ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Evde Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=182716)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 02:31 AM

Evde Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır?
 
cevizli sucuk - evde cevizli sucuk yapımı - cevizli sucuk nasıl yapılır - evde kolay cevizli sucuk yapalım





EVDE CEVİZ SUCUĞU YAPIMI


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Evde ceviz sucuğu yapmak aslında çokta meşakkatli değilmiş. Biraz cesaret, biraz gayret bir de malzemeler bir araya getirince hem ekonomik, hem hijyenik, hem çok zevkli en önemlisi de lezzetli bir sonuç ortaya çıkıyor.


Benim ilk defa yapımına şahit ve dahil olduğum yöresel deyişle şeker sucuğu yapmak güzel bir deneyimdi. Fıstık ve fındık kullanılarak da yapılsa da benim tercihim cevizliden yana.


İçindekiler: Ceviz (kurumamış, kuruysa nemlendirilmiş), üzüm pekmezi, su, az miktarda şeker, kabartma tozu, nişasta, un.

Malzemeler: İğne, iplik ve askı.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Taze cevizler kırılır ve bir kanadı (çeyrek) ipe dizilir. Cevizler kuru ise nemlendirilmelidir ki iğne battığında kırılma olmasın.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Evde bu işlemleri yapmanın en iyi yöntemi cevizleri askıya bağlamaktır. Bağlanan cevizler kuruyana kadar bir kaç gün bekletilir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Cevizler kuruduğunda batırma işlerimin yapılması için pekmez sulandırılarak kıvamı ayarlanır ve kaynatılır


.http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Diğer taraftan nişasta, un, şeker, kabartma tozu (yumuşak kalabilmesi için) sulanmış pekmezden ayrılan soğuk kıvamla özleştirilir .


.http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Ve yavaş yavaş kaynayan pekmeze aktarılarak hızlı hızlı karıştırılmalıdır.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Köpürmeye başlayan kıvama aşama aşama karışım aktarılmalıdır aksi halde taşabilir


.http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Pelte kıvamına gelene kadar pişirilmelidir



.http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Dibine tutmaması için derinden ve homojen karışım sağlanmalıdır


.http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Köpüğü mutlaka tatmalısınız bu ayrı bir lezzettir. Hatta köpükten yapılan beyaz sucuk vardır ki kol kuvveti gerektirir ve evde yapımı sanırım henüz denenmemiştir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



İşte en zevkli tarafı; cevizlerin kıvama batırılma anı



.http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Cevizler kıvama sıcak sıcak bir kaşık yardımıyla batırılmalıdır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Bu işlem asıldıktan bir süre sonra bir daha tekrarlanır. Çift kat batırılma sağlanır.
Batırma işleminden sonra damlalar azalana kadar kıvam üzerinde, damlalar tamamen bitene kadar da başka bir kap üzerinde bir süre daha bekletilir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Balkona asarak kurutabilirsiniz, yağmur tehlikesine karşı içeride çamaşırlıkta da kuruyabilir.
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Askılar mandalla sabitlenmelidir ki kaymalar oluşmasın.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kurutma bir hafta devam eder sonrasında yemeye hazır ve nazırdır.








Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.