ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Gyda Zehirlenmesi Belirtileri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234288)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 01:09 PM

Gyda Zehirlenmesi Belirtileri
 
GIDA ZEHYRLENMELERY - GIDA ZEHYRLENMESY
Gyda zehirlenmeleri; ço?unlukla bayatlamy? ve bozuk yiyecekler veya bayat balyk yedikten sonra görülür.

Belirtileri: Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarynda a?ry ve kramplar vardyr. Ba? dönmesi, halsizlik, mide a?rysy ve bulanyk gördü?ünden ?ikayet eder. Bazy hastalarda kabyzlyk, bazylarynda da ishal görülür. Yapylacak ilk i?, hastayy kusturmaktyr. Gerekiyorsa suni solunum da yapylyr. Vakit kaybetmeden hastaneye ***ürülür.

Gyda zehirlenmesi nedenleri ;
Çok yaygyn olan gyda zehirlenmesi ?ekillerini ?u dört synyfa ayyrabiliriz: 1. Kimyasal zehirlerden ileri gelenzehirlenme,
2. Zehirli bitki veya hayvanlardan ileri gelen zehirlenme,
3. Bakteriler tarafyndan yapylan toksinlerden ileri gelen zehirlenme,
4. Protozoa, ba?yrsak kurtlary ve nematodlaryn sebep olduklary hastalyklar

GIDA ZEHYRLENMELERYNDEN KORUNMA
Gyda zehirlenmelerin önlemekte personel hijyeni, paketleme ve ta?ynma, pi?irme ve tekrar saklama dikkate alynmalydyr. Bakterilerin ço?almasy sycaklyk, rutubet kendileri için uygun besin, nötral pH ve beklemeye ba?lydyr. Sycaklyk için gyda ysytylyr veya so?utulur. Rutubet için kurutma yapylyr. Bakteriler için uygun besin olan et, süt ve yumurtaya ?eker, tuz, ya? katylyr. Nötral pH as pH’a dönü?türülür. Hazyrlanan gyda ortaklykta byrakylmaz ve böylece toksit etkene ço?alma ortamy sa?lanmaz.
Gydalaryn hazyrlanmasy ve ta?ynmasyndan sonra en önemli nokt saklanmasydyr. Saklanmaya ait bilgiler Tabloda görülmektedir.
Tablo: Gydalar için So?uk Saklamanyn Prensipleri
Gyda Cinsi Saklama Standardy
Dondurulmu? Gydalar -18-30 °C arasynda
Balyk ve di?er deniz ürünleri0-5 °Carasynda
Et, Ku? ve kümes hayvanlary0-4 °Carasynda
Süt ürünleri 4-8 °Carasynda
Muz hariç meyveler, sebzeler 7-10 °Carasynda
ve di?er çabuk bozulur gydalar
Tüm çabuk bozulan gydalar için 10 °C
maksimum müsaade ysysy


Gyda Güvenli?inin Önemi ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri
Gyda zehirlenmeleri toplum sa?ly?yny ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Sa?lyktaki olumsuz etkileri nedeniyle çaly?amamazlyk ya da verimsiz çaly?abilme gibi i?gücü kayyplary ve sa?lyk harcamalary ekonomik kayyplary olu?tururken, gyda zehirlenmeleri ölümlere de neden olabilmektedir.



Türkiye’de sa?lykly rakamlar bulunmamakla birlikte, gyda güvenli?i sistemini kurmu?, sürekli denetimlerini yapan, e?itim ve gelir düzeyi Türkiye ortalamasynyn oldukça üzerinde olan Yngiltere’de, yylda 4.5 milyon insan gyda zehirlenmelerine maruz Kalmaktadyr. Ancak bunlardan sadece 750 000 ki?inin hekime ba?vurdu?u belirtilmektedir. Salmonella ve Campylobacter zehirlenmelerinin (yylda yakla?yk 500 000 vaka) en syk kar?yla?ylan zehirlenme oldu?unu saptanmy?tyr. Yylda yakla?yk 50-60 ki?inin de gyda zehirlenmeleri sonucunda öldü?ü belirtilmektedir.

Zehirlendik ?imdi ne yemeliyiz?
Hiç bir ?ey yememek yanly? bir davrany?tyr.Ba?yrsak bozulmalarynyn giderilmesinin en güzel tedavisi doktorumuzun önerdi?i yiyeceklerden yemek olacaktyr.Enerji açy?ynyn kapatylmasy için gerekli olan ?ekerli besinler ve yine syvy gereksinimini kar?ylamak için bol miktarda syvy almalyyyz.Tuzlu krakerler, çorbalar, yo?urt, kola, pirinç lapasy gibi yiyecekleri yememiz kolayly?y ve ishalin vermi? oldu?u enerji açy?yny en aza indirmemiz açysyndan bize faydaly olabilirler.Ate? dü?ürücü ve ba?yrsak düzenleyici ilaçlarymyzy doktor tavsiyesi do?rultusunda kullanabiliriz




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.