ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Şaşırtıcı / Ürpertici Hikayeler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=634)
-   -   Balıkçıları Korkutan Balık (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=221399)

Prof. Dr. Sinsi 07-13-2012 03:19 AM

Balıkçıları Korkutan Balık
 
Balıkçıları korkutan balık

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Muğla’nın Datça ilçesinde yaralı halde sahile vuran yaklaşık 150 kilogram ağırlığındaki "Ay Balığı", görüntüsü nedeniyle balıkçıları korkuttu.

Yaralı olarak sahilde bulunan ve kısa süre sonra ölen yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki "Ay Balığı"nı yakından inceleyen balıkçılar ve köylüler şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Yaralı balığı kıyıya 25 metre mesafede fak ettiğini anlatan Mehmet Özdemir, bölgede ilk defa böyle bir balığa rastladığını belirterek, "Balık, çirkin görüntüsü ve sırtındaki yarım metrelik kanadıyla çok ürkütücü görünüyordu.
Önce korktum. Yakından inceleyince yaralı olduğunu fark ettim ve bir süre sonra da balığın öldüğünü anladım. Ölen balığı 3-4 arkadaş güçlükle kaldırabildik" dedi.
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halit Filiz, AA muhabirine balığın fotoğraflarını inceledikten sonra yaptığı açıklamada, Datça’da bulunan balığın bilimsel isminin "Mola Mola" olduğunu ve Türkiye’de, "Pervane Balığı", "Ay Balığı" gibi isimlerle bilindiğini belirterek, "En büyükleri ağzından kuyruğuna kadar 3 metre, sırt yüzgecinden anal yüzgecine kadar 4 metre ve 2 ton ağırlığa kadar varabilirler. Ay balığının derisi oldukça kalın ve serttir. Bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Ay balıklarının yüzgeçleri sivridir ve köpek balığınınkine benzer. Sudan dışarıya dikilen sivri yüzgecini görenler, ay balığını köpek balığı zannedebilirler" diye konuştu.
Filiz, Ay Balığı’nın kozmopolit bir tür olduğunu, tüm tropik ve ılıman denizlerde bulunabileceğine işaret ederek, "Yaz aylarında Akdeniz’de de görülebilirler. Çeşitli zamanlarda Alanya, İskenderun civarlarında ölü olarak kıyıya vurmuş örnekleri bilinmektedir. Çıkardığı kötü koku nedeniyle eti yenmez.
Eti yenilmediğinden, insanlar için hiçbir değeri söz konusu değil. Ay balıklarının sayıları denizlerin kirlenmesiyle azalmaya devam ediyor" dedi.
Bu arada Filiz, balığı yakından incelemek üzere balıkçılardan talep edeceğini de söyledi.

Mynet

Prof. Dr. Sinsi 07-13-2012 03:19 AM

Balıkçıları Korkutan Balık
 
http://www.webhatti.com/images/smilies/jawdown[1].gif Ben de Muğla'da oturuyorum ve zamanımın çoğu Datça'da geçiyor.Ama bunu ilk defa duydum. Datça'ya bir yunus gelmişti.O zaman biliyordum ama bu ay balığını şimdi duydum.
Bilgi için teşekkürler

Prof. Dr. Sinsi 07-13-2012 03:20 AM

Balıkçıları Korkutan Balık
 
ay balığı bilinen bir balık ama bırak datçayı türkiye kıyılarında ilk defa duydum bende
ne güzel yer değilmi datça gençliğimde her yaz ordaydım diyebilirim şimdiki halini bilemem çok gelişmiştir o doğallığı kaldımı acaba muhteşem güzel bir yerdi ah ahhh


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.