ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Zeytinyağlı Midye Dolması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=195418)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 11:25 AM

Zeytinyağlı Midye Dolması
 
Zeytinyağlı Midye Dolması Tarifi - Zeytinyağlı Midye Dolması Yapılışı - Zeytinyağlı Midye Dolması Malzemeleri




İç Malzemesi

2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın.)

1 su bardağı zeytinyağ

4 orta boy soğan

1 çorba kaşığı çam fıstığı

2 çorba kaşığı kuş üzümü

Yarım demet maydanoz, dereotu

2 çay kaşığı kuru nane

2 çay kaşığı tuz

limon

1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker


İç malzemesinin hazılanışı:


1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.


2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.


3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye

kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.


4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.


5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.


6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).


7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


Midyelerin hazırlanışı:


1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.


2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.


3- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.


4- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.


5- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur.


6- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.


7- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.