![]() |
Gıda Katkı Maddeleri Nasıl Sınıflandırılır
gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması - gıda katkı maddelerinde sınıflandırmaGıda katkı maddeleri kendi aralarında:
- Ambalaj gazları gıdanın bozulmadan korunabilmesi için ambalaj içine verilen hava dışındaki gazlar, inert gazlar, - Asitler asitliği artıran, gıdada eksi tat oluşumunu sağlayan maddeler, - Asitliği düzenleyiciler gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden maddeler, - Ayırıcılar metalik iyonlarla kimyasal kompleks oluşturan maddeler, - Emulgatörler ve emulsifiyerler yüzey gerilimini azaltarak, karıştırılamaz fazların homojen olarak karışımlarını sağlayan maddeler, - Hacim artırıcılar gıdaların serbest enerji değerini değiştirmeden hacmini artıran maddeler, - Jelleştiriciler jel oluşturarak farklı yapılaşmaya neden olan maddeler, - Kabartıcılar gaz oluşturarak hamurun hacmini artıran maddeler, - Kalınlaştırıcılar vizkoziteyi artıran maddeler, - Koruyucular gıdaların mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmalarını önleyen maddeler, - Köpüklenmeyi önleyiciler köpürmeyi azaltan veya tamamen önleyen maddeler, - Köpürtücüler sıvı veya yari-sıvı maddelerde gaz fazın homojen dağılımını artıran maddeler, - Modifiye nişastalar bir veya bir kaç kimyasal içlemden geçirildikten sonra elde edilen özel nişasta ürünleri, - Nem tutucular düşük nemli ortamdan etkilenip gıdaların kurumasını önleyen veya toz gıdaların sulu ortamda çözünmesini engelleyici maddeler, - Oksitlenmeyi önleyiciler oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyen maddeler, - Parlatıcılar dış yüzeye uygulandığında parlak bir görünüm ve koruyucu bir tabaka sağlayan maddeler, - Renklendiriciler renk oluşumu veya renk düzenleyici olarak katılan maddeler, - Sertleştiriciler dokuları sert ve gevrek tutan veya mevcut jelleştiriciler ile reaksiyona girerek jel üretimini sağlayan veya güçlendiren maddeler, - Sevk ediciler gıdanın bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındaki gazlar, - Stabilizörler gıdaların renk yapı gibi özelliklerini koruyan maddeler, - Taşıyıcılar uygulama ve kullanımı kolaylaştırmak amacıyla teknolojik fonksiyonlarını değiştirmeden katkı maddelerini fiziksel yollarla modifiye eden maddeler, - Tat-koku düzenleyiciler mevcut tat ve kokuyu artıran veya öne çıkaran maddeler, - Tatlılaştırıcılar tat ve lezzeti düzenleyen sekersiz maddeler, - Topaklanmayı önleyiciler gıda partiküllerinin birbirine yapışmasını önleyen maddeler, olmak üzere sınıflandırılırlar. alıntı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.