur. Bunlardan kaçynylmalydyr.

5- Yary?ma sonrasy ö?ünde neler olmalydyr?
Yary?ma sonrasy ö?ünde öncelikle vücutta azalan su mineraller yerine konmalydyr. Yary?madan 30 dakika sonra su ve 1 saat sonra da süt veya ayran en uygun içecektir. Kaslarda bo?alan glikojen depolaryny doldurmak ve kan ?eker düzeyini eski düzeyine getirmek için pilav, patates , makarna gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin taze meyve ve sebzeler, sütlü tatlylara a?yrlyk verilmelidir. Proteinli yiyeceklerden ise tavuk, balyk, peynir gibi sindirimi kolay olanlar tercih edilmelidir.

SU VE SPOR
1- Vücudumuzun su kaynaklary nelerdir?
Vücudumuzun su kaynaklary üç ana grupta toplanyr. Bunlar: Direkt olarak alynan su, çe?itli syvylaryn içindeki su, çe?itli besin maddelerinin içindeki sudur.
2-Vücudumuz nerelerde suyu kullanyr?
Su insan vücudunun önemli gereksinimidir. Bilindi?i gibi insan organizmasynyn %65-70 ‘i sudan olu?maktadyr. Ynsan vücudu dört temel olgu için suya gereksinim duyar. Bunlar ?unlardyr: a. Besinlerin vücuda alynmasy, b. Sindirim kolayla?masy, c. Zararly ö?elerin dy?ary atylmasy, d. Vücut ysysynyn denetimi.
Bilindi?i gibi fiziksel egzersiz syrasynda vücudun syvy gereksinimi artmaktadyr. Egzersiz ter ve solunumla vücudumuzdan önemli miktarlarda syvy kaybolmaktadyr. Örnek vermek gerekirse, 1000 metre ko?usunda yakla?yk 1 litre, maratonda ise yakla?yk 5 litre syvy kayby olmaktadyr.

3- Sporcunun ne kadar su içmesi gerekir?
Sporcunun ne kadar su içmesi gerekti?i yapty?y aktiviteye, ortamyn sycakly?yna ve aktivitenin süresine ba?lydyr. Bu olaya harcanan kalori bazynda bakarsanyz, beslenme uzmanlary harcanan her 1000 kilokalori için, bir litre suyun alynmasy gerekti?ini söylemektedir.
4- Su ne zaman ve ne kadar içilmelidir?
Su içimi üç ana ba?lyk altynda toplanabilir. Bunlar;egzersiz öncesi, egzersiz syrasy ve egzersiz sonrasydyr. Yary?ma veya egzersiz öncesi son ö?ünde 2-2. 5 bardak su içilmelidir. Egzersizden yarym saat önce de 1 saat bardak içilebilir. Egzersiz syrasynda su tüketimi ku?kusuz egzersizin ?ekli, süresi ve ortamyn sycakly?yna ba?lydyr. Beslenme uzmanlary genelde bir saatin altyndaki fiziksel aktiviteler için en uygun syvy alymynyn su oldu?u görü?ündedir. Bu nedenle bir saat ve onun altyndaki fiziksel aktivitelerde 20 dakikada bir bardak su içilmelidir. Egzersiz sonrasy su içimindeki kriter de idraryn rengidir. Ydraryn rengi açyk oluncaya kadar sporcunun su içmesi önerilir. Aslynda burada asyl mantyk aktivite öncesi ve sonrasy vücut a?yrly?ynyn belirlenip, farky kadar su alynmasydyr.
5- Su ne so?uklukta olmalydyr?
Sporcunun içece?i suyun so?ukluk derecesi sürekli tarty?ylan bir konudur ve bu konuda gelenekler yanly? bilgilerle doludur. Özellikle bu yanly? bilgiler egzersizde ve sonrasy “so?uk su”içilmemesi yönündedir. Bu yanly? bir bilgidir. Egzersiz syrasynda ve sonrasynda termo-regülasyon (artan vücut sycakly?ynyn dengelenmesi)için özellikle so?uk su içimi yararlydyr. Burada beslenme uzmanlary suyun so?uklu?unun 5-10 derece olmasyny önerirler.

