ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Bal Ve Balyn Faydalary (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234450)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:42 PM

Bal Ve Balyn Faydalary
 
Bal bakteri baryndyrmaz. Bütün canlylaryn ya?amlaryny devam ettirebilmek için bir miktar neme ihtiyacy vardyr. Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalyr ve yok olurlar ayryca balyn asidik tepkisi de bakterilerin ya?amasy için uygunsuz bir ortam olu?turur.
Ynsan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizma balda yok olur. Bal içinde bakteri baryndyrmamakla kalmaz ayny zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanylyr. Örne?in Antibiotiklere kar?y dirençli oldu?u bilinen MRSA ( Metisiline Reziztans Staf Aureus) bakterisinin bala kar?y koyamady?y tespit edilmi?tir.
Dr. W.Sackett bal sayesinde tifo mikroplaryny 48 saat içinde yok etmi?tir. Dizanteri mikroplary 10 saat içinde ölmü?tür. (Murray Hayt ,The World of Bees ,Coward Mcnann Inc ,N.Y. s.185 )
Vücutta kemik ve di?lerin te?ekkülünde önemli rol oynayan minerallerin balda bulunu?u kansyz kalmy? ?ahyslar, büyüme ve geli?me ça?yndaki gençler ve her ya?ta insanlaryn beslenmelerinde önemli rol oynamaktadyr.
Balda ?imdiye kadar oniki de?i?ik enzim oldu?u saptanmy?tyr. Enzimsiz ya?am mümkün olmazdy enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder, yönetir, düzene koyar ve hyzlandyryr hastalyklary iyile?tirir. Balyn içerdi?i Magnezyum damarlarda kanyn pyhtyla?masyny önler,ayryca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum ba?yrsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir. Ayryca sindirim için polenlerde önemlidir. Ara?tyrmalarda alynan sonuca göre çiçek polenleri ince barsak mukozasynda dola?ymy hareketlendirir. Dahasy baly yedikten 20 dk. Sonra ba?yrsak cidarynyn ba?y?yklyk sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla alynan zararly maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest byrakylmasynda etkili olur .Balda ayryca vücudun ancak az miktarda üretebildi?i Chocin maddesi vardyr. Bu nedenle bu madde vücuda günde iki,üç gram verilmelidir. Chocin karaci?erin ya? ****bolizmasyny ayarlar ve bu organyn ya? ba?lamasyny önler.
Amerikan Dental Ara?tyrmalar Birli?inin Yllinois Chicago da düzenlenen ‘Oral Sa?lyk Yçin Yararly Yiyecekler’ konulu sempozyumda, balyn di? çürü?ünü önledi?i ortaya konmu?tur.Yeni Zelenda Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmany Bal Ara?tyrma Ünitesi ba?kany Doç. Dr.Peter Molan di? çürü?ünden sorumlu bakterilerden Streptococcus mitis, Streptococcus Sabrinus ve Lactobacillus casii'nin ürettikleri asit miktaryny balyn önemli ölçüde azaltty?yny belirtmi?tir. Bu durumun balyn dental plaktaki dextran üretimini engelledi?inden kaynaklandy?y ve baldaki bir enzimin Hidrojen Peroksit üretti?i görülmü? bunun balyn antibakteriyel etkisini artyraca?yny böylece di?etinin enflamatuar enfeksiyonlarynyn tedavisinde balyn bu etkisinden faydalanylabilece?i bildirilmi?tir. Anti enflamatuar kompenentleri sayesinde ?i?li?i ve a?ryyy azaltan özelli?i ile balyn yaralary iyile?tirme konusunda mükemmel +bir sonuç verdi?i saptanmy?tyr.
Rota Virüs, E.Coli, Salmenalla gibi mikroorganizmalaryn sebep oldu?u, ani ishal ve kusmalarla ba?layan AKUT GASTROENTERYT’in yylda 0-5 ya? arasy 500 milyon çocu?u ölümle tehdit etti?i belirtilmektedir. Son elli yyldyr ishalli hastalara serum takylyyor, hasta damar yoluyla tedavi ediliyordu. Bunun pyhty olu?masy ve herhangi bir damary tykamasy gibi sakyncalarynyn oldu?u belirtilmektedir. Son zamanlarda Oral Rehidratasyon mayil denen ?ekerli, tuzlu solüsyonlar ile çok iyi netice elde ettiler. Yshalli bir çocu?un aç byrakylmasy çocu?un ölmesine sebep olabilir.Oral tedavi Dünya Sa?lyk Te?kilaty tarafyndan bütün dünyaya asryn bulu?u olarak tavsiye edilmi? olup Brytish Medical Journal adly dergide yayynlanan bir makalede de ?eker yerine bal kullanmayy tavsiye etmi?tir. (Mustafa ÖZER,Alternatif typ ve ?ifa sofrasy,YSTANBUL)
Yukaryda birkaç örne?i verilen pekçok bilimsel ara?tyrmalar sonucunda Bal gerek içinde baryndyrdy?y vitaminler ve minerallerle gerekse yapysal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir ?ifa kayna?y oldu?u tespit edilmi?tir. Yakla?yk balyn 500 hastaly?a faydaly oldu?u belirtilmi?tir. Y?te Balyn faydalaryndan birkaçy:
