ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Etli Sebze Dolması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=195155)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 12:08 PM

Etli Sebze Dolması
 
Etli Sebze Dolması Tarifi - Etli Sebze Dolması Nasıl Yapılır - Etli Sebze Dolması Malzemeleri


İçindekiler:

500 gr Banvit Kırmızı Dana Kuşbaşı (ince kıyılmış)

2 adet orta boy patlıcan (enine 2`ye kesilmiş)

2 adet orta boy kabak (enine 2`ye kesilmiş)

3 adet orta boy domates

500 gr dolmalık biber

50 gr nohut (ıslatılmış)

300 ml su

3 çorba kaşığı tereyağı

3 adet orta boy soğan (ince kıyılmış)

75 gr pirinç (yıkanmış)

2 demet maydanoz

(yapraklanmış, ince kıyılmış)

1,5 tatlı kaşığı zerdeçal

Tuz, tane karabider (arzu edilen miktarda, dövülmüş)


Tarif:

• Patlıcanları, düz bir zeminde hafifçe bastırarak ezip, içlerini yumuşatın. Dikkatlice içlerini boşaltıp, ayırın. Kenarlarına hafifçe tuz serpip, 10-15 dak. dinlendirin ve iyice yıkayıp, ters çevirerek süzün. Patlıcan içlerini ince kıyın.

• Keskin kenarlı bir tatlı kaşığı ile kabakların içlerini dikkatlice boşaltın.

• Domateslerin 4 tanesinin üzerlerinden 0.5 cm kalınlığında kapak kesip, içlerini dikkatlice boşaltarak ayırın. Çıkardığınız içleri ince kıyın. Kalan domatesleri dolmaların üzerine kapak olacak şekilde iri doğrayın.

• Dolmalık biberlerin sap kısmından içeri doğru hafifçe bastırarak veya sap kısmının etrafını keserek tohumlu kısmını çıkarın.

• Nohutların süzün. Üzerlerine çıkıncaya kadar su koyup, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 30-35 dak. pişirin.

• Nohutları süzüp, kağıt havlu üzerine alın ve kabuklarını temizleyin.

• Etlere suyun yarısını ekleyip, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15-20 dak. pişirin. Gerekirse biraz daha su ekleyin. Pişince süzüp, suyunu ayırın.

• Tereyağını ısıtıp, soğanları katın. Orta ateşte ve karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dak. soteleyin.

• Karıştırmaya devam ederek sırasıyla, etleri katıp 3-4 dak., patlıcan içlerini ilave edip, 3-4 dak., domates içlerini ekleyip, 5 dak. pişirin.

• Etli karışıma, nohut, pirinç ve maydanozu ekleyip, 1-2 kez karıştırın. Tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal serpip, tekrar iyice karıştırın.

• Kalan zerdaçal ile arzu edilen miktada tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Karışımdan çok az miktarda patlıcan ve kabakların içlerine serpip, parmak uçlarınızla hafifçe ovun.

• Hazırladığınız harcı sebzelerin içine çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Üzerlerini hazırladığınız domatesler ile kapatıp, tencereye dizin. Üzerine ayırdığınız et suyunu ve kalan suyu gezdirin.

• Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20- 25 dak. pişirin. Sıcak servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.