![]() |
Enginar Nedir - Enginar Nasıl Pişirilir
enginar nerelerde yetişir - enginar pişirmenin püf noktaları - enginar ekimiEnginar çok yıllık bir bitkidir. Genellikle iki veya üç yıl ürün alınır. Gövdesi 1 m’den fazla, kalın, köşeli, oluklu, dik ve dallıdır. Büyük yapraklarının üst yüzü soluk yeşil, alt yüzü tüylüdür. Çiçekleri her dalın ucunda tek kömeç şeklindedir. Çiçeğiçukur ve etlidir, çiçek çevresi dibi sürgülerden oluşur. Temmuz-eylül arasında mavi-mor renkte çiçekler açar. Çiçek açmadan çok önce toplanması gerekir.
Enginar hemen her yerde yetişir. Fakat serin, özlü, kuvvetli ve sürek toprakları sever. Kök çevresinden çıkan körpe sürgünlerle üretilir. Sürgünleri dikmek için toprak önce gübrelenir, sonra derin sürülür, bir metre aralıkla ocaklar açılır, 2-3 sürgün bir ocağa dikilir ve hemen sulanır. Dikme işi soğuk yerlerde ilkbaharda, sıcak yerlerde sonbaharda yapılır. Türkiye’de İstanbul, izmir ve Bursa dolaylarında yetiştirilir, istanbul’un Bayrampaşa, izmir’in sakız enginarı ünlüdür. Enginar karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir sebzedir; C vitamini çok olduğu için besin değeri yüksektir. Yılda 3 bin ton kadar üretilir. Enginar dolması, enginarların kabukları soyulur, içleri temizlenir. Kararmaması için limonlu, unlu suya atılır. Hafifçe kavrularak pişirilmiş dolma içi hazırlanır ve içine 2 yumurta akı konur. Enginarların ortalarına doldurulur. Dibi düz bir tencereye sıralanır, kenarına 2 kaşık yağ konur ve üzerine yağlı kâğıt örtülür. Unlu ve limonlu sudan azar azar katılarak pişirilir. alıntı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.