YYY BYR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelli?inden dolayy içinde birçok gyda bozulmadan saklanabilir.
MYDEYE KUVVET VERYR: Baldaki ?eker emilimi en kolay olan ?eker olmasy ve Hazmy gerektirmedi?inden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalyklary dy?ary atar.
KANSIZLI?I GYDERYR: Kan yapycy özelli?inin yanynda hastalyktan yeni kalkmy?lara kuvvet verir.
DAMARLARI AÇAR: Di?er ?ekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdi?inde tam yanma meydana geldi?i için kanda daha az atyk madde byrakyr. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalaryna faydalydyr.
ROMATYZMA:Romatizmal hastalyklarda haricen kullanmak hastayy kysa sürede iyile?tirir.
ALERJY: Alerjik vakyalarda pahaly ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.
A?RI DYNDYRYCY: Balyn bilhassa buhary a?ry ve syzyyy birkaç dakika içinde dindirmeye ba?lar.
Y?TAH AÇICI: Yhtiva etti?i A,B,C, ve di?er vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.
DO?AL DY? MACUNU: Di?er tatly ve meyvelerin zytty bal di?leri ve di? etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Di?leri ve di? etlerini mikroplardan korur,a?yzdaki yaralary tedavi eder.
KABIZLIK: Bilhassa sycak bal ?erbeti kabyzly?y kysa sürede geçirir.
?Y?MANLIK: Bal içerdi?i enzimler sebebiyle ?i?manly?y önler. Bilhassa ylyk bal ?erbetinin zayyflatycy özelli?i vardyr.
YARA YLTYHAP GYDERYR: Bugün modern typta ameliyat yaralarynda bal kullanyldy?y bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adly ara?tyrmacylar balyn laboratuar ?artlarynda özellikle bo?az iltihaplarynda kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikroplary ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balyn etkili oldu?unu gözlüyorlar. Ynhibin mikroplaryn üremesini de önler.
BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamy keser vücudun pis rutubetini giderir.
GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttyryr. Nar suyu ile kary?tyrylyp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sa?lar.
KARIN A?RISI: Karyn a?rysyny geçirir. Bal ?erbeti karyn a?rylaryny çok kysa bir sürede dindirir.
YDRAR: Söktürür. Mesane yollaryny temizler. Yltihabyny giderir.
KÖPEK ISIRMASI’na kar?y faydalydyr. Köpek ysyrynca bal ?erbeti içilir. Ve köpe?in ysyrdy?y yere bal sürülür.Kuduz ihtimaline kar?y tybbi tedbirler ayryca alynmalydyr.
CYLDY GÜZELLE?TYRYR: Vücud bal ile o?ulursa cilt yumu?ar. Bitleri öldürür.
SAÇLAR’ y besler. Saça sürülürse saçlary yumu?atyr. Besler,uzatyr,parlaklyk ve canlylyk kazandyryr.
NEZLE’yi geçirir. Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalydyr.
VEREM: Özellikle çiçek baly gül ile kary?tyrylyp sabah ak?am yenirse akci?er yaralary ve vereme çok faydalydyr.
YANIKLAR: Bal zeytinya?y ve gres ya?yyla kary?tyrylyp yanan yerlere sürülürse acy,syzy çekilmez. Yanyk kysa sürede iyile?ir. Yanyk izi kalmaz.
VARYS’e faydalydyr. Bal vücudda olan olan varis ve varis yaralaryna masaj yapylarak sürülürse çok faydalydyr.
KARACY?ER: Bal karaci?er ve gö?sü temizler. Baldaki ciholin karaci?erin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan ya?yn giderilmesi için harekete geçirir.
SARILIK: Balla salatalyk rendelenerek yenirse susuzlu?u giderir. Kany temizler. Saryly?y kysa sürede iyile?tirir.
TERLEME’yi giderir. Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakyz gibi çi?nenirse burun tykanykly?y ve bundan dolayy meydana gelen terlemeyi giderir.
YSHAL’i durdurur. So?uk bal ?erbeti ishale çok faydalydyr. Kysa sürede durdurur.
ALACA: Alaca hastasy olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnyna bir su barda?y bal ?erbeti içerse ?ifa görür.
KOLESTOL’ü dü?ürür. Yata?yny yslatan çocuklar için gayet faydalydyr. YLAÇLARIN YAN TESYRY’ni önler. Zararlaryny nötüre eder. AKNE için iki çorba ka?y?y bal iki çorba ka?y?y süt limon suyundan olu?an kary?ymyn sürülmesi faydalydyr. Büyüme ça?yndaki çocuklaryn ZEKA GELY?YMY’ne azymsanmayacak derecede olumlu etkisi vardyr. Ayryca önemli ölçüde CYNSEL GÜCÜ arttyrycy özelli?i vardyr.



Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:42 PM

Bal Ve Balyn Faydalary
 
Tedavide Kullanym Alanlary

Bal en az 3000 seneden beri birçok rahatsyzly?yn tedavisinde kullanylmy?tyr. Yakyn zamanda yapylan bilimsel ara?tyrmalar balyn mucizevi etkilerini göz önüne sermektedir. Balyn antiseptik/antimikrobiyal, osmotik, hidrojen peroksit ve asiditesine ba?ly çok çe?itli iyile?tirici etkileri oldu?u saptanmy?tyr.
Bal temel olarak iki monosakaritin yo?unla?my? bir kary?ymydyr. Bu kary?ymda su etkisi az oldu?u için yani su moleküllerinin ço?unlu?u monosakaritlere ba?ly olduklary için mikroorganizmalaryn hayatta kalmasyny sa?layacak nemden ve sudan yoksundur. Böylellikle balda hiçbir mikroorganizma canly kalamaz. Bunun içindir ki bal, asyrlardyr yanyk, yara ve deri ülserlerini iyile?tirmek için kullanylmy?tyr.
Balyn yüksek ?eker orany, hipertonisitesini arrtyrdy?y için etrafyndaki bakterilerin suyunu hipertonik alana çekip bakteri hücrelerinin büzü?mesini sa?lar. Bir antiseptik olarak balyn metisilin dayanykly Staphylococcus aureus (MRSA) gibi dirençli bakterilere kar?y etkili olabilece?ini savunan ara?tyrmalar mevcuttur. Bal içindeki hidrojen peroksit, tybbi olarak kullanylan hidrojen peroksite üstündür. Balyn içindeki hidrojen peroksit faal hale sulandyrma sonucunda gelir. Yani, bal yara üzerine sürüldü?ünde hidrojen peroksit yava?ca vücut syvylary tarafyndan sulandyrylarak etkili hale geçer. Hem yava? olarak etkinlik kazanmasy hemde tybbi hidrojen peroksitten daha dü?ük bir yo?unlukta bulunmasy balyn mikroplary öldürüp vücudun hücrelerinin zarar görmemesini sa?lar.
Bal pH'y 3.2 ve 4.5 arasynda oldu?u icin enfeksiyondan sorumlu bakterilerin ço?almasyny önler. Bal içinde birçok polifenol yani do?al antioksidan olarak i?lev gören madde baryndyrdy?y için uzun dönem tüketimi sonucu kanseri önledi?i bildirilmi?tir. Ayryca, içindeki demir vücuttaki zaraly oksijen radikallerini zararsyz hale getirir. Ara?tyrmalara göre bal ayny zamanda ba?yrsaklardaki probiyotik bakteri florasyny ço?altabildi?i için ba?y?yklyk sistemini güçlendirdi?i gibi kolesterolü dü?ürmekle beraber sindirimi kolayla?tyryr ve kolon kanserini önlemede etkilidir.

