ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Bakla Borani - İsparta (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=195724)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 12:14 PM

Bakla Borani - İsparta
 
Bakla Borani - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta





Malzemeler:

1 kg bakla

1 kase bulgur

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

1 çay bardağı sıvıyağ

Üzerini süslemek için 4 kaşık kızartılmış kaymak

Yapılışı:

1 kg baklanın baş kısımları kopartılıp temizlenir, bol suda yıkanır. Ardından 1santim genişliğinde minik minik doğranır. Doğranmış baklalar orta ocak ateşte derin bir tencereye konularak yarım çay bardağı sıvıyağ ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek harmanlanır. Baklaların sararması için 1 tatlı kaşığı şeker serpilerek kavrulur. Sararan baklaların üzerine kaynamış su ilave edilir. (su seviyesi baklaların biraz altında kalması gerekir.) Düdüklü tencerede yapılırsa buharı çıkınca 5 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Bol suda pişen baklalar tencereye alınıp orta ocak ateşe konularak içerisine 1 kase pilavlık bulgur eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında kısık ateşe alınıp 45 dakika pişmesi gerekir. Bir kaseye yoğurt ve 2 diş sarımsak ezilerek karıştırılır. Sarımsak tercihe göre rende de yapılabilir. Ancak yoğurdun süzme olup içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip harmanlanması gerekir. Baklalar suyunu çekince sarımsaklı süzme yoğurt üzerine yayılıp harmanlanır. Ardından servis tabağına alınarak üzerine kızartılmış kaymak yağı serpilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yapılış süresi 1 saattir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.