ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Mutfaktaki Eczanenizi Biliyor Musunuz? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234385)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:53 PM

Mutfaktaki Eczanenizi Biliyor Musunuz?
 
Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz,Yararly bitkiler,yararly otlar,yararly meyveler





Mutfaklarymyz aslynda birer ecza deposu. Mutfaklarymyzda bulundurdu?umuz meyve ve sebzelerin vücudumuz için faydalaryny biliyor musunuz? Y?te faydalary:

ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan Bromelain içerir. Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini arttirir.C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasynda yer alyr.Çilek bütün salgy bezlerini çaly?tyrarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandyryr, çile?i çok olan bölgenin halky uzun ya?ar. Yüksek tansiyonu dü?ürür, damarlary temizler. Kansere kar?y korur, Böbrekte kum ve ta? olu?masyny önler.

ANASON: Sindirim sisteminin en iyi dostudur. Çin ve Hindistan'da eskiden tip biliminde kullanylyrdy. Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir, sinirsel hücrelerin verimlili?ini besler yani beyin ve omurilik islevlerini destekler. Sindirimdeki zorluklardan dogan migrenler, bas dönmeleri, karin a?risi gibi rahatsyzliklardan korunmak için yararli olur.

AVOKADO: Lif, A, C, E vitamini ve bazi B vitaminleri açisindan oldukça zengindir. Ayrica potasyum yüklüdür. Potasyum eksikligi depresyona ve yorgunluga yol açtigi için düzenli yenmelidir. Kalp için yararli olan avokado ayni zamanda cildi de besler. Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz olmasinda önemli rol oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak degerlendiriyorlar.

ADAÇAYI:Mide ve ba?yrsak gazlaryny giderir. Mide bulantysyny keser.Hazym sisteminin düzenli çaly?masyny sa?lar. Gö?sü yumu?atyr. Astym hastalary için yararlydyr.Bu uyarycy bitki kan dola?ymyny hyzlandyryr. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasyny sa?lar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.

AHUDUDU:Kany temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atylmasyny sa?lar. Terletir ve idrar söktürür. Kabyzly?y giderir. Vücuda dinçlik verir.

ASMA:Yapraklary ile yapylan ilaçlar kanamayy durdurur. Vücuda kuvvet verir. Saryly?y keser. Yshali durdurur.

ALOE VERA(SARISABIR):Eski yunanlylarynda güzelle?mek için kullandyklary bir bitki. Yypranmy? ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararly. Akne sycaktan kaynaklanan ka?yntylara kar?y cildi koruyor. Yypranmy? saçlary onaryyor ve nemlendiriyor.

AYRIKOTU:Ydrar söktürür. Böbrek ve mesane ta?larynyn dü?ürülmesine yardymcy olur. Buralardaki iltihaplary da giderir.

AYVA:Yshal ve dizanteriyi keser. Mide ve ba?yrsaklary kuvvetlendirir. Ynce ba?yrsak iltihabyny giderir. Kany temizler. Çarpyntyyy dindirir.

BAMYA:Halsizli?e kar?y bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasyna yarayan madde) ihtiyacymyzyn üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarlaryn vücut içinde oksijen ta?ymasyny sa?lyyor)ihtiyacymyzy kar?ylyyor.

BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve C vitamini bakimindan zengin bir meyvedir. Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki renksizlikten sikayet edenlere, sürekli bas agrisi çekenlere badem yemelerini önermektedirler.

BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve öksürügün tedavisinde kullanilir. Bir tatli kasigi kekik ile yendiginde astima iyi geldigi söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kasik bal rahat uyumanizi saglar. Ayni zamanda dezenfektan ve antiseptiktir.

BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde sayilan prostaglandinleri üretir. Bu sayede beyin fonksiyonlari, iyi bir görüs, ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir. Egzama gibi rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur.

BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir. Yasli insanlarda damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak kullanilir. 16yy'da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina kavusmustur. Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve parlaklik verir,saçin uzamasini hizlandirir.

BEZELYE:Taze ve donmu? olarak kullanylabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunlary olanlara tavsiye edilir.