Balyn Faydalary

Balyn Fizyolojik Etkileri
Bal insano?lunun tüketti?i en eski gydalaryn ba?ynda gelmektedir. Bal binlerce yyldan beri hem enerji sa?layan de?erli bir besin maddesi olarak, hem de yara ve yanyklaryn tedavisinde ve bir çok hastalyklarda ilaç niyetine kullanylmaktadyr. Balyn ?ifa verici özellikleri ba?ta Kur'an olmak üzere birçok kutsal kitapta da belirtilmektedir. Balyn fizyolojik özellikleri ve kullanymy konusunda yüzlerce literatür bulunmaktadyr.
  • BAL bir do?al enerji kayna?ydyr. Bu nedenle bebekler, ya?lylar, sporcular, hasta ve dü?künlerle birlikte normal sa?lykly insanlar tarafyndan da severek ve bilinçli olarak tüketilmektedir.
  • BAL yeni do?an bebeklerde sütten yararlanmayy ve kemiklerde Kalsiyum fiksasyonunu artyrmaktadyr. Sadece süt ile beslenen bebeklerde olu?an kansyzly?y (anemi) ve anorexia yy önlemektedir.
  • BAL i?tah artyrmakta, enerji ve direnç kazandyrmaktadyr.
Balyn Sindirim Sistemine Etkileri
Bal besinlerin daha hyzly sindirilmesine neden olmakta, sindirim sistemi enfeksiyonlarynda, kabyzly?yn giderilmesinde oniki parmak ba?yrsa?y ülserlerinde, ve karaci?er rahatsyzlyklarynda yaygyn olarak kullanylmaktadyr.

Balyn Solunum Sistemine Etkileri
Bal karasal iklime sahip ve gün içi ysy farkynyn fazla oldu?u bölgelerde so?u?a ve so?uk algynly?yna kar?y, a?yz, bo?az, ve bron?lardaki rahatsyzlyklarda ve enfeksiyonlarynda do?al bir ilaç olarak kullanylmaktadyr. Bu özellikler balyn antimikrobiyel etkisinin yany syra baldaki fruktozun doku ve kaslary yumu?atycy ve gev?etici özelli?inden kaynaklanmaktadyr.

Balyn Yara ve Yanyklarda Kullanymy
Bal günümüzde modern typta besleyici ve nemlendirici özelli?i nedeniyle birçok kozmetik kremlerinde, açyk yaralarda, yatak yaralarynda, ülserlerde, ve yanyklarda do?rudan sürülen ilaçlaryn yapymynda kullanylmaktadyr. Bal enfeksiyonlary önlemekte, doku olu?masyny hyzlandyrmakta ve yara ve yanyk izlerini azaltmaktadyr (Hutton 1966; Manjo, 1975; Armon, 1980 and Dumronglert, 1983). E?it miktardaki Bal, çavdar unu ve zeytin ya?y kary?ymy ile hazyrlanan kremin günde 3 kez kullanymy ile inek ve atlarda görülen ve kangrene dönü?en yaralary dahi tedavi etti?i bildirilmektedir (Lu~hrs, 1935; Lu cke 1935)

Balyn Göz Hastalyklarynda Kullanymy
Balyn bazy ülkelerde doktorlar tarafyndan katarakt ve kojuktivit ile bazy kornea rahatsyzlyklarynda ba?ary ile kullanyldy?y bildirilmektedir (Mikhailov, 1950). Ayryca kornea ülserinin de saf bal ile veya vazelin yerine bal ile hazyrlanan % 3 lük sulphidine pomady ile ba?aryly bir ?ekilde tedavi edildi?i bildirilmektedir.

?eker Hastaly?y ve Bal
Zaman zaman hakiki balyn ?eker hastaly?yna iyi geldi?i ?eklinde yazylar çykmakta veya söylentiler duyulmaktadyr. Bunun bilimsel bir dayana?y yoktur ve yanly?tyr. Bal da kan ?ekerini yükseltir ve fazla alyndy?ynda ?eker hastalaryny komaya sokabilir. Ancak e?it miktarda alynan bal, kan ?ekerini çay ?ekerine oranla daha az yükseltmektedir. Bu nedenle ?eker yerine az miktarda bal kullanylabilir.

Balyn Antimikrobiyel Aktivitesi
Balda mikrop üreyemez çünkü;
  • ?eker konsantrasyonu çok fazladyr.
  • Balyn pH sy 3.5-4.0 civaryndadyr.
  • Baldaki enzimler inhibin (H2O2) olu?masyna neden olur.
Not: Isytylmy? ballarda antimikrobiyel aktivite görülmez veya yok denecek kadar azdyr.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.