![]() |
1000'E Ulaşsaydı Yaşarmıydı?
Japonya'ya atom bombasi atildiginda 2 yasinda olan bir kiz, 12 yasina geldiginde maruz kaldigi radyasyon nedeniyle kansere yakalanmis.
Savasta oksuz ve yetim kalan zavallicik hastaneye yatirilmis. Ama durumu umitsizmis. Hastanedeki tum doktorlar, kucuk kizin olumu icin gun sayarken, kucuk Japon kizi hayat doluymus. Koridorlarda kosuyor, oynuyor ve diger hastalara yardim ediyormus. Hastalarin arasinda en sevdigi kisi ise 80 yaslarinda, kendisi gibi kanser olan yasli bir kadinmis. Kucuk Japon kizi, olum dosegindeki bu yasli kadini hic yalniz birakmamis. Kadin olmeden hemen once "Benim icin cok gec ama, bizim inanisimiza gore; eger bir kisi kagittan 1000 tane turna kusu yaparsa, her istedigi kabul oluyor. Ben yapamadim, sen yap ve kurtul" demis ve son nefesini vermis. Kucuk Japon kizi cok uzulmus ama hayatta kalma arzusuyla geleneksel Japon sanati olan origamiyle kagitan turna kuslari yapmaya baslamis. Nese icinde calistigindan ilk baslarda cok hizli yapiyormus. 1000 tane turna kusu yapmasi isten bile degilmis. Ama sagligi da hizla bozuluyormus. Bu hazin oyku once yerel, sonra da uluslararasi basinda yer almis. Dunyanin dort bir yanindan insanlar kiza, binlerce turna kusu gondermeye baslamis. Ama kucuk Japon kizi, haberler basinda ciktiginda elini kipirdatamaz hale gelmismis. Hayatta son saatlerini 637. kusu yaparak gecirmis. Kusu bitirmis, gozleri kapanirken hemsireler ve hastabakicilar, postadan cikan yuzlerce origami kusuyla odasina girmisler. Ama kucuk Japon kizi yuzunde bir tebessum yataginda cansiz yatiyormus. Postacilar aylarca kagittan turna kusu tasimislar hastaneye. Sayisi milyonlara ulasan turna kuslari Japonya'da bir muzede sergileniyor. .. Belki batıl inanç diyebilirsiniz inanıyor yada inanmiyor olabilirsiniz ama o minik kız 1000'E ulaşsaydı yaşarmıydı? |