BROKOLY:Kansere kar?y bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthi? bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdi?i için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikli?ini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarynda ender olarak ba?yrsak ve akci?er kanseri görülür, kalp dola?ym hastalyklaryna da pek fazla rastlanmaz. Kadynlarda gö?üs kanserini önler.Gö?üs kanserine ve spinabifida hastaly?yna kar?y etkili. Brokoli bol miktarda, gö?üs kanseri riskini azaltan 'indole' adly bir madde içeriyor.Yndole, gö?üs kanserine neden olan östrojen bozukluklaryny engelliyor. Ayryca brokolinin di?er bir özelli?i de, spinabifida hastaly?yny (do?u?tan belkemi?inde son omurun kapanmamy? olmasy) önlemesi.

BU?DAY:Lifli gydalar sa?lykly bir beslenmenin temelidir. Bu?dayyn dy? kabuklaryndan elde edilen kepek de, genellikle mysyr gevre?i türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli bu?day unundan yapylan kurabiye vb. ba?yrsaklaryn düzenli çaly?masyny sa?lar ve kabyzly?y önler. Bu?day tanesinin özü ola?anüstü besleyicidir. Vücudun özümsedi?i kalsiyum, demir ve çinko burada depolanyr. Besin de?eri, potansiyel olarak yulaf ve mysyrdan daha yüksek olan bu?day, ba?yrsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mysyra kyyasla sindirimi biraz daha zordur.

ÇAY:Binlerce yyllyk bir bitki olan çayyn yapraklary güzelle?mek içinde kullanylyyor. Ya?ly bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz ?i?se iki so?uk çay po?etini göz kapaklarynyzyn üstünde bekletin.Saçlarynyzyn eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanyz, ?ampuandan sonra çayla durulayyn. Farky göreceksiniz.

ÇAM FISTI?I:Bron?it, verem, akci?er hastalyklarynyn çabuk iyile?mesine yardymcy olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalyklarynda da faydalydyr.

CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve bagirsak gazlarini giderici ve istah açicidir. Kan dolasimini arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica agri kesici ve spazm çözücü özellige sahiptir.

ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir meyvedir. Soguk alginligini önler, idrar söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir. Bagirsaklari çalistirir. Diyet yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir. Ancak alerjik bünyelerde kizariklik ve kasintiya yol açabilir.

ÇYKOLATA: Stresin bir numaraly dü?many. Kendinizi kötü hissediyorsanyz hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir ?ey. Bir kalem yemek yeterli ,mutluluk hormonu serotonin" anynda beyinde dola?yma çykyyor. Çikolatanyn içerdi?i "penilatilamin" insany bulutlara çykaryyor. Çikolatada, ye?il çay ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adly bol vardyr. Bu madde kany sulandyryyor ,kalp hastalyklary miktarda riskini azaltyyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damarçeperine yapy?masyny engelliyor. Typky aspirin gibi kanda pyhtyla?manyn önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasyndaki ölüm olayy yemeyenlere kyyasla % 30 daha geç gerçekle?iyor.(günde 30 gr)

ÇÖREKOTU:Y?tah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmy kolayla?tyryr. Mide ve ba?yrsak gazlaryny söker. Koklanacak olursa ba? a?rysyny keser.

DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici olmasindan dolayi mutfaklarimizda, balik, et yemeklerinde ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanilir. Sindirim bozukluklarina, uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor.

DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil, tohumu da kullanilir. Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere tat vermesi için kullanilir. Tohumu ise bazi keklere, tatlilara, salatalara konur. Mide zayifligina ve uykusuzluga karsi kullanilir.

DOMATES: C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates olgunlastikça besin degeri artar.

DONDURMA: Çok yenirse ?i?manlatyyor, az yenirse mutlulu?a mutluluk katyyor. Dondurma ya?lanmayy önlüyor.100 gr dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum,25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da ki?i ba?yna 25 kg., Türkiye'de ki?i ba?yna 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vit.içerir. Çocuklaryn sa?lykly büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan ki?iler için büyük önem ta?yyor. Beslenme uzmanlary dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut bagirsak kurtlarini düsürür. Mide ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut ise agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir.

