![]() |
Light Ürünlerin Zararlary
?i?manly?yn küresel bir tehdit haline gelmesi ve görülme sykly?ynyn hyzla artmasyyla birlikte light ürünlerin tüketiminde de büyük bir arty? ya?anyyor. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmany Dyt. Seçil Kenar, light ürünlerin miktarynda ve çe?idinde tehlikeli bir arty? ya?andy?yna dikkati çekerek ?unlary söyledi: "Zayyflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin çok dü?ük kalorili veya kalorisiz oldu?u sanmasyndan dolayy, günlük tüketilen light ürün miktarynda ve çe?idinde büyük bir arty? gözlemliyoruz. Bu arty? ayny zamanda günlük alynan kalori miktarynyn da artmasyna neden oluyor. Az ya?ly-diyet-light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasynda ciddi farklar bulunmuyor. Yani bu ürünler referans ürüne göre çok az veya kalorisiz de?ildir. Tüketicide bu gydalaryn üzerindeki etiket kavramyny de?erlendirme ?ekli "daha az kalorili bunu alayym" ya da "bu diyet bunu daha çok yiyebilirim" olursa light - diyet tüketilerek total olarak daha fazla kalori alynmy? oluyor. Örne?in light tatlylarda sükroz molekülü yerine yapay tatlandyrycylar kullanyldy?y halde oldukça fazla kalori de?erleri vardyr. Fakat ki?iler ?eker içermedi?i için bu besinleri çok fazla tüketebilmektedirler."
Diyabetik gydalary zayyflamak için tüketmeyin! Kilo vermek isterken yapylan hatalardan birinin de özel hastalyklary bulunan ki?iler için üretilen gydalaryn bilinçsizce tüketilmesi oldu?unu belirten Dyt. Kenar ?öyle devam etti: “Diyet döneminde yapylan en büyük hatalardan sa?lykly bireylerin, özel hastalyklarda tüketilmek için üretilen ürünleri bilinçsizce ve sykça tüketmeleridir. Daha az kalori alayym, zayyflayayym veya kilomu koruyayym derken bu gydalar ile tüketici daha fazla kilo bile alabilmektedir. Burada önemli olan yeterli ve dengeli bir beslenme aly?kanly?yny hayatymyza yerle?tirmek ve bu tür besinleri satyn alyrken besin de?erlerini ve referans ürünleri arasyndaki farklary etiketten okuyup, de?erlendirip tüketmektir. Unutmamak gerekir ki asla bir besin gyda teknolojisinin müdahalesiyle sihirli bir hale getirilemez.” Etiket kontrolünün devletin denetiminde olmasy gerekti?inin altyny çizen Dyt.Seçil Kenar ?unlary söyledi: “Besinleri; karbonhidrat, ya?, protein, mineraller ya da vitaminler açysyndan analiz etmek tabii ki tüketici için mümkün de?ildir. Bu de?erler ancak laboratuar ?artlarynda bilimsel analizlerle bulunur. Bu yüzden tüketicinin etiket bilgilerini do?ru - yanly? olarak de?erlendirmesi de mümkün de?ildir. Etiket kontrolünün hukuksal yaptyrymlaryyla devletin denetiminde olmasy bizce en makul yoldur.” |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.