![]() |
Gebelikte Vitaminler Ve Kaynakları
Gebelikte Vitaminler ve Kaynakları
VİTAMİN A: Yeşil yapraklı sebzeler de bulunur.Normal bir diyette yeterince vitamin A vardır.Ek verilmeye ihtiyaç yoktur. VİTAMİN B1:Süt ve çiğ tahıllarda bulunur diyetle yeterince alınır bu nedenle ek verilmesine gerek yoktur. VİTAMİN B2: Yeşil sebzelerde, süt , yumurta ve balık da bulunur ek olarak verilmesine gerek yoktur. VİTAMİN B6: Başlıca kaynağı sebzelerdir .Ek verilmesine gerek yoktur. VİTAMİN B12:En önemli kaynak hayvansal ürünlerdir.Eksikliği çok nadirdir ancak çok katı vegetaryanlar da görülebilir.Et yemeyenler hayvansal ürünleri kullanılırlarsa eksiklik görülmez. VİTAMİN C: Meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur.Eksikliği nadirdir. VİTAMİN D: Sütte bulunur ayrıca vücut tarafindan kullanılabilmesi için günes ışığı önemlidir. VİTAMİN E: Hayvansal protein ve yağ da bulunur.Diyetle alım yeterlidir. VİTAMİN K:Yeşil yapraklı sebzeler ,domates süt ürünleri,yumurtada bulunur anneden bebeğe geçişi sınırlıdır bu nedenle doğum dan sonra bebeğe iğne olarak yapılir.Diyetle alım anne için yeterlidir. FOLIC ASIT :Zenginleştirilmiş tahıllarda ,kuru fasulye gibi kuru gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur .Gebelikden 3 ay önce başlanması ve ilk üç ayda kullanımı nöral tüp defektinin(bebeklerde sırt açıklığı) önlemesi açısından önemlidir. NIASIN:Kümes hayvanları ,balık da bulunur.Diyetle yeterince sağlanır.Ek olarak verilmesine ihtiyaç yoktur. Op.Dr.Mehmet KOÇ Kaynak: Kadındoktoru |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.