![]() |
Cevizli Ekmek
evde ekmek nasıl yapılır - cevizli ekmek tarifi - ekmek yapılışı - cevizli ekmek yapımı
Cevizli ekmek malzemeleri 200 gr ceviz içi 18 gr taze maya 2 yemek kaşığı bal 250 ml ılık su 40 ml zeytinyağı 400 gr un 100 gr tam buğday unu 8 gr tuz Cevizli ekmek hazırlanışı Ceviz içlerini fırında ya da ocak üzerinde, yakmadan 10 dakika kavurun. Daha sonra bıçak yardımıyla ufak doğrayın. Maya ve balı karıştırın ve 10 dakika bekletin. Zeytinyağını ilave edin. Un, tuz ve kavrulmuş cevizleri karıştırıp, azar azar mayalı karışıma ilave edin ve karıştırın. Karıştırırken ellerinizi mutlaka unlayın. 10 dakika kadar yoğurun. Yoğururken biraz un ilave edebilirsiniz. Elde edeceğiniz hamur elastik, nemli ancak elinize yapışmayan bir hamur olmalı. İçi hafifçe yağlanmış bir kaba hamuru alın ve üzerini streç filmle sıkıca kapatıp yaklaşık 1 saat ılık bir ortamda bekletin. Şişmiş olan hamuru un serpiştirdiğiniz tezgahın üzerine alın ve hafifçe yoğurarak havasını alın. Hamuru ya bir kalıba aktarın ya da yağlı kağıdın üzerinde pişirin. Eğer kalıba koyacaksanız kalıbın zeminini çok hafif yağlayın ve biraz un serpiştirdikten sonra alta ayırdığınız ceviz parçalarını yerleştirip hamurunuzu aktarın. Üzerini nemli bir bezle kapatıp ılık bir yerde 1 saat kadar bekletin. Fırını 230 derecede ısıtın ve ısıtırken fırının dibine boş bir tas yerleştirin. Hamur hazır olunca ekmeği fırına verin ve kaynattığınız bir bardak suyu fırının altındaki tasa aktarıp fırının kapağını kapatın. Ekmeği kalıpta yapıyorsanız son 10 dakika kalıptan çıkararak pişirin. 30 dakika pişirin. Pişen ekmeği altı hava alacak şekilde 1 saat kadar bekletin. Servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.