![]() |
Yazyn En Sa?lykly Yiyecekler
16 Haziran 2009
Yazyn en sa?lykly yiyecekleri! Yaz geldi sofralar zengiledi. Bazy yiyecekler var ki ömre ömür katyyor... http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Karpuz, kansere kar?y koruyucu özelli?i olan A ve E vitaminlerinden daha etkili laykopen içeriyor. Domatesin içindeki laykopen ise, antioksidan etkisi nedeniyle gö?üs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azaltyyor. Yaz aylarynda meyve-sebze çe?idindeki arty?lardan yararlanmak gerekti?ini belirten uzmanlar, meyve ve sebzelerin günde 6-7 ö?ün tüketilmesini istiyor. Y?te o uyarylar; Ba?ta kanser, kalp hastalyklary, sindirim sistemi hastalyklary gibi bir çok hastaly?yn önlenmesinde, kan ?ekerinin düzenlenmesinde, kabyzlyk gibi hastalyklaryn engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük rol oynamaktadyrlar. Ayryca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Ye?il biber, maydanoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandyr. Yumurta, süt ve türevleri , havuç, kayysy gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fyndyk, badem gibi ya?ly tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini antioksidandyr. Y?TE MEVSYMYN EN SA?LIKLI YYYECEKLERY! Üzüm: Vücudu zararly madde etkilerine kar?y koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalyklary ve kansere kar?y koruyan üzümü bol bol tüketmelisiniz. Karpuz: Karpuzun içerdi?i laykopen maddesinin, kansere kar?y koruyucu özelli?i oldu?u bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili oldu?u saptanmy?tyr. Kayysy: Yçindeki beta karoten adly madde hücrelere saldyran molekülleri kontrol altyna alarak, kanseri önler. Ba?yrsaklaryn çaly?masyna yardymcy olur. Bir kayysy ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten orany da o kadar yüksektir. Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle gö?üs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azaltty?y bilinmektedir. Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, ?eker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir. ?eftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.