ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Şaşırtıcı / Ürpertici Hikayeler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=634)
-   -   Pastırmanın Tarihi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=219603)

Prof. Dr. Sinsi 07-13-2012 08:19 AM

Pastırmanın Tarihi
 
Pastırma çiğ etin baharatlar ile kurutulmasıyla yapılan bir yiyecektir. Günümüzde Kayseri pastırma üretim kentidir. Yapılışında kullanılan çemen aromasının en belirgin özelliğidir. Türklerin dünya mutfağına kazandırmış olduğu nadide lezzetlerden biride pastırmadır. Eski bir Türk yiyeceği olan pastırmanın tarihi Orta Asyada yaşayan Oğuz ve Hun Türklerine kadar ulaşmaktadır. Yolculuğa giden Türkler kolay ve besleyici olması için yanlarına tuzlanmış sığır ve benzeri etlerden alırlardı. Bu etleri deri dağarcıklar (kılıflar) içine bazen de açıktan atın eyerine bağlayarak bacaklarının arasında iyice sıkıştırırlardı. Tuzlanmış et paçaları haftalar süren yolculuk esnasında basıla basıla pastırma haline gelirdi

Bu yiyecek belki tarihinin ilk fast food yiyeceği olmuştur. Yemek pişirmek için vakti olmayan yolcu veya savaşçı hiç zaman kaybetmeden bu besleyici etlerden yerdi. Pastırma Türkler vasıtasıyla Rumeliye Balkanlara ve çevresine götürülmüştür. Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma Anadolunun ortasındaki Kayseriyi kendine yurt edinmiş sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.