ELMA:Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. Yki elma yerseniz,kalp ve dola?ym sorunlaryna kar?y korunmu? olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabyzly?y önler. Sindirimi kolayla?tyryr. Kokusu rahatlatyr ve kan basyncyny dü?ürür. Artrit, romatizma ve gut hastalyklaryna kar?y da yararlydyr.

EBEGÜMECY:Gö?sü yumu?atyr. Öksürük keser. Mide bulantysy ve kusmalary önler. Ate?i dü?ürüp vücuda rahatlyk verir. Bo?az ve bademcik iltihaplaryny giderir. Di?eti hastalyklaryny tedavi eder.Bu bitkinin yapraklary tahri? olan cildi dy? etkenlere kar?y korur. Cildi nemlendirir ve yumu?atyr. Ebegümeciyle kan dola?ymyny hyzlandyrabilir, ba? dokusunun elastikiyetini artyrabilirsiniz. Ayryca göz altyndaki kyry?yklara ve ?i?liklere de iyi gelir.

ENGINAR: Magnezyumlu yapisi ile cigerlere etki eder. Uzmanlar tam kapasite çalisan bir karaciger ve safra kesesinin beynin sagligi için önemli oldugunu savunmaktadirlar. Bol bol tüketin. Kandaki üre ve kolesterolü dü?ürür. Ydrar söktürür. Kandaki ?eker miktaryny ayarlar. Damar sertli?i ve kalp hastalyklaryny önler. böbrekteki kumlaryn dökülmesine yardymcy olur. Prostat, meme ve rahim a?zy kanserine kar?y iyi gelir. Enginaryn içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engelledi?ine i?aret eden ara?tyrmacylar, ayryca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim a?zy kanserini önleme konusunda da etkili oldu?unu belirtti. Enginaryn içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulundu?u, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulunduklary ya?yn daha altynda gösterdikleri belirtildi.

ERIK: Sinirleri güçlendirir. Zihin yorgunluguna iyi gelir. Idrar söktürerek vücudun rahatlamasini saglar. Karaciger siskinliklerinde yenmesi tavsiye edilir. Kansizliga iyi gelir. Romatizma, mafsal kireçlenmesinde yararlanilmasi gereken bir meyvedir.

FESLEGEN: Hindistan kökenli olup nanenin ve kekigin akrabasidir. Rahat bir gece geçirmek için güzel bir feslegenli çorba ve feslegenle demletilmis bir içecek kadar yararli ne olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çogalmasi için tavsiye edilir. Istah açar. Sakinle?tirici ve yaty?tyrycy özelli?i vardyr. Enerji verir ve cildi rahatlatyr. Fesle?enli saç losyonlaryyla saç derisine masaj yaparak, onlaryn kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesle?en ya?yyla selülitlerinizden de kurtulmanyz mümkün.

FINDIK: Findik lif, protein ve vitamin açisindan oldukça zengin, yararli bir yag deposudur. Badem, fistik, ceviz selenyum açisindan son derece zengindir. Ceviz Omega 3 ile doludur. Salatalara, meyve salatalarina, tatlilara ve sebze sotelere katarak tüketebilirsiniz.

FISTIK: Ya? orany yüksek ama yine de insany mutlu ediyor. Roma Ymparatorlu'nda da " Tanry yiyece?i " olarak adlandyrylan fysty?yn, kolestrolü dü?ürdü?ü ve kalp krizi riskini azaltty?y belirtiliyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakyr, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin do?al kayna?y olan bu çerez, kalbimizin yanysyra, beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanyndan hergün 10-15 adet yenilebilir.

FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil siyah renk maddesi olan ve kan damarlarinin esnekligini arttiran anthosiyanini bol miktarda bulundurur. Kandaki oksijen yogunlugunu arttirir.

GREYFURT:C vitamini bakymyndan çok zengindir. Yarym greyfurt günlük C vitamini ihtiyacynyn yüzde altmy?yny sa?lar. Kolesterol oranyny dü?üren pektin maddesi bulunur. Kansere kar?y koruyucu özellik ta?yr. Y?tah açar.

GÜL:Cilde sa?lady?y yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir parçasydyr. Parfüm üretiminin önde gelen elemanlaryndandyr. Gözenekleri sykyla?tyrycydyr.

