ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=177831)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 12:14 AM

Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır
 
gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması - gıda katkı maddelerinde sınıflandırmaGıda katkı maddeleri kendi aralarında:


- Ambalaj gazları gıdanın bozulmadan korunabilmesi için ambalaj içine verilen hava dışındaki gazlar, inert gazlar,

- Asitler asitliği artıran, gıdada eksi tat oluşumunu sağlayan maddeler,

- Asitliği düzenleyiciler gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden maddeler,

- Ayırıcılar metalik iyonlarla kimyasal kompleks oluşturan maddeler,

- Emulgatörler ve emulsifiyerler yüzey gerilimini azaltarak, karıştırılamaz fazların homojen olarak karışımlarını sağlayan maddeler,

- Hacim artırıcılar gıdaların serbest enerji değerini değiştirmeden hacmini artıran maddeler,

- Jelleştiriciler jel oluşturarak farklı yapılaşmaya neden olan maddeler,

- Kabartıcılar gaz oluşturarak hamurun hacmini artıran maddeler,

- Kalınlaştırıcılar vizkoziteyi artıran maddeler,

- Koruyucular gıdaların mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmalarını önleyen maddeler,

- Köpüklenmeyi önleyiciler köpürmeyi azaltan veya tamamen önleyen maddeler,

- Köpürtücüler sıvı veya yari-sıvı maddelerde gaz fazın homojen dağılımını artıran maddeler,

- Modifiye nişastalar bir veya bir kaç kimyasal içlemden geçirildikten sonra elde edilen özel nişasta ürünleri,

- Nem tutucular düşük nemli ortamdan etkilenip gıdaların kurumasını önleyen veya toz gıdaların sulu ortamda çözünmesini engelleyici maddeler,

- Oksitlenmeyi önleyiciler oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyen maddeler,

- Parlatıcılar dış yüzeye uygulandığında parlak bir görünüm ve koruyucu bir tabaka sağlayan maddeler,

- Renklendiriciler renk oluşumu veya renk düzenleyici olarak katılan maddeler,

- Sertleştiriciler dokuları sert ve gevrek tutan veya mevcut jelleştiriciler ile reaksiyona girerek jel üretimini sağlayan veya güçlendiren maddeler,

- Sevk ediciler gıdanın bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındaki gazlar,

- Stabilizörler gıdaların renk yapı gibi özelliklerini koruyan maddeler,

- Taşıyıcılar uygulama ve kullanımı kolaylaştırmak amacıyla teknolojik fonksiyonlarını değiştirmeden katkı maddelerini fiziksel yollarla modifiye eden maddeler,

- Tat-koku düzenleyiciler mevcut tat ve kokuyu artıran veya öne çıkaran maddeler,

- Tatlılaştırıcılar tat ve lezzeti düzenleyen sekersiz maddeler,

- Topaklanmayı önleyiciler gıda partiküllerinin birbirine yapışmasını önleyen maddeler,

olmak üzere sınıflandırılırlar.


alıntı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.