![]() |
Buğdayın Çimlendirilmesi
Çimlendirilmiş Buğdayın Yapımı - Bitkisel Protein ile Beslenme
Buğday geceden yıkanır, cam veya porselen bir kaseye konur. Üzerine yüzeyini bir parça örtecek ılık su eklenir ve 24 saat bekletilir. Sonra süzülür ve ertesi sabaha kadar susuz bırakılır. Sabahleyin buğdaylar çalkalanır yeni nemli kalmaları sağlanır ve akşama kadar bekletilir. Akşam gene sudan geçirilir. Buğdayın sürekli sudan geçirilmesi nemli kalması içindir. Buğday suyla çalkalanırken kabı veya süzgeci silkelenmeli. Böylece taneler birbirlerinden ayrılarak aralarına hava girer kabarmaları kolaylaşır. Buğday yazın 2, kışın 4 günde yeşerir. Odanın ısısı 12 dereceden aşağı düşerse tohumlar asitleşir, 18 dereceden yukarı olursa sertleşmeye yüz tutar ve çimlenmez. Çimleninceye kadar buğdayların nemli kalması sağlanmalıdır. Buğdaylar 1/2 cm çimlendiğinde kullanılmaya hazırdır. Çimlenen buğdayın hem tohumu hem de filizi yenir. Not: Aşurelik buğday çimlendirilmeye elverişli değildir, çünkü bir işlem görmüştür. Kullanılan buğday zarı alınamamış ve ekolojik olması önemlidir. alıntı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.