ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Şaşırtıcı / Ürpertici Hikayeler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=634)
-   -   Varsayılan Bu Dili Sadece 3 Kişi Konuşuyor. (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=217556)

Prof. Dr. Sinsi 07-13-2012 01:45 PM

Varsayılan Bu Dili Sadece 3 Kişi Konuşuyor.
 

Bu dili sadece 3 kişi konuşuyor.








Dünyada sadece 3 kişinin konuştuğu Dusner dilini korumak için bilim adamları görevlendirildi.
Oxford üniversitesi, dünyada konuşan sadece 3 kişinin kaldığı Dusner dilini kurtarmak için Endonezya'nın Papua adasında bir bilim adamları ekibi gönderdi.
Papua'nın ormanlarının derinliklerindeki balıkçı köyünde konuşulan dili Dil bilimi, Filoloji ve Fonetik Fakültesi araştırmacıları keşfetmişler ve geçen Ekim'de Dr. Suriel Mofu dili kayıt altına almak için Endonezya'ya gitmişti.
Ancak Dr. Mofu'nun gitmesinin akabinde bölgeyi sel suları basmış ve Oxford ekibi Dusner dilini konuşan 60 yaşındaki kadınla 70'lerindeki iki erkeğin hayatta kalıp kalmadığını saptayamamışlardı.
Dr. Mofu'nun artık Dusner dilini konuşan kişilerle temas kurabildiği ve dilin sözlüğünü ve gramerini hazırlama projesinin başlayabileceği belirtildi.
Dili konuşanların bu kadar azalmasının nedeninin, pek çok yerlinin çocuklarına, eğitim alma ve iş bulmada faydalı olacağı düşüncesiyle Malay dilini öğretmesi olduğu belirtiliyor.
Dusner dili halen sadece evlilik gibi özel törenlerde kullanılıyor.
Yapılan tahminlere göre, dünyada bilinen 6 bin dilin yarısı gelecek 50 yılda tamamen kaybolacak.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.