HARDAL: Dolasimi canlandirir,soguk alginligina karsi korur,depresyona ve uyusukluga iyi gelir. Hardal tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina, romatizmaya ve artrite faydalidir. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kasik hardal konarak içildigi takdirde kusturur.

HAVUÇ: 100 grami 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C ve E vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir. Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada be? kere yendi?i takdirde Harvard'yn ara?tyrmalaryna göre kadynlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranynda azaltyyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranynda azaltty?y görülmü?tür. Her gün yenen bir havuç da akci?er kanseri tehlikesini yaryya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri ya?lyly?yn getirdi?i görme zayyfly?yndan koruyor ve ba?y?yklyk sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve ba?yrsak kanamalaryny önler, kansyzly?y giderir, anne sütünü arttyryr, yüz ve boyun kyry?yklyklaryny giderir, idrar ve ba?yrsak gazlaryny söktürür, ülserdeki ?ikayetleri giderir Kansere kar?y etkili oldu?u gibi cildin kurumasyny da engelliyor ve ba?y?yklyk sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve ba?y?yklyk sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdi?i bu maddenin cildin kurumasyny engelleyen A vitaminine dönü?ebilmesi.

HURMA: Hurmada B vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yapisindaki kompleks karbonhidratlar hurmayi çok yararli bir meyve konumuna sokuyor.

IHLAMUR: Ihlamurun yatistirici, idrar söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardir. Sifali bitkiler arasinda önemli bir yeri olan ihlamurun ilaç içmesi sakincali hamile kadinlarin soguk alginligi, grip gibi rahatsizliklarinda etkili olarak kullanildigi görülmüstür. Soguk alginligina karsi en iyi dogal ilaçtir. Vücudu terleterek atesi düsürür ve öksürügü keser. Özellikle bal karistirilarak içildiginde hastaliga karsi vücudu güçlendirir. Içerisinde bol miktarda su bulundugu için organizmanin su ihtiyacini karsilar.

ISIRGANOTU:Toplamasy zor oldu?u için pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin parlak görünmesini sa?lar ve gerginle?tiriyor. Böbrek hastalarynyn vazgeçilmez dostu saç dökülmesini de önlüyor.

ISPANAK:Kalp hastalyklaryna, felce, yüksek tansiyona, ya?lyly?yn getirdi?i göz hastalyklaryna, kansere, hatta psi?ik rahatsyzlyklara kar?y da etkili bir sebze. Göz hastalyklaryna ve derideki lekelenmelere kar?y etkili.Ispanak içerdi?i iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklaryna kar?y etkili. Haftada 6 kez yspanak yiyenlerin % 86 oranynda ya?yn ilerlemesiyle birlikte ortaya çykan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarynyn olmayaca?yny gösteriyor. Ayryca ya?la birlikte ortaya çykan göz hastalyklaryna kar?y da etkili. Bir porsiyon yspanak, günlük demir ihtiyacymyzyn onda birini kar?ylyyor.

YNCYR:Ba?yrsaklary yumu?atyr. Kabyzly?y giderir. Bron?it,öksürük ve bo?az a?rylarynda faydalydyr. Enerji verir.

KARANFYL:Mikroplary öldürür. A?rylary dindirir. Sinirleri uyaryr. Hazmy kolayla?tyryr. Koku giderir. Y?tah açar.

KEKYK:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmy kolayla?tyryr. Kalp çarpyntysyny keser. Ba?yrsak iltihaplaryny iyile?tirir. Ba?yrsak solucanlarynyn dü?ürülmesine yardym eder. Kandaki ?eker miktaryny azaltyr.

