![]() |
Salep Yçmenin Faydalary.
Bol bol salep için
Bakyn hangi rahatsyzlyklara iyi geliyor? http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Ky? aylarynyn vazgeçilmez içeceklerinden olan salebin, kronik ishali kesici özelli?inin bulundu?u, ayryca so?uk algynly?yna ve öksürü?e de iyi geldi?i bildirildi. Uluda? Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gyda Mühendisli?i Bölümü Ba?kany Prof. Dr. Utku Çopur, AA muhabirine yapty?y açyklamada, dondurma üretiminin yany syra so?uk ky? günlerinde tüketilen ve yüzyyllardyr kullanylan bir içecek olan salebin, Türkiye''nin çe?itli bölgelerinde do?al olarak yeti?en bazy orkidelerin yumrularyndan elde edildi?ini belirtti. Salebin, so?uk günlerde vücudu sycak tutan, so?uk algynly?yna kar?y direnç veren, özellikle sütle hazyrlandy?ynda besleyici, geleneksel bir içecek oldu?unu ifade eden Çopur, salebin kronik ishali kesici etkisinin bulundu?unu vurgulady. ''''AFRODYZYAK ETKYSY DE VAR'''' Çopur, salebin yapyldy?y orkide yumrularynyn içinde bulunan bazy maddelerin, bo?altym sistemi hastalyklarynda tedavi edici özelli?i bulundu?una dikkati çekerek, ?unlary söyledi: ''''Salebin ba?yrsak rahatsyzlyklaryna, so?uk algynlyklaryna ve öksürü?e kar?y etkileri halk arasynda çok eski dönemlerden beri bilinmekte ve bu içecek yaygyn olarak kullanylmaktadyr. Ayryca afrodizyak etki göstermektedir. Türklerin saleple tany?masy çok eski dönemlere rastlamaktadyr. Yslamiyetin kabulüyle birlikte, Yslam dininin yasaklady?y ?arap ve kymyz gibi alkollü içkilerin yerini boza, ?yra ve salep gibi alkolsüz içecekler almy?tyr. ?yra daha çok yaz aylarynda tercih edilirken, boza ve sycak servis edilen salep ky? aylarynda içilmektedir. Osmanly Ymparatorlu?u döneminde padi?ahlar için hazyrlanan kuvvet macunlaryna zencefil, ki?ni?, sinameki, çörekotu, Hindistan cevizi, anason gibi birçok ?ifaly bitkinin yany syra salep de eklenmekteydi. Yine o dönemde ky? aylarynda sokaklarda gü?ümlerle salep satylmakta, büyük ve kulpsuz porselen fincanlarda salep içilmekteydi.'''' ''''1 KYLO KURU SALEP YÇYN 2 BYN 600 ORKYDE'''' Prof. Dr. Çopur, botanik uzmanlarynyn, dünya tybbi bitki ticareti syralamasynda 3. syrada bulunan Türkiye''de, salebin, do?al ortamlarynyn tahrip edilmesi ve a?yry söküm yüzünden yok olmaya ba?lady?yny belirttiklerini dile getirerek, 1 kilogram kuru salep elde edebilmek için ortalama 2 bin 600 civarynda orkideye ihtiyaç oldu?una i?aret etti. Türkiye''de yylda 30 milyon civarynda, 40 farkly orkide türü yumrusunun toplandy?ynyn tahmin edildi?ine de?inen Çopur, ?unlary kaydetti: ''''Bu nedenle Tarym ve Köyi?leri Bakanly?y tarafyndan salep ihracaty yasaklanmy?tyr. E?er, alternatif çözümler üretilmezse salep orkideleri, a?yry söküme ba?ly olarak yok olma tehlikesiyle kar?y kar?yya kalacaktyr. Salep orkidelerinin do?al çevrelerinde bolla?tyrylmasy ve uzun vadede bu orkidelerin korunmasy, sorunun çözümüne katkyda bulunacaktyr. Bazy türlerinin yalnyzca Türkiye''de yeti?ti?i, geleneksel içece?imizin ham maddesini olu?turan ve ünlü Kahramanmara? dondurmasyna katylyk, esneklik ve lezzet vermesi için kullanylan, ayryca ilaç ham maddesi olarak da yararlanylan salebin, elde edildi?i bitkilerin kültüre alynyp yeti?tiricili?i artyrylarak yok olmasynyn önlenmesi, acilen ele alynmasy gereken bir konudur.'''' |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.