![]() |
Gyda Zehirlenmesi Belirtileri
GIDA ZEHYRLENMELERY - GIDA ZEHYRLENMESY
Gyda zehirlenmeleri; ço?unlukla bayatlamy? ve bozuk yiyecekler veya bayat balyk yedikten sonra görülür. Belirtileri: Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarynda a?ry ve kramplar vardyr. Ba? dönmesi, halsizlik, mide a?rysy ve bulanyk gördü?ünden ?ikayet eder. Bazy hastalarda kabyzlyk, bazylarynda da ishal görülür. Yapylacak ilk i?, hastayy kusturmaktyr. Gerekiyorsa suni solunum da yapylyr. Vakit kaybetmeden hastaneye ***ürülür. Gyda zehirlenmesi nedenleri ; Çok yaygyn olan gyda zehirlenmesi ?ekillerini ?u dört synyfa ayyrabiliriz: 1. Kimyasal zehirlerden ileri gelenzehirlenme, 2. Zehirli bitki veya hayvanlardan ileri gelen zehirlenme, 3. Bakteriler tarafyndan yapylan toksinlerden ileri gelen zehirlenme, 4. Protozoa, ba?yrsak kurtlary ve nematodlaryn sebep olduklary hastalyklar GIDA ZEHYRLENMELERYNDEN KORUNMA Gyda zehirlenmelerin önlemekte personel hijyeni, paketleme ve ta?ynma, pi?irme ve tekrar saklama dikkate alynmalydyr. Bakterilerin ço?almasy sycaklyk, rutubet kendileri için uygun besin, nötral pH ve beklemeye ba?lydyr. Sycaklyk için gyda ysytylyr veya so?utulur. Rutubet için kurutma yapylyr. Bakteriler için uygun besin olan et, süt ve yumurtaya ?eker, tuz, ya? katylyr. Nötral pH as pH’a dönü?türülür. Hazyrlanan gyda ortaklykta byrakylmaz ve böylece toksit etkene ço?alma ortamy sa?lanmaz. Gydalaryn hazyrlanmasy ve ta?ynmasyndan sonra en önemli nokt saklanmasydyr. Saklanmaya ait bilgiler Tabloda görülmektedir. Tablo: Gydalar için So?uk Saklamanyn Prensipleri Gyda Cinsi Saklama Standardy Dondurulmu? Gydalar -18-30 °C arasynda Balyk ve di?er deniz ürünleri0-5 °Carasynda Et, Ku? ve kümes hayvanlary0-4 °Carasynda Süt ürünleri 4-8 °Carasynda Muz hariç meyveler, sebzeler 7-10 °Carasynda ve di?er çabuk bozulur gydalar Tüm çabuk bozulan gydalar için 10 °C maksimum müsaade ysysy Gyda Güvenli?inin Önemi ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri Gyda zehirlenmeleri toplum sa?ly?yny ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Sa?lyktaki olumsuz etkileri nedeniyle çaly?amamazlyk ya da verimsiz çaly?abilme gibi i?gücü kayyplary ve sa?lyk harcamalary ekonomik kayyplary olu?tururken, gyda zehirlenmeleri ölümlere de neden olabilmektedir. Türkiye’de sa?lykly rakamlar bulunmamakla birlikte, gyda güvenli?i sistemini kurmu?, sürekli denetimlerini yapan, e?itim ve gelir düzeyi Türkiye ortalamasynyn oldukça üzerinde olan Yngiltere’de, yylda 4.5 milyon insan gyda zehirlenmelerine maruz Kalmaktadyr. Ancak bunlardan sadece 750 000 ki?inin hekime ba?vurdu?u belirtilmektedir. Salmonella ve Campylobacter zehirlenmelerinin (yylda yakla?yk 500 000 vaka) en syk kar?yla?ylan zehirlenme oldu?unu saptanmy?tyr. Yylda yakla?yk 50-60 ki?inin de gyda zehirlenmeleri sonucunda öldü?ü belirtilmektedir. Zehirlendik ?imdi ne yemeliyiz? Hiç bir ?ey yememek yanly? bir davrany?tyr.Ba?yrsak bozulmalarynyn giderilmesinin en güzel tedavisi doktorumuzun önerdi?i yiyeceklerden yemek olacaktyr.Enerji açy?ynyn kapatylmasy için gerekli olan ?ekerli besinler ve yine syvy gereksinimini kar?ylamak için bol miktarda syvy almalyyyz.Tuzlu krakerler, çorbalar, yo?urt, kola, pirinç lapasy gibi yiyecekleri yememiz kolayly?y ve ishalin vermi? oldu?u enerji açy?yny en aza indirmemiz açysyndan bize faydaly olabilirler.Ate? dü?ürücü ve ba?yrsak düzenleyici ilaçlarymyzy doktor tavsiyesi do?rultusunda kullanabiliriz |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.