KIRMIZI BYBER:Bula?ycy hastalyklara kar?y etkili. Vücudun özellikle bula?ycy hastalyklara kar?y olan direncini artyryyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, ayny zamanda içerdi?i beta karoten ile ba?y?yklyk sistemimizi güçlendiriyor. Kyrmyzy biber mide suyu ve tükürük olu?umunu artyryr, sindirimi kolayla?tyryr, romatizma, mafsal ve di? a?rylaryny azaltyr, kramplary giderir, kolera ve azaltyr ve kanser tedavisinde kullanylyr. Terlemeyi artyryr, gut hastalyklary ba?ta olmak üzere bir çok hastaly?a iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sycak iklimlerde kullanylmasynyn nedenlerinden birisi budur), öksürük ve bo?az a?rylaryny gidermede(gargara olarak) kullanylyr, sinir hastalyklary için do?al yaty?tyrycydyr,vücuttaki a?yry ya? ve kolesterol birikiminin önlenmesini sa?lar. Antibakteriyel etkisi ile hastalyklaryn önlenmesinde de etkili olan kyrmyzy biber ülkemizde a?yrlykly olarak Kahramanmara?, Gaziantep ve ?anlyurfa olmak üzere Güney ve Güneydo?u illerinde fazlaca tüketilir.

KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.

KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasir, idrar söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi bir uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger veremi ve kansizlikta yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak ülseri olanlara tavsiye etmiyorlar.

KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarina ve kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler kayisiyi taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi için bire birdir. Antioksidan özelligi ile vücudu serbest radikallere karsi korur.

KYRAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek a?rylaryn dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasynda antosiyanin bulundu?u ve bu maddenin a?ry kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla oldu?u görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yaratty?yna da tanyk olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özde? etki yaratyyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönü?türülmesine çaly?yyor.

KU?BURNU:Çok yo?un vitamin zenginli?i nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sa?lar. 100 gram ku?burnunda bir sandyk portakala e?de?er C vitamini vardyr. Yyi bir ra?itizm ilacy, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt dü?ürücü ve ba?yrsak yumu?atycysydyr. Mide kramplaryna ve sindirim sistemi zorluklaryna kar?y faydalydyr. Romatizma a?rylaryny gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

KYVY:Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katy vardyr. Potasyum bakymyndan da zengindirler. Sindirimi kolayla?tyryr ve kabyzly?y önler.

KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir. Tok tuttugu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artirir. A,B,C vitaminleri,fosfor ve çesitli madensel tuzlar içerir.

LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir. Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önler.Çy? olarak yenildi?inde sindirim sistemini rahatlatyr.Ba?yrsak kurtlaryna iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.

LAVANTA Çiçe?i çayy: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir.

LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.

MAKARNA:Çok a?yr soslarla yenilmedi?i sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasynda yer alyyor. Hazmy kolaydyr. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse ?i?manlatmaz.

EKMEK: Bu?day ekme?i de sykyntylary unutturuyor.

MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir.

MARUL:Kemik erimesine kar?y etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açysyndan bir numara. 100 gramynda, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasyna sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacynyn dörtte birine tekabül ediyor.

MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.

MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Ba?yrsak a?rylaryna iyi gelir.

MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir.

MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici özelligi vardir.

MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide, bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.

MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli. Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar. Fazlasi zararlidir.

MUZ:Kokusuyla bile mutluluk a?ylayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese kar?y bire bir. Sinir hastaly?y olanlar için her gün yemek arasy saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal , mide bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.

NOHUT:Ba?yrsa?y yumu?atyr.

PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahri? olmu?, temizli?e ve ferahlamaya ihtiyacy olan ciltler için ideal. Kurutulmu? papatyalardan hazyrlanmy? bir losyonla gözlerinize yapaca?ynyz kompres ?i?kinli?ini alyyor.

PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Bas agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.

PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari yumusatir.

PORTAKAL:C ve B Vitamini açysyndan zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalyn damarlaryn yumu?ak kalmasyny sa?lar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttyryr. Grip ve nezleyi de portakal geçirir. Suyu ?eker, ?arap kary?tyrylyr üzerine sycak su katylyr ve içilir. Kanyn durulmasyna ve temizlenmesine yardymcy olur. Hazmy kolayla?tyryr. Portakal reçeli ise karaci?eri çaly?tyryr.

REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin iyilesmesini kolaylastirir.

ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir. Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.

SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.

SALATALIK:Salataly?y zaten birçok kadyn cilt bakymy için kullanyyor. Hassas ciltlerde meydana gelen ka?yntyyy, pullanmayy ve gerginli?i ortadan kaldyryyor. Cilde yo?un bir ?ekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacyny kar?ylyyor. Salataly?yn kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabyzly?y önler, böbrek ve kalp hastalyklarynda vücutta biriken suyun atylmasyna yardymcydyr. Kalp hastalyklary ve enfeksiyonlara kar?y etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara kar?y dayanyklyly?yny artyrdy?y gibi, kolestrolü de dü?ürüyor.

SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarimsak, hücrelerin yasamasi için gerekli olan özler içerir. Sarimsak dogadaki en güçlü panzehirlerden biridir. Günümüzde bagirsak parazitleri tedavisinde kullaniliyor. Ayni zamanda hipertansiyona karsi da etkili koruma sagliyor. Uzmanlara göre çok sarimsak yemek tehlikeli olabilir. Asiri doz anemi, astim gibi hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise günde bir iki distir.

SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif içerirler. Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli beslenmis olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz. Meyveler ise C vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini arttirirlar. Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan eksik etmeyin.

SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte yararli olabilir. Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden arindirir. Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide ülserine,bagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.

SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü özellikler sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi önler. Ari ve böcek sokmalarinda bir dilim sogan aciyi alir. Sogan suyu yaniklara, kesiklere, hayvan isiriklarina faydali olur. Suyunun günde iki kere sürülmesi sigillerin kaybolmasina yardimci olabilir.

SU: Her ne kadar bazilarimiz “su bile içsem yariyor”dese de, su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan atilmasini saglar. Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.

SUSAM: Dar gelirlerinin ba?tacy olan simit, mutlulu?a giden yolda önemli bir yere sahiptir. Ya? ve Protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile kary?tyrylyp yenirse bo?az a?rysy ve bron?ite iyi gelir. Ky? aylarynda ba?y?yklyk sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.Demir bakymyndan zengindir.

TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelligi vardir. Bagirsak gazlarina iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayi besin zehirlenmelerine karsi koruyucu rol oynar.Tarçyn a?acy yapraklaryndan ve kabuklaryndan elde edilen tarçyn ya?y, ba?yrsaklary düzenler, hazmi kolayla?tyryr,a?rylary dindirir,mide kramplaryny alyr.

TURP:Böbreklerdeki mikroplary öldürür. Kum ve ta?laryn dökülmesine yardymcy olur. Karaci?er ?i?li?ini indirir. Sarylykta faydalydyr. Safra ta?larynyn dü?ürülmesine yardymcydyr. Romatizma, siyatik astym ve bron?ite faydalydyr.

TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza yansir. Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi gibi fazla olmasi da kan dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini bozar. Tuzu dikkatli kullanin.

ÜZÜM:Kyrmyzy ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20 oranynda direk olarak kana kary?an ?eker vardyr. Bedenen ve zihnen çaly?anlar için iyi bir gydadyr. Gyda ?ekli anne sütüne benzer Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra yykanyrsa cilde dirilik verir.

YERALMASI:?eker hastalary için faydalydyr. Besleyicidir. Vücudun direncini arttyryr. Kabyzly?y giderir.

YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir. Her gün 125 gr yogurt tüketmek hazimsizlik, mide ve bagirsak hastaliklarini önler. Cildi pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir. Süt sekerini laktik asite dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan dolayi beslenme uzmanlari diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.

ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadi veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalaniliyor. Körpe kök ve saplari pisirilerek yendigi gibi yatistirici ve gaz söktürücü ilaç olarak da kullanilir. Istah açicidir. Solunum yollari rahatsizliklarinda tavsiye edilir.

ZEYTYN:Zeytinya?y, safrayy artyryr. Karaci?eri çaly?tyryr. Karaci?er a?rylaryny keser. Sarylykta faydalydyr. Yaprak ve kabuklary yüksek tansiyonu dü?ürür. Kandaki ?eker miktaryny dü?ürür. Ba?yrsak solucanlarynyn dü?ürülmesine yardymcy olur.

ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardyr. Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hyzlandyryr. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlari korur. Içerdigi linolenik asit sayesinde yagsiz inek sütüne katildiginda (bir kaç damla)anne sütünden kesilmis bebekler(dört buçuk aydan sonra) için ideal dogal besin oldugu söylenir. Zeytinyaginin en önemli özelliklerinden biri de kalp, damar hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttigi gözlenmistir.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.