DY?ER
1- Ergojenik yardym nedir?
Performans artyrmak amacyyla yardymyna ba?vurulan bazy besin maddeleri ve yöntemleridir.
Gerçek ergojenik yardymcylar kuvveti, dayanyklyly?y, hyzy ve beceriyi sürekli olarak artyran yöntemlerdir.
Bunlar sentetik madde olmadyklary için doping sayylmazlar, Spor dünyasynda sporcular bazy aly?kanlyklara, bazy maddelere kullanylyr. Bu maddelere bira mayasy, polen protein tozlary v. b maddelerdir.
Bu maddelerin gerçek etkileri ?unlardyr:Bira mayasy orta düzeyde b vitamini içerir. Ara?tyrmalarda hiçbir ergojenik etkisine rastlanmamy?tyr. Bira mayasy içinde ya?ayabilen küçük canlylar çe?itli rahatsyzlyklara neden olur.
Polen yapysynda % 50 oranynda karbonhidrat bulunur. Sporcular enerji verici madde olarak kullanylyr. Ara?tyrmalarda olumlu bir etkisine rastlanmamy?tyr. Bazy ki?ilerde tehlikeli boyutlarda alerji yapar.
B15 vitamini (pangamik asit)için bazy spor dergilerinde doku ve hücrelere oksijen ta?ynmasyny artyrdy?y iddia edilmektedir. Bu konuda yapylan ara?tyrmalarda vitamin etkinli?i göstermedi?i tespit edilmi? olup, bazy firmalaryn ürünlerinde sadece laktoza (süt ?eker) rastlanmy?tyr. B 15 sentetik bir madde oldu?unda sa?ly?a zararlydyr. Aslynda Besin ve Ylaç Konseyi B15 in bir diyet destekleyici veya ilaç olarak satylmasyny illegal kabul etmektedir.
Karnitin, vitamine benzer bir moleküldür. Vücutta bazy amino asitlerden senaaalenebilmektedir. Karnitin, özellikle ette bulunur. Uzun zincirli ya? asitlerinin sitoplazmada mitokondriye geçi?ini kolayla?tyrdy?y için ergojenik yardymcy olarak kabul edilir. Yine de sporculara ilave karnitin almalaryny önerecek çok az bilimsel kaynak vardyr.
Kreatin son zamanlarda oral kreatin suplementasyonunun kas fosfokreatini ve kreatin verimini artyrabilece?ini ileri süren çaly?malar vardyr. Buna ba?ly olarak kreatin , maksimal egzersizlerde yorgunluk geli?imini geciktirmektedir.
Ergojenik yardym konusundaki önerimiz, mutlaka spor alanynda uzmanla?my? bir beslenme uzmanyndan yardym alynmadan kullanylmamalydyr.
Ortak görü? iyi bir beslenme programy ile sporcunun gerekli tüm gereksinimlerini alabildi?idir.

2- Alkolün sporcular üzerinde etkisi nedir?
Alkol belirli dozda alyndy?ynda uyarycy, belirli dozda alyndy?ynda da uyu?turucu etkisi yapar. Ayryca alkol karaci?erde çözülüp ya?a dönü?ür. Enerji olu?umunda etkin de?ildir. Alynma dozuna göre merkezi sinir sistemi üzerinde uyu?turucu etkisi vardyr . Sporcunun konsantrasyonunu bozar. 1982 yylynda Amerika Spor Hekimli?i koleji alkol üzerine ?unlary söylemekteydi:
a-Alkolün kysa süreli etkisi reaksiyon zamany, el göz koordinasyonu, denge ve kompleks koordinasyonu gibi özellikleri geciktirici ve bozucudur.
b-Enerji aaaabolizmasy, maksimal oksijen kullanymy, kalp atym hyzy, kalp atym hacmi, kas kan akymy solunumsal dinamikleri etkiler
c-Kuvvet, güç , dayanyklylyk, sürati azaltabilir.
d-Uzun süreli kullanymda karaci?er, kalp, beyin, kas hastalyklary ve ölüme yol açabilir.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.