![]() |
Çocuklarymyzy Hala Fast Food Gydalardan Uzakla?tyramadyk…
fast food türü gıdaların yüksek ısıda pişirme tekniği ile pişirildiği için yağların içeriğinde kimyasal değişikliğe yol açtığını, akrilamid ve trans yağların oluştuğunu ve bu durumun, başta kalp ve damar rahatsızlıkları ve kanser olmak üzere birçok hastalığa ve obeziteye sebep olduğunu anlatmaya çalışmıştık. Yne bu gıda maddelerinde kullanılan çeşitli katkı maddelerinin aynı şekilde pek çok rahatsızlıkları tetiklediğini vurgulamaya çalışmıştık. Bu sebeple bilhassa çocuklarımızı cipslerden, bisküvi türü gıdalardan, fast food lokantalarından, kolalı, gazlı içeceklerden uzak tutulması gerektiği üzerinde durmuştuk. Gerektikçe bu yazılarımızı tekrar tekrar okumanızı öneriyoruz.
Gün geçmiyor ki, bir uzman çıkıp, bizim bu görüşlerimizin paralelinde, aynı ikazları yapmasın. İşte Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk’ün gazetelerde çıkan açıklamaları şöyle: Fast food tarzı beslenme obeziteye zemin hazırlamakta, bu da diabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Prof. Dr. Türk, fast food türü yiyeceklerin posa içeriğinin düşük olduğunu vurgulayarak, "Bu tür yiyeceklerin hazırlanmasında renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler gibi birçok katkı maddesi yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu maddelerin uygunsuz kullanımı ve çocuklar tarafından sık tüketimleri de kanser riskini artırmaktadır. 18 yaşından küçük çocuklara fast food yasaklanmalıdır. Bu gıdaların satıldığı yerlerde çocukları cezbedici aktiviteler de kaldırılmalıdır. Kantinlerde satılan yiyecekler denetlenmelidir" açıklamasında bulundu. Aynen bu hocamız gibi okul kantinlerdeki tehlikeleri adeta feryad eden yazılarımızla ilgililere duyurmaya çalıştık. Anne babalarımızın, çocuklarını seviyorlarsa, yine eskisi gibi beslenme çantalarını devreye sokmalarını önerdik. alinti |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.